Moment aniversar la Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” – împlinirea a 85 de ani de la înfiinţare

- Comandantul unităţii militare: „Batalionul 24 Vânători de Munte «General Gheorghe Avramescu» are nu doar o istorie, ci şi o datorie de a continua să fie un etalon de excelenţă în apărarea naţiunii şi valorilor noastre”
Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” a marcat miercuri, la sediul unităţii din Miercurea-Ciuc, împlinirea a 85 de ani de la înfiinţare, printr-un ceremonial militar şi religios. La manifestare au participat, pe lângă militarii activi ai unităţii militare, foşti comandanţi şi cadre militare în rezervă sau retragere, reprezentanţi ai instituţiilor Sistemului naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică, oficialităţi judeţene şi locale, printre care subprefectul judeţului Harghita Marius Ţepeluş şi primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.
În cadrul festivităţii, după intonarea Imnului Naţional al României, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, col. Cristian Tiberiu Cristescu, a dat citire mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Ciprian Marin, transmis cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte.
De asemenea, col. Cristian Tiberiu Cristescu, în discursul său, a mulţumit celor prezenţi la ceremonial „într-o zi de sărbătoare din viaţa acestei unităţi” şi a amintit că „batalionul este filonul pe care şi din care s-a dezvoltat” Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.
„Vă îndemn, dragi camarazi, ca astăzi, la 85 de ani de la înfiinţare, să aveţi orientată privirea către trecut, încărcată de recunoştinţă faţă de cei care au pus primele cărămizi la zidirea acestei temelii. Vă îndemn ca în prezent să realizaţi progresul, iar viitorul să fie privit de către dumneavoastră cu încredere. Nu este de uitat faptul că batalionul este filonul pe care şi din care s-a dezvoltat, în 1991, Brigada 61 Vânători de Munte «General Virgil Bădulescu»”, a spus col. Cristian Tiberiu Cristescu, care le-a transmis militarilor batalionului urarea de La mulţi ani! atât din partea generalului de brigadă Nicolae Gabriel Oros, comandantul Misiunii Uniunii Europene din Republica Central-Africană (fost comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte), cât şi din partea comandamentului Brigăzii 61 Vânători de Munte”.
Serviciul religios a fost oficiat de părintele Eugen Teodor Bijec, vicar administrativ la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi.
În cadrul festivităţii, Marius Ţepeluş, subprefect al judeţului Harghita, a transmis în numele său şi al instituţiei pe care o reprezintă un mesaj de felicitare, în care a evidenţiat curajul arătat de-a lungul timpului de militarii batalionului.
„Este onorant şi înălţător pentru mine să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră, la ceas aniversar – 85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte General Gheorghe Avramescu. Numai dacă facem un simplu calcul aritmetic ne dăm seama repede că acum 85 de ani întreaga Europa era în cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu cu mult timp după înfiinţare, Batalionul 24 Vânători de Munte a fost chemat să sprijine Batalionul 4 Vânători de Munte de la Predeal şi să treacă la eliberarea Basarabiei. Ce act de mare nobleţe! Dar după care, imediat, a fost chemat să lupte în grelele lupte de la Sevastopol, unde îl va şi regăsi anul 1944. După care va trebui, împreună cu Armata Roşie, să lupte până în Munţii Tatra. Şi în semn de mulţumire, între ghilimele, bineînţeles, puterea sovietică nu a avut altceva decât să treacă la desfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte, de altfel la desfiinţarea tuturor formaţiunilor de luptă ale vânătorilor de munte, ca nu cumva să aibă luptători atât de buni care să întoarcă cumva armele împotriva lor. Ne dăm seama că, practic, Batalionul 24 Vânători de Munte a avut două vieţi, pentru că, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în 1969 se reînfiinţează şi este încartiruit la Miercurea-Ciuc, dată de la care păzeşte cu sfinţenie crestele Carpaţilor. Dragi luptători, mi-aş dori să vă privesc în ochi şi să vă strâng mâna la fiecare în parte şi să vă spun mulţumesc că aţi ales să serviţi patria. Şi urarea mea la acest ceas aniversar şi în numele Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita este ca toate misiunile dumneavoastră şi toate pregătirile pe care le faceţi să fie doar în scopuri de pace. Vă spun La mulţi ani!, să fiţi sănătoşi dvs. şi familiile dumneavoastră şi să puteţi apăra pacea în Europa”, a transmis subprefectul judeţului.
„De la primele sale zile şi până astăzi, Batalionul 24 Vânători de Munte a fost definit de curaj, sacrificiu şi loialitate”
Comandantul Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, lt.-col. Sorin-Paul Baciu, a vorbit în intervenţia sa despre semnificaţia împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea unităţii, punctând principalele caracteristici care definesc vânătorii de munte din cadrul batalionului.
„Este un prilej de mândrie, dar şi de reflecţie asupra responsabilităţilor pe care le avem, continuând tradiţia de excelenţă a acestei unităţi de elită. În decursul anilor de existenţă, batalionul nostru a parcurs un drum lung plin de provocări şi încercări. De la primele sale zile şi până astăzi, Batalionul 24 Vânători de Munte a fost definit de curaj, sacrificiu şi loialitate. În munţi, pe câmpul de luptă, în misiuni internaţionale sau în sprijinul comunităţii, vânătorii de munte şi-au câştigat respectul prin fapte şi nu doar prin cuvinte. Cei care au purtat înaintea noastră uniforma vânătorilor de munte au făcut-o cu demnitate şi hotărâre, lăsând în urmă o moştenire greu de egalat. Lor le datorăm recunoştinţă eternă. Fără îndoială, nu am fi ajuns unde suntem astăzi fără sacrificiul celor care au dat totul pentru patrie. Aceşti oameni reprezintă adevărata esenţă a Batalionului 24 Vânători de Munte. Curajul de a acţiona atunci când naţiunea cere, pentru a proteja ceea ce avem mai scump. Numele pe care unitatea noastră îl poartă, a generalului Gheorghe Avramescu, este o ancoră în istoria şi integritatea noastră. Generalul Avramescu nu este doar un nume, ci un simbol al conducerii inspirate, al strategiei militare desăvârşite şi al onoarei. El ne reaminteşte că vânătorii de munte nu sunt doar luptători înzestraţi, ci şi oameni de caracter ghidaţi de principii solide. Astăzi, la 85 de ani de la înfiinţarea Batalionului nostru, suntem chemaţi să ducem mai departe aceste valori”, a spus lt. col. Sorin-Paul Baciu.
Totodată, acesta a subliniat că generaţiile următoare „trebuie să cunoască nu doar istoria, ci şi spiritul vânătorilor de munte”. „Acest spirit care ne împinge să ne depăşim limitele şi să răspundem întotdeauna provocărilor cu hotărâre şi devotament. Ştim cu toţii că vremurile s-au schimbat. Ameninţările cu care ne confruntăm sunt diferite. Tehnologia a avansat, iar modul în care ne desfăşurăm misiunile s-a adaptat la noile realităţi. Dar dincolo de toate acestea, un lucru rămâne constant, omul. În centrul fiecărei acţiuni militare, fiecărui succes, fiecărei misiuni, se află vânătorul de munte, pregătit, neînfricat, gata să-şi îndeplinească datoria. (…) Astăzi ne privim trecutul cu respect şi recunoştinţă, dar privim spre viitor cu încredere şi hotărâre. Batalionul 24 Vânători de Munte «General Gheorghe Avramescu» are nu doar o istorie, ci şi o datorie de a continua să fie un etalon de excelenţă în apărarea naţiunii şi valorilor noastre. La mulţi ani Batalionului 24 Vânători de Munte «General Gheorghe Avramescu», fie ca următorii 85 de ani să fie la fel de glorioşi ca cei care au trecut”, a transmis lt.-col. Sorin-Paul Baciu.
În cadrul manifestării, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, col. Cristian Tiberiu Cristescu, a oferit unor militari ai batalionului diplome aniversare. De asemenea, mai mulţi militari ai batalionului au fost avansaţi în grad.
Ceremonia festivă dedicată împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” s-a încheiat cu interpretarea Imnului Vânătorilor de Munte, cântat la unison, acompaniat de Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, şi cu defilarea militarilor din cadrul batalionului.
„Pot să spun că am avut nenumărate emoţii pentru a organiza această zi, deoarece iniţial am plecat cu o listă foarte mare de invitaţi, dar se pare că vârsta marii majorităţi a lor şi-a spus cuvântul şi astăzi n-au putut să fie alături de noi în cazarmă. Eu, împreună cu militarii, am desfăşurat ceremonia în cele mai bune condiţii şi urmează, bineînţeles, de mâine, să ne continuăm activităţile curente şi să ne pregătim pentru perioada următoare, pentru exerciţiile care ne sunt planificate”, a menţionat locotenent-colonelul Baciu Sorin Paul.
Despre satisfacţiile şi provocările vieţii de vânător de munte, aşa cum le văd foşti şi actuali militari
Colonelul în rezervă Vasile Cucu, fost comandant al Batalionului 24 Vânători de Munte, a evocat cu emoţie momente importante din istoria unităţii. „Când eram comandant, am sărbătorit 30 de ani de la reînfiinţarea Batalionului, iar atunci au venit din toată ţara aproape, toţi veteranii acestei structuri. Vânătorii de munte sunt ostaşi care se sacrifică pentru ţară, luptă pe munţi şi sunt consideraţi de americani forţe speciale, nu mulţi au titlul acesta. Sunt luptători care luptă în orice condiţii, luptă şi la câmpie fără apă, luptă şi pe vârf de munte la -30 de grade”, a precizat colonelul în rezervă Cucu Vasile.
Locotenentul Ştefan Costea, comandant al unei companii din cadrul Batalionului, a vorbit despre satisfacţiile oferite de această armă. „Este o armă chiar dificilă, dar foarte multe dintre satisfacţiile pe care le ai în carieră provin din chestii dificile, iar mediul acesta pe cât de dificil, pe atât de satisfăcător este la finalizarea oricărei misiuni”, a afirmat locotenentul Ştefan Costea.
Pentru sergentul major Daniel Claudiu Ursache, aniversarea a 85 de ani a fost un prilej de reflecţie. „În această zi tragem linie şi dăm timpul înapoi. (…) Vedem toate obiectivele pe care le-am atins şi succesele pe care le-am acumulat. Trebuie să menţinem ştacheta foarte sus, datorită predecesorilor noştri care au fost la un nivel extrem de înalt”, a punctat sergentul major Daniel Claudiu Ursache. Acesta a subliniat şi importanţa pregătirii noilor recruţi. „Încercăm pe cât posibil, din experienţa noastră, să le dăm şi lor. (…) Încercăm şi pe ei să-i aducem cât mai repede şi mai frumos în ritmul nostru”, a adăugat acesta.
Printre cei mai tineri membri ai unităţii se numără soldatul Petruţa Ardeleanu, care a ales să îmbrăţişeze cariera militară imediat după absolvirea liceului, la vârsta de 19 ani. În prezent, la 20 de ani, ea povesteşte cu entuziasm despre alegerea făcută, menţionând că întotdeauna a fost atrasă de provocările specifice acestui domeniu. În ceea ce priveşte acomodarea, ea a subliniat faptul că s-a integrat destul de uşor în rândul colegilor datorită sprijinului constant al acestora, care au ajutat-o să se acomodeze rapid în viaţa de militar. Printre activităţile care o atrag cel mai mult se numără taberele, în special cele de alpinism şi tabăra de la Deluţ, despre care vorbeşte cu multă pasiune. Referindu-se la dificultăţi, ea consideră că acestea nu există atâta timp cât există o pregătire continuă şi o dorinţă puternică de a reuşi. În ceea ce priveşte echipa, soldat Petruţa Ardeleanu a menţionat legătura strânsă dintre colegi, afirmând că se sprijină reciproc de fiecare dată când este nevoie. Privind spre viitor, îşi exprimă dorinţa de a avansa în grad, activând în continuare tot în cadrul Batalionului 24 Vânători de Munte, locul care i-a devenit atât de familiar şi apreciat.
Consemnări de Emilia Şerdean şi Şt Pătrîntaş