Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Militarul de astăzi, un specialist de înaltă clasă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Militarul de astăzi, un specialist de înaltă clasă
Militarul de astăzi, un specialist de înaltă clasă

Militarul de astăzi, un specialist de înaltă clasă

Militarul de astăzi nu mai este doar o persoană care poartă o puşcă în mână, ci este un specialist de înaltă clasă, capabil să mânuiască tehnica modernă din dotarea Armatei Române, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent la ceremonialul închiderii anului şcolar la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Mircea Duşa le-a transmis absolvenţilor promoţiei ce poartă denumirea onorifică „Centenarul Marii Uniri”, cei „mai mici militari ai ţării”, să devină „specialişti de înaltă clasă”, pentru a mânui tehnica modernă pe care o au în dotare astăzi statele NATO.

„Şi la nivelul Armatei Române, încă din 2013, atunci când am achiziţionat primele avioane F16 şi avioanele Spartan, am început un amplu proces de modernizare şi de înzestrare. Din 2017, atunci când s-a acordat 2% din PIB pentru bugetul apărării, acest proces de modernizare şi de înzestrare şi transformare a armatei a devenit unul mai complex. Dumneavoastră sunteţi cei care veţi beneficia de tehnica ce va intra în dotarea Armatei Române în anii următori, de aceea vă spuneam că un militar nu mai este o persoană cu puşcă în mână, ci este un specialist de înaltă clasă, capabil să mânuiască tehnica pe care o are şi o va avea în dotare Armata Română, dar şi tehnica pe care armatele din NATO o au în dotare”, le-a spus tinerilor absolvenţi secretarul de stat.

Duşa a menţionat că militarii români care participă la misiuni în teatrele de operaţii sunt „foarte apreciaţi” de partenerii din NATO şi „la fel de bine” sunt apreciate şi instituţiile de învăţământ.

„În ultimii ani, învăţământul militar la nivel naţional este foarte apreciat, fie că este vorba de învăţământul liceal, fie că este vorba de învăţământul superior. De pe porţile instituţiilor noastre de învăţământ pleacă în viaţă tineri foarte bine pregătiţi profesional, tineri cu o pregătire de viaţă deosebită şi atunci când păşiţi la noile locuri de muncă daţi dovadă că, într-adevăr, în instituţiile de învăţământ aţi dobândit o pregătire deosebită. De altfel, la adresa liceelor militare se vorbeşte foarte frumos la nivel naţional. Liceele militare se află în primele zece licee din ţară, din punct de vedere al promovabilităţii la Bacalaureat şi al celor care reuşesc în învăţământul superior”, a declarat el.

Mircea Duşa a precizat că, pentru 2018-2019, a fost mărit numărul de locuri la toate instituţiile de învăţământ militar, cu „un accent deosebit” pe învăţământul medico-militar, unde, pentru noul an de învăţământ, sunt planificate 170 de locuri, din care 100 la Târgu Mureş şi 70 la Bucureşti. (Agerpres)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.