Limba chineză, predată în 5 licee harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Cultură » Limba chineză, predată în 5 licee harghitene
Limba chineză, predată în 5 licee harghitene

Limba chineză, predată în 5 licee harghitene

În această săptămână aproape 300 de elevi din cinci unităţi de învăţământ din Harghita au început cursurile de limbă şi civilizaţie chineză, acestea fiind urmate în cadrul unor activităţi extraşcolare. Orele de limbă chineză au devenit posibile după ce între Prefectura judeţului Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Institutul Confucius a fost semnat un acord de cooperare, lecţiile urmând a fi predate de către două profesoare de limba chineză.

Cei 91 de elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” (CNOG) au optat pentru aceste cursuri deoarece sunt deschişi atât către învăţarea limbii chineze, cât şi către cultura şi civilizaţia poporului asiatic.

„Au şi început programul; luni au fost primele ore şi le-a plăcut foarte mult – spunea directoarea CNOG, Magdalena Dumbravă. Sunt convinsă că se vor implica în continuare şi se vor şi împrieteni cu cele două profesoare în ideea de a organiza împreună activităţi educative extraşcolare cu implicarea acestora. Chiar ne dorim mai mult decât o simplă oră de învăţare a limbii chineze, ci şi o implicare activă a doamnelor profesoare în viaţa şcolii noastre”.

Prin introducerea opţiunii de a învăţa limba chineză, Liceul Tehnologic „Iohannes Caioni” Miercurea-Ciuc îşi dovedeşte încă o dată caracterul multicultural, directorul adjunct al instituţiei, Cristinel Glodeanu, afirmând că „aici, românii şi maghiarii convieţuiesc împreună, tinerii sunt deschişi acestor limbi străine – avem clase de intensiv în limba engleză, colindăm multicultural în română, maghiară şi engleză, iar în momentul în care am anunţat că se ţine acest curs am preconizat 30 de elevi – în momentul în care au intrat la ore, deja erau 50 de elevi”.

Acesta era de părere că asemenea proiecte „sunt bine-venite în judeţul nostru şi este o dovadă în plus că toleranţa, respectul reciproc, sunt elemente de netăgăduit în şcoala noastră şi sper că şi în judeţul nostru”.

Deşi la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa cursurile nu au început încă din cauza unor detalii administrative, deja au optat pentru orele de limba chineză 60 de elevi.

Directoarea liceului, Mirela Petruţ, ne spunea că elevii au făcut deja cunoştinţă cu cele două profesoare şi aşteaptă cu nerăbdare începerea orelor.

„Copiii mei – spunea Mirela Petruţ – sunt foarte pragmatici şi au pus întrebări foarte la obiect: cu ce ne alegem în urma acestui curs?, aflând, astfel, că dacă vor urma cursurile, îşi vor însuşi cursurile, vor putea opta pentru un fel de examen de certificare a competenţelor de comunicare în limba chineză. Li s-au mai spus despre nişte concursuri care ar avea ca finalitate o vizită în China, posibilitatea obţinerii unei burse în China ş.a.m.d.”.

Cursurile se vor ţine şi la Gheorgheni, acolo unde au optat să urmeze orele 60 de elevi din două licee. Directorul Colegiului Tehnic „Batthyány Ignác”, Farkas Zoltán, considera că învăţarea limbii chineze le va fi utilă elevilor, atât într-o eventuală atragere a turiştilor din ţara asiatică, precum şi în carieră, cunoaşterea unei limbi care nu este comună în Europa putând fi un atu.

Inspectoarea Aurora Panaite, una dintre coordonatoarele proiectului, preciza faptul că acest proiect este unul pilot în judeţ, pe o durată de un an, dar, în funcţie de rezultatele din acest an, se doreşte continuarea lui chiar pe o durată nedeterminată. De asemenea, aceasta mai afirma şi faptul că orele sunt ţinute bilingv, engleză-chineză (n.a. – cele două profesoare sunt vorbitoare de limbă chineză şi engleză), ceea ce le oferă elevilor o bună posibilitate de a-şi exersa şi limba engleză.

 

 Mici detalii despre proiect

Acordul de cooperare între Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita are ca scop intensificarea cunoaşterii interculturale prin furnizarea de către Institut a unor activităţi educaţionale şi culturale, pentru o mai bună cunoaştere a limbii, culturii şi civilizaţiei.

Proiectul este finanţat de Institutul Confucius, IŞJ Harghita şi de către şcolile implicate, acestea din urmă suportând doar costurile consumabilelor.

În judeţul Harghita, desfăşurarea proiectului este coordonată de inspectoarea Aurora Panaite şi de către inspectorul general-adjunct Aurora Parfeni, cursurile, predate de două profesoare de limba chineză, urmând a fi ţinute la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu-Secuiesc (30 de elevi), Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni (30 de elevi), Colegiul Tehnologic „Batthyány Ignác” Gheorgheni (30 de elevi), Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa (63 de elevi), Colegiul Naţional „Octavian Goga” (91 de elevi) şi Liceul Tehnologic „Iohannes Caioni” (50 de elevi), ambele din Miercurea-Ciuc.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. Cred că proiectul este unul exotic. Este un gest de teribilism adolescentin, fără finalitate practică. Mai bine ar studia (mai mult și mai bine) fie limba română, fie limba maghiară, fie o limbă de circulație universală!

  2. Corect ar fi ca numele cărturarului să fie grafiat în limba română, pentru că el este/a fost de origine română. Citiți cartea lui Mihail Diaconescu și veți avea răspunsul.

  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_Caioni
    El insusi a spus “Natus valachus sum”, in traducere “M-am nascut valah”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.