Mâine, 24 martie: Ora Pământului în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Mâine, 24 martie: Ora Pământului în judeţul Harghita
Mâine, 24 martie: Ora Pământului în judeţul Harghita

Mâine, 24 martie: Ora Pământului în judeţul Harghita

Sâmbătă, 24 martie, va fi Ora Pământului 2018 – o mişcare globală care se manifestă în fiecare an, în sute de ţări, de pe toate continentele. Astfel, între orele 20:30 şi 21:30, oamenii, instituţiile şi oraşele din întreaga lume care participă la această acţiune „sting lumina”. Astfel, pentru o oră, participanţii dau o pauză Pământului de la consumul de energie electrică şi susţin apelul ecologic pentru economia de resurse.

Evenimentul Ora Pământului este, poate – cel puţin aşa se crede – cea mai mare mişcare voluntară de mediu din toate timpurile. Pentru a zecea oară consecutiv, WWF România (World Wide Fund For Nature) încurajează indivizi şi organizaţii, companii, instituţii publice şi centre culturale din toată ţara să stingă lumina timp de o oră.

Anul acesta, mesajul şi îndemnul pentru comunitatea Earth Hour din România este „Conectează-te la Terra!”. Totodată, anul acesta este pentru prima dată când WWF România îşi uneşte forţele cu Cercetaşii României în acţiune.

Şi în judeţul Harghita sunt unele localităţi şi instituţii care vor marca Ora Pământului.

Haideţi să ne conectăm şi noi la mişcarea globală, fiecare dintre noi poate în locuinţele proprii să oprească pentru o oră curentul electric, să fim şi noi în rând cu cei care dau o pauză Pământului de la consumul de energie electrică. Vom putea spune şi noi că populaţia judeţului Harghita se raliază ţărilor lumii care fac acest lucru în acelaşi timp.

Nu avem date certe din judeţ referitor la numărul celor care vor face o plimbare sănătoasă în pauza de o oră pe care conştient o dăruim Pământului, avem doar câteva exemple:

Gheorgheni

Primăria oraşului, Crucea Roşie – Gheorgheni, Şcoala Generală „Vaskertes” şi Canto Mundi – Bucureşti vor organiza mai multe manifestări în centrul municipiului.

Toţi cei care vor să ia parte la aceste activităţi sunt aşteptaţi sâmbătă seara, la ora 20:20, în faţa statuii „Sf. Nicolae” din Parcul central. De acolo, la ora 20:30, se va merge, cu candele aprinse, spre Casa de Cultură, în faţa acestei urmând a susţine un recital corul Şcolii Generale „Vaskertes”. După concert, participanţii vor depune candele aprinse în holul Casei de Cultură.

Totodată, între orele 20:30 şi 21:30, în Gheorgheni se va închide iluminatul public şi se vor stinge şi luminile de la panourile publicitare din oraş.

Miercurea Ciuc

Mesajul transmis este #Connect2Earth – este timpul să ne împăcăm cu natura, iar sâmbătă seara şi municipiul reşedinţă de judeţ se va alătura campaniei mondiale de protecţie a naturii, urmând ca între orele 20:30 şi 21:30 să se stingă luminile pe străzile din oraş.

„Municipiul aderă în acest fel din nou la acţiunea localităţilor din România, care se simt responsabili faţă de soarta mediului înconjurător şi acţionează în acest sens prin renunţarea la iluminatul public timp de o oră”, preciza Primăria municipiului Miercurea Ciuc în cadrul unui comunicat de presă.

Jandarmeria Harghita stinge lumina, dar nu scade vigilenţa

Şi jandarmii harghiteni se vor alătura iniţiatorilor Campaniei „Ora Pământului” prin reducerea consumului de energie electrică din locuinţele proprii şi de la locurile de muncă şi, implicit, a poluării.

„Dar pentru că suntem totuşi o structură operativă, aflată în slujba cetăţenilor, vor fi păstrate în funcţiune aparatele strict necesare în vederea intervenţiei prompte în caz de nevoie”, se precizează în cadrul unui comunicat emis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita.

Toplița

Și în Toplița, timp de o oră, oamenii vor avea ocazia să se alăture demersului, iar un prim pas îl va face primăria municipiului. Astfel, în același interval orar ca în celelalte două municipii, în Toplița se va stinge iluminatul public.

AURELIA ILUŢ
LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.