Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Manifestație de susținere a inițiativei legislative a UDMR care să permită intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Manifestație de susținere a inițiativei legislative a UDMR care să permită intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor
Manifestație de susținere a inițiativei legislative a UDMR care să permită intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor

Manifestație de susținere a inițiativei legislative a UDMR care să permită intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor

  • Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita: „Marți, 29 iunie, ora 12.00, la București, în fața Ministerului Mediului, să ne unim forțele pentru a influența decidenții!”

Într-un apel video adresat locuitorilor tuturor județelor care se confruntă cu probleme din cauza urșilor, postat vineri pe Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita arată că sănătatea și protecția vieții oamenilor sunt esențiale și prioritare.

„Noi credem că sănătatea omului și protecția omului în această țară trebuie să fie primordiale. De aceea îi invităm pe toți cei din acele județe în care conflictele între carnivorele mari sunt deja nesuportabile și deja viața oamenilor este în pericol, să vină marți, 29 iunie, la București, în fața Ministerului Mediului, ca să ne arătăm forța și să încercăm să-i convingem pe toți decidenții, că trebuie să se alinieze la demersurile propuse de UDMR, de dl. ministru Tanczos Barna și aceste demersuri trebuie să știți că sunt atât în favoarea omului, cât și în favoarea speciei. Deja vorbim de sute de urși habituați, care deja trăiesc între oameni. Nu credem că Directiva Habitat și chiar toate aprecierile specialiștilor în privința urșilor bruni carpatini ar fi că aceste animale protejate ar trebui să trăiască în rândul populației, lângă copiii noștri, în grădinițe, în școli, pe străzi, și trebuie să fie luate foarte urgent foarte multe măsuri”, a afirmat Borboly Csaba pe pagina sa de socializare.

El a adăugat că din discuțiile purtate în ultimii ani cu autoritățile la nivel local, național și european rezultă că deciziile în privința rezolvării acestei probleme trebuie luate „la București”.

„Noi în acești ani am avut foarte multe întâlniri și discuții atât la nivel județean, național cât și european și s-a văzut că decizia este la București, asta a zis Bruxelles-ul, asta zic și asociațiile pentru protecția naturii cu care am reușit să avem un dialog pașnic și constructiv. Așadar, vă rugăm să veniți, să fie arătată, marți, forța și voința din aceste județe (…) Împreună putem determina schimbarea de care avem cu toții nevoie! Toți avem dreptul la o viață fără teamă”, a conchis președintele CJ Harghita.

Zilele trecute, ministrul mediului, Apelor și Pădurilor Tánczos Barna a declarat: „Lucrăm la un proiect de ordonanță de urgenţă conform căruia, în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului. (…) În rezolvarea acestei probleme grave, protejarea vieții omenești este prioritatea zero. Totodată e nevoie de o soluție care să asigure protejarea habitatului urșilor. Echilibrul, soluția trebuie elaborată în comun de Ministerul Mediului, societatea civilă și organizațiile profesionale”.

Potrivit ministrului Mediului, la dialogul inițiat de domnia sa în acest sens au participat reprezentanți ai WWF România, ai Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice(ACDB), ai Conservation Carpathia, ai Coaliției Natura 2000 și ai Grupului Milvus Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Mai multe despre manifestarea de susținere a inițiativei legislative a ministrului Tánczos veți afla în edițiile de săptămâna viitoare ale ziarului nostru.

(D. Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.