Multe controale şi amenzi pe linie sanitar-veterinară, în prima jumătate a anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 martie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Multe controale şi amenzi pe linie sanitar-veterinară, în prima jumătate a anului, în Harghita
Multe controale şi amenzi pe linie sanitar-veterinară, în prima jumătate a anului, în Harghita

Multe controale şi amenzi pe linie sanitar-veterinară, în prima jumătate a anului, în Harghita

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita au derulat, în prima jumătate a anului, mai multe controale în judeţ, conform planului cifric, fiind aplicate amenzi consistente ca urmare a unor nereguli constatate la ferme şi exploataţii comerciale. Într-un raport de activitate al instituţiei, prezentat în şedinţa lunară a colegiului prefectural, se arată între altele că în primul trimestru al anului au fost verificate 5 ferme de bovine şi două centre de colectare a bovinelor, unuia dintre acestea fiindu-i retrasă autorizaţia sanitar-veterinarăpe motiv că nu desfăşura activitate. A fost efectuat un control la o fermă de tip A de porcine şi la 5 exploataţii comerciale de păsări, unde s-a urmărit respectarea programelor de biosecuritate şi întocmirea planului strategic privind recoltarea de probe pentru anul 2022.

De asemenea, au fost controlate toate hipodromurile şi manejurile din judeţ. A fost retrasă înregistrarea sanitar-veterinară la un hipodrom datorită inactivităţii. În perioada amintită au fost efectuate controale şi în 117 exploataţii nonprofesionale, prilej cu care s-au constatat nereguli privind vânzarea de viţei fără documente, folosirea la montă a vierului fără autorizaţiile necesare şi absenţa sau completarea necorespunzătoare a registrului de exploataţie. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 4 amenzi contravenţionale în valoare totală de 5.000 de lei.

Reprezentanţii DSVSA au derulat şi 12 controale în trafic, fiind aplicată o amendă contravenţională în valoare de 1.500 de lei pentru transportul unei cabaline neidentificate. Totodată, controale ale instituţiei au avut loc, în primul trimestru, la 15 circumscripţii sanitare veterinare concesionate, unde s-au constatat mai multe deficienţe. De pildă, nu au fost eliberate pentru toţi proprietarii de porci buletine de examinare pentru decelarea Trichinella spiralis, registrele de consultaţii şi tratamente nu erau completate la zi şi nu era realizat planul strategic la recoltările de probe de creier. În aceste cazuri au fost aplicate 5 avertismente.

În cel de-al doilea trimestru al anului, specialiştii DSVSA Harghita au verificat 5 ferme comerciale şi două ferme de tip A de bovine. În cazul celor două exploataţii comerciale de tip A s-a aplicat câte o sancţiune contravenţională de 5.200 de lei pentru lipsa registrului de exploataţie, nepredarea crotaliilor şi paşapoartelor animalelor moarte sau sacrificate în exploataţie, respectiv pentru neinformarea în scris a medicului veterinar împuternicit în legătură cu cauza dispariţiei animalelor din exploataţie. Au fost efectuate 4 controale şi la ferme comerciale de tip A de porcine şi la 5 exploataţii de păsări, unde s-a urmărit respectarea programelor de biosecuritate, îndeplinirea planului strategic şi respectarea condiţiilor de bunăstare.

Totodată, cu prilejul unui control efectuat la o expoziţie de animale s-a aplicat o sancţiune contravenţională de 1.200 de lei pentru vânzare fără documente sanitar-veterinare.

În ceea ce priveşte exploataţiile nonprofesionale, în cel de-al doilea trimestru al anului, au fost organizate 192 de controale, fiind constatate mai multe nereguli legate de vânzarea de viţei fără documente, deţinerea de bovine neidentificate şi absenţa sau completarea necorespunzătoare a registrului de exploataţie. Au fost aplicate 22 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 30.700 de lei.

În urma a 16 controale în trafic au fost aplicate două amenzi contravenţionale în valoare de 1.500 de lei fiecare, pentru neconcordanţe între situaţia existentă şi atestările din documentele sanitar-veterinare care însoţeau transporturile de bovine. În raportul de activitate al DSVSA Harghita se mai arată că a fost efectuat un control comun cu reprezentanţii ANSVSA la un centru de colectare a bovinelor, unde a fost aplicată o amendă contravenţională de 4.000 de lei pentru necompletarea corespunzătoare şi la zi a registrelor.

Au fost organizate controale şi la pensiuni, tabere şcolare, cantine, restaurante şi grădiniţe care funcţionează în perioada vacanţei şcolare. În urma a 38 de astfel de verificări au fost descoperite 14 neconformităţi, fiind aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 68.200 de lei. Totodată, a fost sechestrată o cantitate de 2,5 kilograme de preparate din carne, au mai precizat reprezentanţii DSVSA Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.