Misiune pirotehnică încheiată: 1.053 de grenade scoase din depozitul de muniţie descoperit la Topliţa au fost distruse | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Societate » Misiune pirotehnică încheiată: 1.053 de grenade scoase din depozitul de muniţie descoperit la Topliţa au fost distruse
Misiune pirotehnică încheiată: 1.053 de grenade scoase din depozitul de muniţie descoperit la Topliţa au fost distruse

Misiune pirotehnică încheiată: 1.053 de grenade scoase din depozitul de muniţie descoperit la Topliţa au fost distruse

În cea de-a treia zi de intervenţie pirotehnică în municipiul Topliţa, miercuri s-a finalizat misiunea de cercetare amănunţită a zonei şi de ridicare a tuturor elementelor de muniţie de către cele două echipe pirotehnice.

În urma intervenţiei, echipele pirotehnice ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita şi Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) Ciolpani au scos din depozit un număr total de 1.053 de grenade, provenite din Primul Război Mondial. Grenadele au fost depozitate în lăzi, fiecare a câte 15 bucăţi. Lăzile au fost fie intacte, fie erodate din cauza trecerii timpului.

Potrivit Biroului de presă din cadrul ISU „Oltul”, prin intermediul autorităţilor locale s-a identificat un teren pentru amenajarea unui poligon improvizat în vederea distrugerii controlate a elementelor de muniţie. Distrugerea grenadelor a avut loc ieri.

Depozitul subteran de muniţie a fost descoperit luni, în urma unor lucrări de excavare pentru extinderea reţelei de canalizare pe strada Mesteacănul din municipiul Topliţa, la o adâncime de 4 metri. Accesul pe parcursul celor trei zile în zonă a fost restricţionat şi un număr de 12 persoane, locatari în cinci imobile din apropiere, au fost evacuate pe timpul efectuării acţiunii de ridicare a grenadelor şi s-au putut întoarce în locuinţe în timpul nopţii.

La faţa locului, pe lângă echipele pirotehnice ale ISU Harghita şi USISU Ciolpani, s-au mai aflat containere tip Multirisc, din dotarea ISU „Oltul”, dar şi din Covasna şi Mureş, o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD, dar şi mai mulţi jandarmi şi poliţişti.

Acţiunea pirotehnică din această săptămână a fost cea mai mare din Harghita din ultimii 20 de ani. În judeţ sunt găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.