Măsuri luate de autorităţi în contextul începerii noului an şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 11 octombrie 2024
Home » Învățământ » Măsuri luate de autorităţi în contextul începerii noului an şcolar
Măsuri luate de autorităţi în contextul începerii noului an şcolar

Măsuri luate de autorităţi în contextul începerii noului an şcolar

Instituţiile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din judeţul Harghita au luat măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii normale a cursurilor în noul an şcolar, oferirea unui nivel optim de siguranţă elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar constituind o preocupare majoră. Reprezentanţii structurilor MAI din judeţ au susţinut, ieri, o conferinţă de presă, prilej cu care au prezentat principalele activităţi derulate în contextul începerii noului an şcolar.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan, a declarat că, înainte de începerea noului an şcolar, au fost organizate 70 de controale pe linia sistemelor de securitate ale unităţilor de învăţământ, dintre care 34 în mediul urban şi 36 în mediul rural. În perspectiva deschiderii anului de învăţământ preuniversitar 2024-2025, pentru asigurarea unui climat de siguranţă rutieră cu privire la transportul elevilor la unităţile de învăţământ, au fost derulate activităţi educativ-preventive şi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi. Poliţiştii au verificat deţinerea de către şoferi a categoriei permisului de conducere stabilită de legislaţie pentru conducerea tipului respectiv de autovehicule, precum şi valabilitatea acestuia, deţinerea certificatului profesional, precum şi valabilitatea acestuia, deţinerea şi valabilitatea certificatului de transport în cont propriu, deţinerea şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice (ITP) a vehiculului şi deţinerea şi valabilitatea asigurării obligatorii RCA.

În mod concret, au fost verificate 75 de vehicule din această categorie, context în care s-a constatat că pentru 2 vehicule nu există copie conformă a licenţei de transport, iar inspecţia tehnică periodică aferentă unui vehicul era expirată. Cu privire la aceste aspecte, unităţile de învăţământ au fost notificate, urmând ca deficienţele să fie înlăturate până la începerea anului şcolar sau până la darea în folosinţă a vehiculului. De asemenea, au fost verificaţi şi instruiţi 59 de conducători auto ai vehiculelor de transport şcolar, fără a fi constatate probleme. Tot cu această ocazie, atât conducătorii autovehiculelor special destinate transportului de elevi, cât şi coordonatorii acestor activităţi au fost informaţi cu privire la obligaţia respectării destinaţiei pentru care au fost distribuite aceste autovehicule, respectiv transportul elevilor la şi de la unităţile de învăţământ, precum şi transportul elevilor şi profesorilor însoţitori la activităţi culturale şi educative extracurriculare (festivaluri, cursuri şcolare, excursii, tabere etc.), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.

În ziua deschiderii anului şcolar 2024-2025, având în vedere manifestările festive consacrate acestui moment care au avut loc la cele peste 400 de unităţi de învăţământ preuniversitar şi numărul ridicat de persoane care au participat la acestea, personalul IPJ şi cel al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a acţionat în vederea realizării misiunilor din competenţă, necesare desfăşurării acestor activităţi în condiţii de normalitate. La aceste misiuni care au avut loc în ziua de 9 septembrie 2024, au participat 276 poliţişti şi jandarmi, prezenţa lor în zonele din incinta şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar contribuind la prevenirea oricăror incidente de natură a tulbura caracterul deosebit al manifestărilor festive, a precizat comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan.

Potrivit afirmaţiilor sale, în perioada imediat următoare, la nivelul IPJ Harghita se va acţiona pentru finalizarea controalelor privind sistemele de securitate ale unităţilor de învăţământ, verificarea tuturor mijloacelor auto destinate transportului şcolar, elaborarea, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, a planului local cadru de acţiune pentru prevenirea violenţei în mediul şcolar şi reactualizarea grupurilor de acţiune, constituite la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, pentru prevenirea faptelor de violenţă în mediul şcolar. În acest context, în funcţie de problematica specifică fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar pe linie de siguranţă, se va acţiona pentru asigurarea unei prezenţe optime a personalului IPJ şi IJJ Harghita în zonele din incinta şi proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru prevenirea incidentelor şi situaţiile de natură a afecta desfăşurarea procesului educaţional în condiţii de normalitate şi siguranţa participanţilor la aceasta. Nu în ultimul rând, componenta preventivă rămâne esenţială în reducerea riscurilor de natură a afecta climatul de siguranţă în zonele din incinta şi proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar. Debutul noului an şcolar reprezintă o oportunitate pentru poliţişti să continue activităţile preventive şi dezbaterile tematice cu copiii pentru identificarea problemelor cu care se confruntă acasă, la şcoală, în spaţiile publice şi în mediul online. Deprinderea unor comportamente anti-victimale şi a unor conduite corecte în anumite situaţii de risc pot determina o percepţie pozitivă a minorilor cu privire la siguranţa personală şi a bunurilor lor şi pot conduce la dezvoltarea spiritului civic pentru protejarea colegilor lor şi a celorlalte persoane cu care intră în contact, a menţionat şeful IPJ Harghita.

La rândul său, şeful IJJ Harghita, colonelul Dan Iamandi, a arătat că în anul şcolar 2024-2025, jandarmii harghiteni vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la 1 liceu şi 4 şcoli gimnaziale, respectiv la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Liceul de Arte „Nagy István” din municipiul Miercurea-Ciuc, precum şi la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din municipiul Topliţa.

„Patrulele de jandarmi vor fi prezente în zonele frecventate de elevi pentru a preveni infracţionalitatea, în special în proximitatea unităţilor de învăţământ, în parcuri şi alte locuri unde elevii îşi petrec timpul liber. Jandarmeria Harghita va organiza campanii de informare pentru elevi, părinţi şi cadre didactice, având ca scop prevenirea situaţiilor periculoase şi promovarea unui comportament responsabil. Aceste campanii vor include sesiuni despre prevenirea infracţiunilor, pericolele consumului de substanţe interzise, utilizarea responsabilă a reţelelor de socializare, prevenirea violenţei şi a delincvenţei juvenile, precum şi promovarea şi respectarea drepturilor omului. În cazul în care apar incidente sau situaţii care necesită intervenţie rapidă (de exemplu, conflicte, accidente sau alte urgenţe), jandarmii harghiteni sunt pregătiţi să acţioneze prompt pentru a asigura siguranţa celor implicaţi. Acţiunile jandarmilor harghiteni au ca scop principal creşterea gradului de siguranţă al elevilor, promovarea unui comportament responsabil şi prevenirea incidentelor care ar putea afecta desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor şcolare”, a declarat colonelul Dan Iamandi.

Acesta a precizat că jandarmii harghiteni oferă o serie de recomandări pentru un început de an şcolar în siguranţă, având în vedere necesitatea protejării elevilor, profesorilor şi părinţilor. Aceştia îndeamnă atât elevii, cât şi părinţii să fie atenţi în apropierea unităţilor de învăţământ, să respecte semnele de circulaţie şi indicaţiile poliţiei. Elevii sunt sfătuiţi să fie prudenţi în utilizarea Internetului, să nu furnizeze date personale necunoscuţilor şi să raporteze orice incident suspect părinţilor sau profesorilor. De asemenea, elevii sunt îndemnaţi să fie prudenţi în interacţiunile cu persoane necunoscute şi să apeleze la autorităţi dacă observă comportamente suspecte în jurul şcolilor. Respectarea regulilor impuse de şcoli este esenţială pentru menţinerea disciplinei şi siguranţei în incinta instituţiilor de învăţământ, a spus şeful IJJ Harghita.

Prezent la conferinţa de presă, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, colonelul Stelian Cimpoeşu, a spus că începerea noului an şcolar reprezintă un moment important şi pentru pompierii militari harghiteni. Siguranţa copiilor este prioritară, iar odată cu începerea noului an şcolar, pe timpul cursurilor, atât cadrele didactice, cât şi elevii trebuie să acorde o atenţie deosebită respectării normelor de prevenire a incendiilor.

„Pentru că ne dorim ca elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar să fie în siguranţă în unităţile de învăţământ, personalul Inspecţiei de Prevenire execută permanent controale şi verificări la unităţile de învăţământ din judeţ, iar acolo unde identificăm neconformităţi pe linia apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile, depunem eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local şi judeţean, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putinţă”, a declarat colonelul Stelian Cimpoeşu.

Acesta a adăugat că în anul şcolar anterior, pe timpul a 33 de controale efectuate, au fost constatate 147 deficienţe specifice. Dintre acestea, 47 au fost remediate operativ în timpul inspecţiei. Pentru deficienţele înregistrate au fost aplicate 43 de avertismente şi 3 amenzi contravenţionale în cuantum de 42.000 de lei. Totodată, pe timpul controalelor din anul şcolar precedent, au fost executate 33 de exerciţii de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, fiind pregătite practic peste 6.350 persoane, cât şi 33 de activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor în ceea ce priveşte comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă. De asemenea, echipajele de pompieri militari harghiteni au efectuat misiuni de recunoaştere în teren la instituţii de învăţământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenţie şi alte aspecte de interes operativ.

Inspectorul şef al ISU Harghita a menţionat că, la nivelul judeţului, din totalul celor 137 de unităţi de învăţământ, 65 au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, 40 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar 32 nu fac obiectul avizării, întrucât au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu şi nu au suferit modificări constructive ulterioare.

„Asigurarea siguranţei în şcoli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci şi o obligaţie morală faţă de viitorul generaţiilor noastre. Cu toţii avem copii şi de aceea trebuie să fim vigilenţi şi responsabili în toate acţiunile noastre, pentru ca fiecare instituţie de învăţământ să rămână un loc de învăţare sigur şi fără riscuri. Pompierii vor fi prezenţi, ori de câte ori va fi necesar, la activităţile informativ-educative dedicate elevilor şi cadrelor didactice, pentru ca aceştia să înţeleagă mai bine riscurile şi să fie informaţi asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru”, a mai spus colonelul Stelian Cimpoeşu.

La conferinţa de presă a fost prezentă şi coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Harghita, Alexandra Maria Ţifrea, care a afirmat că pentru anul şcolar 2024-2025 vor fi continuate programele preventive, adaptate realităţii locale, în urma analizelor efectuate în perioada anterioară, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de directorii instituţiilor de învăţământ. De asemenea, se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor şcolari, a personalului medical şcolar, pentru a exista asigurări că în fiecare unitate de învăţământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie. Un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinţii sau tutorii legali. La nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog este în derulare o campanie de informare „UNSPOKEN”, în cadrul căreia vor fi organizate întâlniri cu grupurile de părinţi. Alexandra Maria Ţifrea a reamintit faptul că la nivelul CPECA Harghita funcţionează programul „SAFE SPACE”, adresat adolescenţilor la risc de consum şi adolescenţilor consumatori de droguri, dar şi familiilor acestora. Programul este gratuit şi confidenţial şi poate fi accesat de orice persoană. „Credem că orice copil trebuie să ştie că nu este singur în faţa problemelor, că oricând poate apela cu încredere la specialişti pentru ca, împreună, să găsim soluţia cea mai bună pentru el”, a mai afirmat Alexandra Maria Ţifrea.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.