Multe apeluri la 112 din cauza urşilor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Societate » Multe apeluri la 112 din cauza urşilor
Multe apeluri la 112 din cauza urşilor
Sursa: Observatorul de urși Băile Tușnad – https://www.facebook.com/observatordeursi

Multe apeluri la 112 din cauza urşilor

O ursoaică cu pui a intrat în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad, iar alta s-a plimbat în voie pe peronul gării din staţiune

Autorităţile au primit, începând de vinerea trecută şi până astăzi, nu mai puţin de 15 apeluri prin Serviciul 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în Băile Tuşnad, Borsec şi Topliţa.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, patru apeluri au fost înregistrate vinerea trecută, începând cu ora 21:06, trei din staţiunea Băile Tuşnad şi unul din Borsec. La apelurile din Băile Tuşnad a intervenit un echipaj de jandarmerie, iar la Borsec, un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist. Dacă la Băile Tuşnad a fost nevoie ca urşii să fie îndepărtaţi în afara localităţii, la Borsec, ursul nu a fost găsit.

Sâmbătă au fost înregistrate alte şapte apeluri, patru din Băile Tuşnad şi trei din municipiul Topliţa. Primul apel a fost efectuat la ora 00:01, fiind semnalată prezenţa unei ursoaice cu pui pe peronul gării din staţiune, aceasta fiind îndepărtată înspre pădure. Totodată, un bărbat a anunţat că o ursoaică cu pui se afla în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad, un echipaj de ordine publică, format din poliţist şi jandarm reuşind scoaterea acesteia din interiorul clădirii şi îndepărtarea înspre pădure, în afara zonelor locuite. Au urmat trei apeluri într-un timp foarte scurt, efectuate din Topliţa, începând cu ora 13:00, fiind observat un urs care se deplasa prin curţile caselor, inclusiv prin râul Mureş. La faţa locului au fost trimise atât echipaje de jandarmerie, cât şi echipaje de poliţie, ursul părăsind într-un final zona unde fusese semnalat. Sâmbătă au mai fost primite încă două apeluri din Băile Tuşnad, la o distanţă de două ore, în ambele cazuri jandarmii îndepărtând urşii înspre pădure.

Duminică, a fost efectuat un apel tot din Băile Tuşnad, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Animalul se afla în apropierea unui tomberon şi se hrănea cu resturi alimentare, echipajul de jandarmerie luând măsuri pentru îndepărtarea acestuia înspre pădure.

Luni, în prima zi din săptămână, a fot semnalată prezența unei ursoaice cu trei pui la Băile Tușnad, iar în zonă a ost trimis un echipaj de jandarmerie și un altul de la serviciul de ambulanță Tușnad. La puțin timp, a fost transmis un mesaj de avertizare RO-ALERT și în Borsec, unde se semnalase prezența unui urs.

Astăzi dimineață, după ora 2:00, un printr-un alt mesaj de avertizare RO-ALERT se semnalase prezența unui urs tot în Băile Tușnad.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, cu care jandarmii colaborează în astfel de situaţii, nefiind înregistrate alte evenimente, a mai precizat IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.