Cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet – 11 februarie, World Vision România a publicat rezultatele unui studiu realizat recent cu privire la modul în care tinerii folosesc aplicaţia TikTok. De asemenea, World Vision România, împreună cu TikTok, a lansat o campanie de informare despre siguranţa în cadrul platformei.
Conform studiului, peste 84% dintre adolescenţii cu vârste între 14 şi 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate dintre aceştia (53,4%) accesează platforma de mai mult de patru ori pe zi.
În medie, tinerii petrec în jur de două ore jumătate pe platformă, iar deschiderea unui cont se face în jurul vârstei de 13 ani.
Mai mult de 4 din 10 tineri (41,6%) NU verifică informaţia furnizată pe TikTok, iar 1 din 10 tineri şi-a pus un diagnostic al unei probleme psihologice (depresie, autism, ADHD) în urma vizionării conţinutului de pe platformă. Mai mult, 53,5% dintre tineri consideră că TikTok poate oferi sfaturi medicale viabile/utile. „Procentul copiilor care îşi pun diagnostice medicale sau psihice pe TikTok scoate în evidenţă o altă problemă: lipsa oportunităţilor pentru aceşti copii de a-şi exprima temerile altfel şi a-şi pune diagnostice de certitudine cu psihologi şi medici în viaţa reală. Atragerea atenţiei tinerilor asupra acestor probleme poate contribui la educaţia lor, la recunoaşterea simptomelor, precum şi la accesul la informaţii altfel inaccesibile. De asemenea, poate facilita depistarea timpurie şi diagnosticarea mai rapidă”, se arată în cadrul studiului.
Chestionarul a fost realizat pe un eşantion de 1.178 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani (cu o vârstă medie de 16,4 ani). Baza a fost ponderată pe categoriile de gen şi mediu de rezidenţă, conform INS. Sondaj reprezentativ naţional cu o marjă de eroare de +/-3% pentru un interval de încredere de 95%.
Mai multe informații despre sondaj pot fi accesate aici.
***
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.