Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat cea de-a 13-a ediţie a programului Spaţii Verzi, cu o finanţare de aproape 700 mii de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat cea de-a 13-a ediţie a programului Spaţii Verzi, cu o finanţare de aproape 700 mii de lei
MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat cea de-a 13-a ediţie a programului Spaţii Verzi, cu o finanţare de aproape 700 mii de lei

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat cea de-a 13-a ediţie a programului Spaţii Verzi, cu o finanţare de aproape 700 mii de lei

  • Organizaţiile neguvernamentale pot depune, până la 15 februarie 2018, cereri de finanţare pentru proiecte de mediu
  • Începând cu această ediţie se poate obţine finanţare şi pentru activităţi organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilităţii, de asemenea, se introduce Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor reportaje relevante pentru promovarea ariilor naturale protejate din România
  • Sumele totale acordate prin cele peste 500 de proiecte finanţate în cadrul ediţiilor anterioare ale programului au depăşit 6 milioane de lei, iar în proiectele implementate au fost implicate peste 200.000 de persoane

 

Conferinţă de presă

Marţi, 16 ianuarie, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la Miercurea-Ciuc, MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat oficial cea de-a 13-a ediţie a programului Spaţii Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă organizaţiilor un fond anual de 697.000 de lei pentru implementarea proiectelor de protecţie a mediului şi de încurajare a implicării tinerilor în proiecte care vizează îmbunătăţirea mediului înconjurător.

La conferinţa de presă organizată de directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, Potozky László, au participat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România şi câştigătorii premiilor „Spaţii Verzi” şi „Arii Naturale Protejate”.

În cadrul celor 12 ediţii

„Implicarea în educaţia ecologică şi în activităţi de conştientizare a importanţei păstrării mediului înconjurător curat şi sănătos sunt priorităţi ale strategiei de responsabilitate socială a MOL România. Această implicare se realizează prin proiectele implementate în cadrul programului Spaţii Verzi. În cadrul celor 12 ani şi 12 ediţii au participat un număr impresionant de voluntari, implicându-se în diferite activităţi derulate cu succes. Spaţiile urbane verzi şi ariile naturale protejate sunt importante pentru comunităţi, având impact semnificativ asupra calităţii vieţii şi a stării de bine ale locuitorilor. Continuăm să investim în programele noastre de implicare în comunitate, deoarece considerăm că prin acestea îndeplinim un rol semnificativ în viaţa comunităţilor în care activăm” – a declarat Camelia Ene, director general în cadrul MOL România.

Succint despre rezultate

Începând din 2006, prin intermediul programului Spaţii Verzi au fost finanţate 522 de proiecte cu o sumă ce depăşeşte 6 milioane de lei. Peste 200.000 de persoane au fost implicate în activităţi desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 470.000 de metri pătraţi. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 108 tabere Junior Ranger şi 1.619 activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător – a precizat directorul Fundaţiei pentru Parteneriat.

Invitaţie

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat invită organizaţiile neguvernamentale să trimită propuneri de proiecte până la data de 15 februarie 2018.

Proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului Spaţii Verzi Urbane şi Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu, iar câştigătorii vor fi anunţaţi până la sfârşitul lunii martie 2018.

Noutăţi în cadrul programului Spaţii Verzi 2018

În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanţate două categorii, şi anume: 1) Reabilitarea/crearea de spaţii verzi în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educaţie ecologică şi de sănătate; 2) Programe organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilităţii, care are loc în septembrie, pentru un stil de viaţă eco-conştient. În cadrul acestei categorii vor fi finanţate activităţi şi acţiuni care presupun un grad ridicat de participare a comunităţii.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din ţară, sunt finanţate proiecte care promovează şi aduc în atenţia publicului problematica ariilor protejate din România, cu scopul îmbunătăţirii gradului de conştientizare în rândul comunităţilor locale. Totodată, în cadrul acestei componente se va oferi Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor articole, reportaje care reprezintă şi promovează ariile protejate, atrăgând, de asemenea, un număr mare de vizualizări/cititori.

Implementare

Proiectele finanţate pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizaţii, instituţii publice, dar şi cu administratori de arii protejate, iar nominalizarea unei persoane pentru premiul de mediu pentru jurnalism se poate realiza atât de autorul articolului sau reportajului, cât şi de către alte persoane.

Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea spaţiilor verzi este de 9.000 lei, iar în cazul proiectelor pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Valoarea premiului de mediu pentru media este de 5.000 lei.

 Premieri

În finalul conferinţei de presă, premiul „Spaţii Verzi” pentru proiectul „Grădina verde înmiresmată” i-a fost înmânat Asociaţiei Inventis, iar Fundaţiei ProParc i-a fost înmânat premiul „Arii Naturale Protejate” 2017 pentru proiectul „Braşov, oraş în mijlocul naturii”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.