Locuitorii din câteva localităţi harghitene vor putea ieşi la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Locuitorii din câteva localităţi harghitene vor putea ieşi la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare
Locuitorii din câteva localităţi harghitene vor putea ieşi la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare

Locuitorii din câteva localităţi harghitene vor putea ieşi la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare

Locuitorii din cinci localităţi din judeţul Harghita vor putea ieşi mai devreme la pensie, după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege în acest sens. Proiectul de lege privind modificarea art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, a fost adoptat cu 198 de voturi pentru, 56 împotrivă şi 22 abţineri. Practic, au fost adăugate mai multe localităţi pentru persoanele care pot beneficia de o astfel de facilitate.

Conform actului normativ promulgat, ieri, de preşedintele României, Klaus Iohannis, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în localităţile Brăila, Tichileşti şi Chiţcani din judeţul Brăila, Halchiu şi Satu Nou din judeţul Braşov, Işalniţa din judeţul Dolj, Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita, Vaţa de Jos şi Rachitova din judeţul Hunedoara, Borşa din judeţul Maramureş şi Tulcea din judeţul Tulcea beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.

Reprezentanţii administraţiilor locale harghitene respective s-au arătat mulţumiţi de adoptarea noilor reglementări. Într-un mesaj postat pe Facebook de primarul din Tulgheş, Marcel Vancu şi cel din Corbu, Romeo Ţepeş-Focşa, au apreciat că este vorba despre o iniţiativă reuşită şi au mulţumit parlamentarilor implicaţi.

De asemenea, Primăria Bălan a arătat, prin intermediul aceleaşi platforme, că atunci când există cooperare şi sprijin, pot fi realizate lucrurile necesare pentru locuitori. „Încă din anul 2020, luna noiembrie, primarul oraşului Bălan, dl Iojiban Gheorghe, şi primarul comunei Sândominic, dl Robert Karda, au făcut demersuri împreună pentru includerea localităţilor noastre în pachetul celor care beneficiază de prevederea privind acordarea unei reduceri de doi ani la vârsta standard de pensionare pentru rezidenţii vechi din zonele afectate de activitatea minieră. (…) Cu răbdare, comunicare şi cu bune intenţii am obţinut sprijinul necesar şi putem realiza în continuare lucruri bune pentru comunităţile noastre”, a precizat Primăria Bălan. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.