Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Micii Grădinari” premiaţi pentru eforturile de peste an | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Învățământ » „Micii Grădinari” premiaţi pentru eforturile de peste an

„Micii Grădinari” premiaţi pentru eforturile de peste an

  • Borboly Csaba: „Munca lor este un model pentru noi toţi!”

Programul „Micii Grădinari”, derulat de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, îi încurajează pe elevi să planteze legumele pentru consumul propriu acasă sau la şcoală. El a devenit tradiţional şi scopul lui este, potrivit iniţiatorilor, „formarea concepţiei în rândul elevilor şi părinţilor potrivit căreia, cu o investiţie minimă, o familie poate să producă legumele proaspete necesare întreţinerii proprii, fără a le cumpăra din supermarket-uri”.

Programul, care se adresează elevilor din clasele IV-VII, a stârnit interesul şcolarilor încă de la prima sa ediţie din 2012, numărul participanţilor extinzându-se de la an la an, concursul devenind din ce în ce mai popular.

Dacă în anul de debut s-au înscris 185 de elevi şi 5 clase, în 2020, la cea de-a noua ediţie, s-a ajuns la peste o mie de elevi – 283 elevi din zona Ciuc, 289 de elevi din zona Odorhei şi 472 de elevi din zonele Gheorgheni şi Topliţa – şi 54 clase din 47 localităţi ale judeţului.

Festivităţile de premiere fastuoase din anii precedenţi au fost înlocuite anul acesta, din cauza epidemiei COVID-19, cu mici evenimente de premiere zonale, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă.

Din cei 1.044 de elevi înscrişi în competiţie, comisiile de specialitate au desemnat, în urma jurizării, 20 de câştigători din toate zonele judeţului, ocupanţi ai podiumului de premiere.

Şi dacă anii trecuţi ocupanţii primelor trei locuri au fost premiaţi cu ghiozdane, cărţi de specialitate sau biciclete cu accesorii, cu tricouri inscripţionate, medalii şi diplome, iar clasele câştigătoare au fost răsplătite fie cu camere de luat vederi, fie cu microscoape sau cu sere, cupe şi diplome, anul acesta organizatorii s-au gândit că ocupanţilor podiumului le va fi mult mai utilă câte o tabletă, care să le permită inclusiv accesul la învăţarea online.

„Considerăm că acest concurs este bine venit-pentru tânăra generaţie, pentru copiii din judeţul Harghita. Numărul participanţilor a crescut de la an la an, ceea ce înseamnă că acest program are o susţinere şi obiective specifice, înseamnă că interesul faţă de agricultură este mare, inclusiv în rândul elevilor. (…) Noi credem că legumele sănătoase sunt foarte importante pentru noi toţi, în special pentru copii; numai aşa putem să avem grijă de sănătatea noastră. (…) Este important ca ei să înveţe de mici cum să producă legume pentru nevoile familiei, iar când vor fi mari să transmită această îndeletnicire”, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, la finalul festivităţii de premiere desfăşurată la Galeria de Artă aflată la parterul Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.