Marşul autonomist de la Târgu Mureş | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Marşul autonomist de la Târgu Mureş
Marşul autonomist de la Târgu Mureş

Marşul autonomist de la Târgu Mureş

Marşul organizat, duminică seara, la Târgu Mureş, de Ziua Libertăţii Secuieşti, pentru depunerea unei petiţii pro-autonomie la Instituţia Prefectului – judeţul Mureş, la care au luat parte circa 2.000 de persoane, s-a încheiat fără incidente, potrivit Agerpres.

Pe parcursul marşului prin Târgu Mureş, care a urmat comemorării secuilor executaţi de armata austriacă în 1854, pentru conspiraţie, de la Monumentul Secuilor Martiri, manifestanţii au scandat: „Autonomie!”, „Să piară Trianonul!” şi „Libertate pentru Beke!”, cu referire la Beke István şi Szőcs Zoltán, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, condamnaţi pentru acte de terorism de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 5 ani de închisoare.

Petiţia a fost depusă la Prefectura Mureş de către Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Mezei János, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Zakariás Zoltán, membru în prezidiul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi alţi reprezentanţi ai CNMT şi PPMT, ocazie cu care manifestanţii au scandat „Autonomie!”.

Între revendicările cuprinse în petiţie se regăseşte autonomia Ţinutului Secuiesc şi eliberarea din închisoare a lui Beke István şi a lui Szőcs Zoltán.

Pe parcursul manifestării au mai luat cuvântul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc şi au fost transmise mesaje din partea unor oficiali de la Budapesta, Szili Katalin şi Potápi Árpád János, precum şi un mesaj din închisoare, atribuit lui Beke István, în timp ce Dabis Attila, cel care are interdicţie de a intra în România, a transmis un mesaj video, a mai relatat Agerpres.

Reprezentanţii Guvernului Ungariei, mesaje pro-autonomie

Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei sprijină demonstraţia organizată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei autonomiei Ţinutului Secuiesc. Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică agenţiei ungare de presă MTI, Guvernul Ungariei continuă să îşi menţină, în mod hotărât, punctul de vedere conform căruia autonomia şi dreptul la autodeterminare reprezintă o garanţie a supravieţuirii comunităţilor minoritare.

Potápi Árpád János, secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională, a spus, potrivit comunicatului citat de MTI, că problema autonomiei Ţinutului Secuiesc este a fiecărui maghiar şi că este important ca, de fiecare dată când există ocazia, să ne facem auzită vocea şi să dăm dovadă de sprijinul nostru.

Printr-o scrisoare citită la eveniment, Szili Katalin, însărcinatul premierului ungar responsabil cu coordonarea problemelor legate de autonomie, a salutat participanţii la demonstraţia de la Târgu Mureş.

„S-a dovedit că Comisia Europeană împiedică, printr-o serie de decizii inadecvate, rezolvarea situaţiei minorităţilor naţionale autohtone. Este în interesul întregii Transilvanii şi a Ţinutului Secuiesc, ca printr-o acţiune de colectare de semnături să atragem atenţia sistemului instituţional european asupra lipsurilor şi neglijenţelor faţă de minorităţile naţionale autohtone şi să îi încurajăm să ia măsuri pentru corectarea acestora” – a scris Szili Katalin, citată de MTI, referindu-se la iniţiativa cetăţenească europeană a CNS şi la anii de litigii cu Comisia Europeană.

∗∗∗

Epilog cu cântec la marşul autonomist…

„Mesaj al bunei convieţuiri interetnice la Târgu Mureş. În timp ce participanţii la manifestarea de la Monumentul Secuilor Martiri mărşăluiau încolonaţi pe Bulevardul 22 Decembrie din Târgu Mureş, scandând ,Ţinutul Secuiesc nu e România!, de la fereastra întredeschisă a unui apartament dintr-un bloc se auzea distinct, clar, atotcuprinzător şi melodios Noi suntem români,/Noi suntem români,/Noi suntem aici pe veci stăpâni!”.

Fiecare pe limba sa în incredibila, atât de toleranta şi binecuvântata noastră patrie…”, a scris pe o reţea de socializare deputatul Marius Paşcan, preşedintele executiv al PMP.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Ca în fiecare primăvară, secuii fac circ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.