Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Marcarea, pentru prima dată, a Zilei Instituţiei Prefectului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Marcarea, pentru prima dată, a Zilei Instituţiei Prefectului
Marcarea, pentru prima dată, a Zilei Instituţiei Prefectului

Marcarea, pentru prima dată, a Zilei Instituţiei Prefectului

În cadrul unei şedinţe festive a fost lansat şi ghidul online al serviciilor publice din Harghita, în limbile română şi maghiară

Ziua Instituţiei Prefectului – 2 aprilie – a fost instituită prin Legea nr. 348 din 27 decembrie 2018. Astfel că în acest an este marcată pentru prima dată această zi. În acest context, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a organizat, ieri, o şedinţă festivă dedicată recunoaşterii rolului şi meritelor instituţiei prefectului în istoria recentă a României. De asemenea, cu această ocazie, a fost lansat şi ghidul online al serviciilor publice din judeţul Harghita.

În cadrul evenimentului festiv, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a făcut o amplă prezentare intitulată „Instituţia Prefectului – evoluţie istorică. Trecut, prezent şi viitor”. Acesta a explicat că în Roma antică termenul Praefectus fără un alt calificativ era titlul formal al multor oficiali militari sau civili de rang mediu, a căror autoritate era delegată de către o autoritate de rang superior.

După ce a făcut o incursiune în istorie arătând care a fost rolul prefectului în diferite perioade de timp, Jean-Adrian Andrei a punctat că această instituţie a cunoscut o evoluţie sinuoasă ce a culminat cu desfiinţarea ei în perioada regimului comunist, când locul prefecturilor a fost luat de Comitetele populare judeţene şi de prim-secretari, şi reînfiinţarea sa după evenimentele din decembrie 1989.

Ajungând în prezent, Jean-Adrian Andrei a făcut o paralelă între prefectul – demnitar (numit politic) şi prefectul – înalt funcţionar public (promovat în funcţie pe bază de concurs), pledând pentru cea de-a doua variantă. „Fiind în totalitate de acord cu profesionalizarea prefectului, nu voi insista asupra avantajelor sau dezavantajelor celor două categorii de prefecţi: prefectul demnitar – prefectul înalt funcţionar public. Câteva observaţii, în acest context, se impun însă. În exercitarea atribuţiilor conferite prin lege, gradul de responsabilizare şi de responsabilitate se apreciază că este mai mare la prefectul de carieră, lipsit de susţinere politică, decât la prefectul politic. Prefectul de carieră se va putea angrena în proiecte pe termen lung şi va capacita mai uşor aparatul propriu al instituţiei. Pe termen lung, eventualele schimbări de guvern nu ar trebui să conducă la înlocuirea prefecţilor care, profesionişti fiind, nu ar trebui să întâmpine probleme în monitorizarea şi aplicarea în teritoriu a Programelor de guvernare ale diferitelor guverne. Desigur, acest lucru este posibil doar în situaţia în care prefectul, înalt funcţionar public, îndeplineşte cumulativ două condiţii: are o pregătire profesională necesară şi suficientă pentru îndeplinirea în condiţii de maximă eficienţă a atribuţiilor conferite de lege; în acest sens se impune stabilirea condiţiei de studii juridice sau administrative pentru ocuparea funcţiei de prefect”, a spus prefectul de Harghita.

În încheiere, Jean-Adrian Andrei a arătat că în prezent „prefectul şi instituţia unipersonală (a prefectului) este numit şi are atribuţii clare stabilite de lege şi constituie garantul respectării legilor şi a Constituţiei în judeţ, fiind conducătorul serviciilor publice deconcentrate, conform art. 123 din Constituţie, este un factor de echilibru, însă şi de autoritate a Statului Român, dar care este, în continuare, numit de guvernul în exerciţiu, luând măsurile pentru aplicarea programului şi politicilor de guvernare”.

După alocuţiune a urmat prezentarea tabloului prefecţilor şi subprefecţilor din judeţul Harghita din perioada 1992-2019. Prefectul judeţului a precizat că între 1992-2019 în judeţ au fost 11 prefecţi şi 13 subprefecţi, iar anul viitor intenţionează să-i invite la marcarea Zilei Instituţiei Prefectului pe toţi cei care sunt în viaţă.

Premiile Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita până în anul 2019

Începând cu anul 2008, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a obţinut numeroase premii la nivel naţional, fie pentru implementarea mai multor proiecte în calitate de partener, fie pentru inovaţie în administraţie. În cadru festiv au fost prezentate aceste rezultate. Astfel, în 2008 a câştigat locul I la Conferinţa Internaţională „Inovaţie şi Calitate în Sectorul Public”, organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cu proiectul „Managementul carierei în administraţia publică – Tinerii valoroşi se adjudecă la timp”. Tot în anul 2008, dar şi în 2009, 2013, 2014, 2017 (pentru proiectul „Aripi spre cer”), 2018 (pentru proiectul „România 100 – Respect Armatei Române”), a obţinut premiul de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în rândul instituţiilor prefectului, în cadrul Galei „Premiile de excelenţă Administraţie.ro”, organizată de portalul www.administratie.ro şi Agenţia OSC.

Alte premii obţinute în cadrul Conferinţei Internaţionale „Inovaţie şi Calitate în Sectorul Public”, organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, au fost în anii 2014 (locul II pentru proiectul „Investiţie pentru viitor”), 2016 (premiul special pentru implicarea în promovarea inovaţiei şi calităţii în sectorul public), 2017 (locul II cu proiectul „Aripi spre Cer” şi menţiuni pentru proiectele „Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte” şi „Târgul Serviciilor Publice Europene”), 2018 (cu proiectul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”).

Ghidul serviciilor publice din judeţul Harghita

Tot ieri, în cadrul şedinţei solemne, în prezenţa şefilor de servicii deconcentrate a fost lansat Ghidul serviciilor publice din judeţul Harghita, bilingv, în limbile română şi maghiară, şi care poate fi accesat online de pe orice dispozitiv.

„Ghidul serviciilor publice furnizate de instituţiile publice a fost şi continuă să rămână una dintre priorităţile Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita în direcţia asigurării unei informări corecte şi coerente a cetăţenilor/ONG-urilor/autorităţilor publice locale din judeţul Harghita, cu privire la serviciile furnizate de către instituţiile publice, dar şi în cea a menţinerii şi dezvoltării în continuare a experienţei şi a relaţiei de peste 20 de ani pe care Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a edificat-o cu comunităţile locale, societatea civilă şi cu autorităţile publice locale”, a arătat prefectul în prezentarea ghidului.

Astfel, Ghidul serviciilor publice adună în cele XIII secţiuni principale – structurate după domeniul principal de activitate al celor 55 de instituţii publice prezentate – cele mai importante informaţii referitoare la datele de contact ale instituţiilor, atribuţiile acestora şi servicii publice oferite de către acestea.

Link-ul Ghidului bilingv al instituţiilor publice din judeţul Harghita este https://hr.prefectura.mai.gov.ro/informatii-de-interes-public/buletinul-informativ.

Prefectul judeţului şi-a exprimat speranţa că această aplicaţie va fi utilă pentru cetăţenii din judeţ şi îi va scuti de anumite drumuri. Acesta a mai precizat că ghidul este lansat într-un moment potrivit, de Ziua Instituţiei Prefectului, „instituţie care este în slujba cetăţenilor (…) o instituţie care vrea să faciliteze în mod direct toate informaţiile şi să fim interfaţa instituţiilor publice cu cetăţeanul”.

Şedinţa festivă s-a încheiat cu premierea participanţilor la mini-competiţia de futsal organizată cu ocazia Zilei Instituţiei Prefectului.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.