Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimaterice din România (ANSBBR) a ales o nouă conducere în cadrul Adunării Generale desfăşurate între 13-15 noiembrie, mandatul acesteia fiind valabil pentru o perioadă de doi ani. Mik József, primarul oraşului Borsec, a fost ales în funcţia de preşedinte şi este hotărât să sprijine dezvoltarea staţiunilor balneare, concentrându-se în special pe revitalizarea turismului balnear şi îmbunătăţirea infrastructurii.
La Adunarea Generală au participat reprezentanţi ai 27 dintre cei 34 de membri, iar mandatul noii conduceri se întinde pe doi ani. Activitatea preşedintelui Mik József va fi susţinută de Iulian Soceanu, primarul oraşului Techirghiol, în calitate de vicepreşedinte, şi de Ciubotaru Cristian Aurelian, primarul oraşului Ocna Mureş, în funcţia de secretar general.
După eveniment, Mik József a subliniat că unul dintre obiectivele principale ale asociaţiei este reprezentarea intereselor staţiunilor balneare în faţa Guvernului, Parlamentului, diverselor ministere şi organizaţii internaţionale.
„Sunt membru al asociaţiei de 16 ani şi am urmărit îndeaproape provocările uriaşe cu care se confruntă aceste localităţi, în special în ceea ce priveşte finanţarea. În ultimii ani, dezvoltarea staţiunilor balneare a fost neglijată, deşi acestea deţin un potenţial imens în turism şi pot contribui semnificativ la dezvoltarea comunităţilor locale”, a declarat Mik József.
Obiective prioritare
Programul noii conduceri pune accent pe tratarea cu prioritate a nevoilor specifice ale staţiunilor balneare. Potrivit lui Mik József, este necesară implementarea unor programe de sprijin guvernamental care să ţină cont de rolul turistic al acestor localităţi şi de presiunea asupra infrastructurii lor.
„Nu putem trata în acelaşi mod un oraş care primeşte sute de mii de turişti anual şi o localitate mică. Menţinerea infrastructurii, dezvoltarea serviciilor şi sprijinirea economiei locale necesită investiţii mult mai mari. Este esenţial ca staţiunile balneare să beneficieze de o prioritate distinctă în cadrul finanţărilor şi proiectelor de dezvoltare guvernamentale”, a adăugat noul preşedinte.
Rolul staţiunilor balneare în turismul românesc
Primarul din Borsec a subliniat că turismul balnear reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale turismului românesc. Totuşi, după schimbările politice din anii ’90, multe staţiuni balneare au intrat în declin, iar doar în câteva locuri s-au realizat investiţii semnificative.
„Exemplele pozitive, precum Sovata sau Băile Felix, demonstrează ce poate realiza o staţiune balneară atunci când beneficiază de sprijin adecvat. Însă, în multe locuri, cum este şi Borsec, ar fi necesare investiţii de milioane de euro pentru modernizare. Obiectivul nostru este să creăm infrastructura de bază necesară pentru ca toate staţiunile balneare să devină atractive atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini”, a afirmat acesta.
Noua conducere a ANSBBR consideră importantă şi promovarea internaţională. Pentru a populariza staţiunile balneare, asociaţia intenţionează să participe la târguri turistice naţionale şi internaţionale şi să consolideze colaborarea cu organizaţiile similare din ţările vecine.
Rédai Botond