Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ al României | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ al României
Miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ al României

Miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ al României

Duminică, 7 iulie, începând cu ora 17:00, în Piaţa Victoriei, Asociaţia „Calea Neamului”, organizaţie membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizează un miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituţional a doua limbă oficială în stat.

În opinia organizaţiei noastre, această ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul României, la presiunile UDMR şi ale statului ungar, este un act de trădare naţională. Ea nu face altceva decât să ducă la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric, şi să favorizeze obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

Aşa cum am atras atenţia încă de anul trecut, textul de lege menţionat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităţilor naţionale nu doar autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, ci şi instituţiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120, alin. (2) din Constituţie. În acest fel se nesocoteşte obligaţia constituţională a existenţei unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în relaţia cu autorităţile publice, pragul de 20% devenind opţional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituţiilor sau autorităţilor cu conducere unipersonală.

Reamintim că în urma marşului de protest pe care l-am organizat anul trecut la Bucureşti, în data de 29 iulie, a sesizărilor de neconstituţionalitate formulate de peste 50 de parlamentari şi de preşedintele României, Curtea Constituţională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul administrativ al României.

La manifestare sunt invitaţi toţi românii, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor şi însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la acest miting va fi tricolorul românesc.

Persoană de contact: dr. Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, nr. telefon 0722/56.66.06, adresă de e-mail asociatiacaleaneamului@gmail.com.

Dr. Mihai TÎRNOVEANU

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Este un șantaj ordinar al UDMR și o mare tâmpenie din partea PSD! Rușinos, dle Kelemen Hunor și dna Băncilă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.