Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în vizită de lucru la Borsec şi Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Economic » Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în vizită de lucru la Borsec şi Praid
Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în vizită de lucru la Borsec şi Praid

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în vizită de lucru la Borsec şi Praid

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a efectuat ieri o vizită de lucru în Harghita. Prima oprire a fost la Romaqua Group SA Borsec, unde a vizitat fabrica de îmbuteliere a apei minerale, gazda unei investiţii de 57,8 milioane de lei, realizată cu ajutor de stat. Vizita a continuat, în cursul după-amiezii, la Praid, unde a inaugurat o investiţie în valoare de un milion de euro, într-o instalaţie de măcinare şi sortare a sării, realizată din fondurile proprii ale Salinei

Ministrul Niculae Bădălău a ajuns la Borsec în cursul dimineţii, unde a vizitat Romaqua Group SA Borsec, singura companie din România cu capital integral autohton şi privat. Reprezentantul Guvernului a fost aşteptat de directorul general al Romaqua Group SA Borsec, Radu Lăzăroiu, de prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei şi de preşedintele PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa.

Directorul Romaqua Group SA Borsec, Radu Lăzăroiu, onorat de vizita ministrului Bădălău, i-a vorbit acestuia despre compania pe care o conduce. „Suntem onoraţi de vizita dumneavoastră aici. (…) Avem o tradiţie de 200 de ani în îmbutelierea apei minerale, suntem singura companie cu capital 100% privat din România, care se luptă de la egal la egal cu multinaţionalele, suntem al doilea mare îmbuteliator din România – şi spun cu regret al doilea, sper să ajungem cât de curând pe locul întâi (după Coca-Cola – n.a.). Am micşorat ecartul între noi, ei sunt la un miliard de litri îmbuteliaţi pe an, noi suntem la 750 de milioane, ţinând cont că acum 20 de ani am plecat de la 100 de milioane de litri îmbuteliaţi pe an. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră ca reprezentant al Guvernului, primul Guvern post-decembrist care ne-a ajutat să ne dezvoltăm”, a declarat directorul general Radu Lăzăroiu.

Potrivit acestuia, Romaqua Group SA Borsec a început, în septembrie anul trecut, o nouă investiţie, printr-un proiect în valoare totală de 57,8 milioane de lei. Investiţia a vizat creşterea capacităţii de producere şi depozitare a fabricii de îmbuteliere a apei minerale de la Borsec, prin construirea a două noi depozite noi pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, a unei hale noi de producţie pe o suprafaţă de 4.800 de metri pătraţi, în care sunt deja instalate două linii de îmbuteliere, care folosesc ca ambalaje flacoane de sticlă, respectiv flacoane PET, capacitatea de îmbuteliere fiind de 46.000 de butelii pe oră. Ajutorul de stat acordat reprezintă 50% din investiţia locală şi a fost folosit atât pentru construcţia depozitelor, a halei, precum şi la achiziţia liniilor de îmbuteliere. Cu ocazia acestui program s-au creat 106 locuri de muncă, operaţiunile de angajare fiind în curs, urmând să se finalizeze până la sfârşitul lunii. Deja noile linii de îmbuteliere funcţionează.

„Am vizitat cu plăcere o companie românească cu tradiţie, o companie care de foarte mulţi ani – şi îl felicit pe dl director – reuşeşte să ducă acest nume mai departe cu succes”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Ministrul Economiei a declarat că „Guvernul Partidului Social Democrat” sprijină toate companiile care investesc în România şi încearcă, prin vizitele şi discuţiile cu conducerile acestora, să contureze legi „care să le faciliteze producţia şi să le facă un business uşor”.

„Alegem companiile de succes, companiile care chiar produc şi vor să se dezvolte. Şi am avut şi Electroprecizia Săcele în acelaşi program, o companie de succes care exportă 90%. Sunt companii şi cu oameni care le conduc foarte bine şi care creează o valoare adăugată. (…) Noi am ajutat compania (Romaqua Group SA Borsec – n.a.) ca şi Guvern cu această investiţie, dar în timp statul câştigă. Soluţia aceasta este una dintre cele mai bune de a dezvolta companiile care chiar considerăm că au viitor, pentru ca în timp, bugetul consolidat de stat să câştige. Şi sunt, mai avem multe companii pe care le vom ajuta, în timp ne gândim la un program foarte vast, pentru că economia românească pe asta se bazează. (…) Aceasta e şi cauza pentru care în ultimii doi ani suntem pe primul loc în Europa ca şi creştere, avem o creştere economică de 5%. (…) România este un teren unde începe să crească iarba, e un teren fertil pentru oamenii de afaceri şi cu o politică de ajutor, cu o politică prin care noi, ca şi Guvern, conlucrăm cu dânşii, considerându-i parteneri egali, asta e şi cauza pentru care inclusiv la iniţiativele legislative ar trebui consultaţi oamenii de afaceri, că în fond o lege nu este făcută pentru extratereştri, ci pentru dânşii, ca să reglementăm lucrurile şi nu să le punem piedici, să-i ajutăm, să facem partea dorită a lucrurilor. Cu modul acesta de lucru, România începe să se dezvolte, începe să se modernizeze, începe să aibă o economie care să nu se bazeze numai pe consum, ci şi pe producţia internă”, a declarat ministrul Niculae Bădălău.

La Borsec, ministrul Economiei a participat şi la o discuţie cu uşile închise cu directorul general Radu Lăzăroiu, la care au luat parte, între alţii, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ilie Călin Bodea şi prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, în cadrul căreia a abordat proiectul viitoarei Legi a resurselor hidrominerale.

În cursul după-amiezii, ministrul Niculae Bădălău a vizitat Salina Praid şi a inaugurat o investiţie în valoare de un milion de euro, într-o instalaţie de măcinare şi sortare a sării, realizată din fonduri proprii. Cu amănunte despre vizita la Praid vom reveni pe site-ul www.informatiahr.ro şi print în ziarul de vineri, 24 mai.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.