Valoarea totală a donațiilor oferite spitalului până în prezent se ridică la aproape 2,3 milioane de lei
„În cursul acestei săptămâni Spitalul Județean de Urgență (SJU) Miercurea Ciuc a beneficiat în continuare de donații consistente, ne-au ajutat firme, asociații, persoane fizice în pregătirea pentru pandemia de coronavirus. Am preluat echipamente medicale și de protecție, am primit și donații în bani”, a declarat managerul unității medicale, dr. Konrád Judit.
Potrivit comunicatului remis presei sâmbătă, la începutul săptămânii 13-19, firma HEINEKEN România a predat SJU „aparatură medicală valoroasă” pentru secția de Boli Infecțioase, constând în 10 paturi ATI și 6 aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale, valoarea donației fiind de 250.000 lei.
„În momentele grele, primele noastre gânduri se îndreaptă spre comunitatea locală, de care activitatea noastră și oamenii care lucrează în fabrica HEINEKEN sunt strâns legate. Sistemul medical are nevoie de tot sprijinul pe care-l putem oferi în perioada aceasta, pentru ca noi toți să putem reveni la normalitate cât mai curând. În același timp, ne îndeplinim rolul în tot ceea ce înseamnă prevenirea răspândirii acestui virus, prin măsurile de protecție pe care le-am luat în fabrica noastră” – a declarat Răzvan Tănase, directorul fabricii HEINEKEN din Miercurea Ciuc.
Din partea Executivului de la Budapesta, spitalul județean a primit, în această săptămână, o cantitate însemnată de echipamente de protecție. „Cu mijlocirea UDMR, am primit din partea Guvernului Ungariei cea mai mare donație de echipamente de protecție de până acum: aproape 20.000 măști chirurgicale, 7.000 măști FFP, mai mult de 7.000 de perechi de mănuși și 300 ochelari de protecție ”, a afirmat dr. Konrád Judit.
Echipamente de protecție au mai donat unității medicale Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” Harghita și Asociația MagiCamp, iar Barabás Atelier și grupul de voluntari de pe Facebook au cusut în total 550 de măști textile și 15 bonete pentru spital.
Firma Kolumbán Optika a donat, între altele, 10 boxe din plastic pentru izolarea în terapie intensivă a bolnavilor Covid-19. Această firmă s-a oferit, de asemenea, să schimbe gratuit ramele sau lentilele ochelarilor acelor angajați ai spitalului care poartă ochelari, în caz de nevoie.
Raiffeisen Bank a donat Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc în intervalul amintit suma de 20.000 lei, pentru achiziționarea de echipamente de protecție. „Traversăm cu toții o perioadă complicată, pe care o putem depăși mai ușor dacă dăm dovadă de solidaritate și mai ales dacă ne unim eforturile – oameni simpli, companii, membrii societății civile și autorități în lupta împotriva pandemiei COVID-19”, au transmis Szécsi Kálmán, directorul regiunii centru și Márton Zoltán, directorul agenției din Miercurea Ciuc a băncii Raiffeisen. Până în prezent, Raiffeisen Bank a pus la dispoziția spitalelor din România un fond de 2 milioane de lei, pentru a sprijini personalul medical în lupta cu efectele pandemiei.
O altă donație, în valoare de 9.137 lei, a fost predată SJU de către Grupul Suporterilor „Lokálpatrióták” din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, rezultată în urma unui meci virtual caritativ. Iar pensionarii din Sândominic au pus mână de la mână și din pensiile lor modeste au reușit să adune și să ofere spitalului județean 500 de lei.
Apicultorul Lajos Ferenc de la Păuleni Ciuc a donat 1.300 de borcane cu miere, suficiente să ajungă la toți angajații spitalului. „Am vrut ca mierea să ajung la fiecare angajat, este un produs sănătos, pe care îl pot pune în ceai, la cafea, să-l consume la micul dejun sau la o gustare. Mierea întărește imunitatea și dacă până acum ei au avut grijă de noi, a venit rândul nostru să avem grijă de ei”, a declarat, pentru Informația Harghitei, Lajos Csilla, soția producătorului din Păuleni.
La rândul ei, Crucea Roșie a oferit, pe lângă echipamentele de protecție, și dulciuri pentru cei care lucrează la spital.
Potrivit documentului de presă citat, spitalul județean mai are nevoie de un Real-Time PCR pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, de un extractor automat ARN și de kiturile de testare aferente celor două aparate, de ventilatoare fixe și portabile, de monitoare medicale funcții vitale, infuzomate și injectomate, de defibrilatoare, de paturi ATI, de o stație de osmoză inversă mobilă pentru dializă și un aparat de hemodializă. Pe lângă acestea, ar trebui achiziționate aparate mobile pentru decontaminarea suprafețelor și de curățat și aspirat pardoseli dure, două containere pentru spital mobil și de un CT portabil.
Este nevoie și de echipamente de protecție pentru următoarele două săptămâni: câte 14.000 de măști de protecție FFP2 și FFP3, de halate impermeabile de unică folosință, de șorțuri de unică folosință, de combinezoane și de 30.000 de măști chirurgicale.
Conducerea spitalului îi roagă pe sponsori să ia legătura în prealabil cu anagajatul desemnat al spitalului, fie la numărul de telefon: 0758 117655, fie pe e-mail, la adresa: beataspitalmciuc@gmail.com.
Donațiile se pot vira și în conturile Asociației pentru Județul Harghita:
RO79BRDE210SV06542542100 (RON)
RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)
RO65BRDE210SV00939132100 (USD)
RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)
Pentru donațiile oferite Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, trebuie să menționați: „Donatie Covid pentru SJU M-Ciuc”.
Datele Asociației pentru Județul Harghita sunt: Asociația pentru Județul Harghita/ Hargita Megyéért Egyesület, sediu: Miercurea Ciuc, Piața Libertății, nr. 5, CUI 14623653.
DANIELA MEZEY