Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Ludovic Manolache | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Politic » Lupta pentru Topliţa: astăzi, Ludovic Manolache
Lupta pentru Topliţa: astăzi, Ludovic Manolache

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Ludovic Manolache

Pentru primăria municipiului Topliţa s-au înscris 8 candidaţi: Constantin Păşcan – PRO România; Ludovic Manolache – independent; Dumitru Olariu – PSD; Bodor Attila Béla – UDMR; Stelu Platon – PNL; Horaţiu Sever Nicu Hirişcău – PMP; Mihai-Achim Calinovici – Alianţa USR PLUS; Ovidiu Jimborean – independent.

Am reușit să le luăm tuturor candidaţilor un interviu, iar în următoarele numere vom încerca să vedem cu ce gânduri s-a lansat fiecare în cursa electorală și ce poate oferi orașului, dacă va ajunge primar. Precizăm că tuturor le-am adresat aceleași întrebări și nici unul dintre candidaţi nu a cunoscut răspunsurile contracandidaţilor.

Începem seria de interviuri cu Manolache Ludovic, candidat independent.

– Una dintre întrebările cele mai des adresate în această perioadă este „de ce v-aţi hotărât să candidaţi?”. Așadar, ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Topliţa?

– Am decis sa candidez pentru funcţia de primar al municipiului Topliţa văzând nepăsarea celor de la conducerea primăriei și aroganţa celor de acolo faţă de locuitorii topliţeni. Simţind puterea partidelor politice actuale și șansa foarte mică ca acestea să fie înlăturate. Pentru un viitor al locuitorilor cu siguranţă mai bun ca cel de până acuma.

– Dacă veţi ajunge primar, care vor fi cele mai importante probleme asupra cărora vă veţi îndrepta atenţia cu prioritate?

– Încălzirea pe timpul iernii, să evităm tăierea și arderea pădurilor în anul 2020 pentru a ne încălzi și spăla. Educaţia copiilor și implicarea lor în cât mai multe proiecte sportive. Locurile de parcare inexistente la momentul acesta. Parcuri pentru copii unde să se poată juca fără pericole. Atragerea de cât mai multe fonduri europene pentru orice este cazul și se acordă. Crearea posibilităţilor pentru investitori în vederea creării mai multor locuri de muncă în municipiul Topliţa.

– Se tot discută despre locuri de muncă, dar, din câte știu, una dintre condiţiile ca un investitor să meargă într-o zonă este și forţa de muncă de acolo. În condiţiile unui municipiu fără universităţi care să asigure o forţă de muncă cu specializări superioare, cu o parte din oraș având un profil rural, care credeţi că ar trebui să fie domeniile economice spre care ar trebui să se orienteze Topliţa și în care ar putea atrage investitori? Care sunt principalele atuuri pe care municipalitatea le-ar putea pune pe masă și i-ar determina pe angajatori să vină în Topliţa?

– Să nu uităm că Topliţa este așezată într-o zonă muntoasă cu un relief deosebit, ceea ce ar putea desprinde de sărăcie zona și locuitorii ei prin turism de tot felul. De la pârtii de schi, patinoare, trasee montane, tiroliană. Şi fermele sunt o variantă de luat în calcul, porci, vaci, găini care ar genera locuri de muncă și posibilitatea de a mânca sănătos, fiind o zonă cu un mediu foarte sănătos.

– Prin statutul de municipiu, Topliţa e centru de polarizare pentru comunele din vecinătate. Însă, de la 100 de km, se observă că localităţile din nordul judeţului nu prea conlucrează, majoritatea proiectelor și ideilor fiind de sine stătătoare, concentrându-se doar pe o comună sau oraș. Credeţi că ar trebui ca Topliţa să devină mai mult decât un centru de polarizare, poate un lider al localităţilor din nord și să încerce să iniţieze mai multe proiecte comune care să contribuie la dezvoltarea zonei?

– Ne trebuie foarte mult timp pentru o astfel de poziţie. Acum suntem egali unei comune la nivel de trai și locuri de muncă. Deși ne numim municipiu, suntem mai degrabă o comună bine dezvoltată. Nu avem posibilitatea să oferim locuri de muncă nici măcar topliţenilor, dar să mai fim sprijin pentru comunele și satele de lângă noi, nici vorbă.

– Una dintre nemulţumirile locuitorilor este relaţia cu publicul din cadrul unor compartimente ale primăriei. Cum credeţi că s-ar îmbunătăţi imaginea primăriei în ochii topliţenilor?

– Aici trebuie lucrat la tot personalul din primărie deoarece aroganţa a devenit prea puternică pentru angajaţii primăriei. Şi nu te poţi plânge nimănui, că aproape toţi sunt rude. Trebuie aduși cu picioarele pe pământ, amintind că locul lor nu mai este de neclintit și că scaunul de birou se învârte și spre ușa de ieșire.

– În ţară, orașele au declarat „război” garajelor, majoritatea fiind demolate pe considerente de aspect urban. După ce gazul se va introduce și în Topliţa, veţi avea curaj să puneţi în discuţie demolarea construcţiilor din jurul blocurilor care adăpostesc lemnele de foc și care nu fac cinste peisajului urban?

– Aici au fost promisiuni în vederea aduceri gazului care nu a mai ajuns la Topliţa și se vorbește o dată la 4 ani despre el. Trebuie să rezolvăm problema încălzirii pe timp de iarnă și a apei calde pe tot parcursul anului și după aceea le voi explica locuitorilor despre renunţarea la șoproane, nefiind folositoare ca până acum, și cedarea lor în vederea creării de spaţii verzi, spaţii de joacă, parcări care nu există la momentul acesta.

– Sunteţi pentru revenirea Topliţei la statutul de oraș sau rămânerii la cel de municipiu?

– Municipiu sau oraș, cred că avem mai multe de câștigat ca municipiu în eventualitatea în care ne putem dezvolta cum am menţionat mai sus și o să ne ajute pe viitor, dacă o să progresăm în turism și locuri de muncă.

– De ce ar trebui să vă voteze lumea? Ce vă recomandă pentru funcţia de primar?

– Aici ar fi multe: tinereţea, dorinţa de a schimba ceva la sistemul acesta vechi de 30 de ani. Curajul în eventualitatea câștigării mandatului de primar, că o să mă lupt și o să apăr interesul locuitorilor municipiului Topliţa. Personalitatea mea ca tânăr, că pot reuși unde toţi au dat greș sau și-au urmărit doar propriile interese.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.