Liceeni corbeni la cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Sud-Est | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 25 ianuarie 2023
Home » Învățământ » Liceeni corbeni la cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Sud-Est
Liceeni corbeni la cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Sud-Est

Liceeni corbeni la cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Sud-Est

Câteva zeci de liceeni din comuna harghiteană Corbu au participat la sfârşitul săptămânii la RIUF – The Romanian International University Fair, cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Sud-Est.

Târgul se desfăşoară în patru centre universitare importante din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa – şi pune faţă în faţă elevi, studenţi, profesori şi părinţi cu reprezentanţii a peste 150 de universităţi din lume. În cadrul acestui eveniment, viitorii studenţi pot afla informaţii despre facultăţi, despre programele de burse ale universităţilor, dar pot beneficia şi de consiliere gratuită.

La acest târg, organizat la sfârşitul săptămânii trecute în Bucureşti (unde au fost prezenţi peste o sută de expozanţi din 10 ţări), au participat şi elevi din cadrul Liceului Tehnologic Corbu. Profesoara Jusztina Ţepeş-Focşa spunea că au participat 44 de liceeni din clasele IX-XI, aceştia fiind însoţiţi de 5 cadre didactice. Aceştia s-au interesat, în principal, de facultăţile din ţară, dar au dorit să afle informaţii şi despre câteva universităţi din străinătate, în special din Marea Britanie şi Olanda.

Jusztina Ţepeş-Focşa spunea că grupul a plecat vineri din Corbu şi a stat în Bucureşti până duminică, iar pe lângă participarea la târgul universităţilor, copiii au avut posibilitatea de a vizita şi câteva obiective turistice, dintre ele amintind Palatul Parlamentului şi Muzeul Antipa.

Impresii de la RIUF

Printre cei 44 de elevi de la Liceul Tehnologic Corbu care au fost la târgul universităţilor s-a aflat şi Alexandra Majoran, elevă în clasa a X-a. Ea spunea că participarea la eveniment a fost importantă, astfel reuşind, probabil, să-şi găsească drumul pe mai departe – ştiinţele economice, pentru că e un domeniu care se poate folosi şi în străinătate.

„Am găsit lucruri pe care nu credeam că o să le văd. Puteai să te informezi despre orice, a fost interesant să ai contact direct cu oameni care au experienţă în ceea ce vrei tu să faci sau te-ai gândit. Nu regret că m-am dus şi cred că e folositor un asemenea eveniment pentru toţi tinerii care urmează să dea la facultate”, spunea Alexandra Majoran.

Un alt elev al liceului din Corbu care a fost în Bucureşti este Matei Sebastian Codrea, din clasa a XI-a. Spre deosebire de Alexandra, el este mai tentat să urmeze o facultate din străinătate.

„Am fost interesat mai mult de design pentru jocuri. Am fost pe la facultăţile din Olanda pentru că am văzut că sunt printre cele mai bune dintre cele care au design pentru jocuri. A fost foarte fain, mie chiar mi-a plăcut”, spunea Matei Sebastian despre experienţa avută la târg.

Întrebat dacă informaţiile primite la târg îl vor ajuta în alegerea facultăţii, considera că destul de mult, pentru că „având vedere câte ştiam eu, am acumulat multe cunoştinţe noi în legătură cu facultăţile şi despre cum ar fi în străinătate faţă de ce-i la noi, în România. Aşa am aflat că, poate, acolo pot învăţa mai multe decât aici”.

Ideea de a urma cursurile unei facultăţi din Olanda o are şi Vlad Nicolae Dacău, elev în clasa a XI-a. De la universităţile din Olanda, el a obţinut informaţii despre design şi programare, iar din Marea Britanie s-a interesat de domeniul criminalistic.

Întrebat de care din cele două s-ar simţi mai atras, Vlad spunea că ar prefera facultatea din Olanda, domeniul criminalistic fiind mai mult secundar printre preferinţele sale.

La fel ca şi ceilalţi colegi, Vlad a plecat din Bucureşti cu impresia că această experienţă l-a ajutat foarte mult. „Nu ştiam că sunt atâtea posibilităţi. Chiar şi în România sunt destul de multe, dar şi în afară. Pe mine, cel puţin, m-a ajutat foarte mult”.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.