Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Apărării: Cele două comandamente NATO din România vor funcţiona în Bucureşti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Ministrul Apărării: Cele două comandamente NATO din România vor funcţiona în Bucureşti
Ministrul Apărării: Cele două comandamente NATO din România vor funcţiona în Bucureşti

Ministrul Apărării: Cele două comandamente NATO din România vor funcţiona în Bucureşti

Cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră, în urma reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, vor funcţiona în Bucureşti, urmând a fi operaţionale în 2016 şi 2018, a declarat, ieri, ministrul Mircea Duşa, la bilanţul Ministerului Apărării pentru anul 2014.

Mircea Duşa a arătat că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de a pune la dispoziţia Alianţei Nord- Atlantice un comandament multinaţional de divizie, precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.

„Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis ca Alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibilă şi persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Duşa a mai arătat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.

Ministrul Apărării a mai afirmat că în ceea ce priveşte comandamentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

„Vizavi de locaţia celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcţiona în Bucureşti”, a anunţat Duşa.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.