Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, despre ursul accidentat la Praid:„Legislaţia trebuie modificată, (…) trebuie să existe o procedură de urgenţă; nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate »
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, despre ursul accidentat la Praid:
„Legislaţia trebuie modificată, (…) trebuie să existe o procedură de urgenţă; nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul”
<h6><i>Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, despre ursul accidentat la Praid:</i></h6>„Legislaţia trebuie modificată, (…) trebuie să existe o procedură de urgenţă; nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul”

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, despre ursul accidentat la Praid:
„Legislaţia trebuie modificată, (…) trebuie să existe o procedură de urgenţă; nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul”

Prefectul Judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, în cazul căruia ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat că a început procedura de demitere, după accidentul de la Praid soldat cu rănirea gravă şi eutanasierea unui urs, a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a făcut tot ce se putea, gestionând situaţia în limitele legii, contrar celor vehiculate în spaţiul public.

„Nu am nimic să-mi reproşez, îmi pare bine că familia din autoturismul respectiv este nevătămată, chiar dacă a avut stări de panică şi a tras o sperietură maximă, plus daunele materiale. Îmi pare rău pentru exemplarul de urs care ar fi trebuit să fie mai bine hrănit de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru că nu avea ce să caute în zona respectivă şi îmi pare rău că toate instituţiile statului s-au mişcat extrem, extrem de greu. Şi, sigur că ceea ce a depins de prefectul judeţului Harghita s-a întâmplat (…) În astfel de cazuri trebuie să existe o procedură de urgenţă, pentru că nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, având în vedere că este o specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul sau vrea un director sau vrea altcineva. Fac apel în ceasul al 12-lea la factorii de decizie din Ministerul Mediului, să ia măsurile necesare pentru modificarea actelor normative, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple sau, dacă se întâmplă, să fie tratate legal şi cu operativitate”, a spus prefectul Jean-Adrian Andrei.

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i-au fost aduse de Ministrul de Interne şi de cel al Mediului, prefectul Harghitei a adus în atenţia presei legislaţia în vigoare privitoare la recoltarea, capturarea, uciderea animalelor sălbatice terestre – lup şi urs – arătând că acestea fac referire strict la autorităţile locale specializate în protecţia mediului.

„În accepţiunea şi sub prevederile OUG 21/2004, privind sistemul naţional de management al situaţiilor de urgenţă, (…) cazul ursului de la Praid este o non situaţie de urgenţă. Prefectul, ca reprezentant al Guvernului care conduce serviciile publice deconcentrate, are atribuţii clare de coordonare a activităţilor care au loc în asemenea cazuri (…). S-a mai spus în zilele acestea şi în special conducerea Ministerului Mediului a remarcat că, pe prevederile HG 323/2010, prefectul nu şi-a făcut treaba în judeţul Harghita. Pe acest act normativ, la care se referă conducerea Ministerului Mediului, tot ei au în sarcină alcătuirea unui comitet la nivel naţional. (…) Într-adevăr, în actul normativ se face amintire şi de autorităţile administraţiei publice locale, dar care sunt specializate pe protecţia mediului. Acestea au responsabilităţi şi atribuţii (art. 12). Avem o altă Ordonanţă de Urgenţă, 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, unde, la art. 33 se spune foarte clar că pentru speciile de animale sălbatice terestre este interzisă orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural. Derogările, potrivit acestui act normativ, se stabilesc prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, cu avizul Academiei Române. (…) Totodată, Ordinul Ministrului Mediului 724/2019, cel mai recent, din iulie acest an, precizează că, pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urs şi lup, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor de urs şi lup se poate realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate. Ce vreau să scot în evidenţă cu prezentarea acestor acte normative este faptul că Ministerul Mediului şi toate instituţiile subordonate acestuia au atribuţii clare în astfel de situaţii, dar, atenţie, cu precizarea că pentru asemenea accident, cum s-a întâmplat la Praid, nu există o procedură legală de urmat”, a explicat prefectul Andrei.

El a precizat că în cursul dimineţii de luni a transmis o informare către ministrul Afacerilor Interne, prezentându-i aspectele legislative mai sus menţionate, situaţia exemplarelor de urs şi a victimelor acestor animale de-a lungul anilor, în Harghita. „Prin urmare, analizând prevederile legale în vigoare, rezultă clar faptul că toate responsabilităţile şi depunerea măsurilor converg către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi instituţiile subordonate acestuia”, şi-a încheiat informarea prefectul judeţului Harghita.

Tot potrivit legii, solicitarea de extragere a unui exemplar de animal protejat o pot cere numai Asociaţiile de Vânătoare, iar aceasta se acordă numai de către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Prefectul, prezentând şirul evenimentelor, începând de la producerea accidentului rutier, sâmbătă seara, şi până duminică, a arătat că a fost anunţat despre eveniment de către Garda de Mediu abia duminică dimineaţă, la ora 8.01. Din acel moment, a ţinut permanent legătura cu instituţiile care au atribuţii concrete pe caz. „În primul rând, trebuie să ştiţi că încă din seara de sâmbătă, 16 noiembrie, Garda de Mediu Harghita şi comisarul şef al acesteia au ţinut legătura permanent cu Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului şi anume cu doamna directoare Daniela Drăcea, care, într-un final, a spus că este foarte târziu, este sâmbătă şi nu are de la cine să obţină autorizaţia de extragere a exemplarului respectiv”. În cursul dimineţii, au fost contactate Milvus Group din judeţul Mureş şi Grădina Zoologică, dar, din cauză că exemplarul era foarte mare, în jur de 500 de kg, nu a putut fi relocat. Potrivit prefectului, medicul veterinar Mihaly László, „care este şi vânător şi are tranchilizant, a refuzat să se deplaseze la faţa locului, în absenţa autorizaţiei de la Ministerul Mediului, pentru că nu vrea să i se întocmească un dosar penal”. Autorizaţia de recoltare a fost solicitată abia duminică dimineaţă, la ora 10:28, iar Ministerul Mediului a emis autorizaţia de împuşcare la ora 12:32, moment în care medicul veterinar s-a deplasat, a tranchilizat animalul cu şase doze, altfel, fiind foarte mare, nu putea fi sedat, după care a fost împuşcat şi preluat de către AVPS „Târnava Mare”.

„Astăzi l-am auzit pe domnul ministru al Afacerilor Interne că ar fi trebuit, în Harghita, să existe un protocol între Prefectură, Jandarmerie şi instituţiile subordonate Ministerului Mediului. Nu există o astfel de bază legală în care să închei un astfel de protocol”, a adăugat prefectul. „Am atras atenţia de nenumărate ori asupra acestei problematici şi am readus în atenţie constant problema cu care se confruntă judeţul în ceea ce priveşte atacul animalelor sălbatice asupra gospodăriilor şi culturilor agricole, dar şi asupra populaţiei din zonă. Instituţia Prefectului Harghita a făcut demersuri de modificare a actelor normative, de relatare a situaţiei reale din judeţ, atât către Ministerul Afacerilor Interne, cât şi către Ministerul Mediului pe problematica urşilor”, a continuat Jean-Adrian Andrei.

Conform recensământului de primăvară realizat de AVPS-uri, în Harghita trăiesc 1.928 de exemplare de urs. Asociaţiile de vânătoare arată că în urma evenimentelor şi situaţiilor generate de urşi la nivelul judeţului în acest an, au avut loc 74 de intervenţii ale jandarmilor, 276 de evenimente soldate cu pagube produse de animale sălbatice, din care 226 de către urşi, în unităţile sanitare au fost tratate până acum 9 persoane, victime ale atacurilor urşilor: 6 la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, o persoană la Spitalul municipal Odorheiu Secuiesc şi două victime la Spitalul Municipal Gheorgheni.

„Având în vedere şi legislaţia pe care v-am prezentat-o şi faptul că toate prevederile legale pe această temă converg către Ministerul Mediului şi către instituţiile subordonate acestuia, sper într-o reanalizare a demersurilor de demarare a procedurii de eliberare din funcţie a prefectului de Harghita”, a conchis prefectul Jean-Adrian Andrei.

DANIELA MEZEY

∗∗∗

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, motivând că acesta „nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ” situaţia

„Având în vedere modul în care autorităţile judeţene au gestionat situaţia ursului lovit seara trecută (sâmbătă – n.a.) de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, remis presei duminică după-amiază.

În document se precizează că procedura de demitere din funcţie a prefectului Jean-Adrian Andrei a fost începută din cauză că, „în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ această problemă, deşi a fost înştiinţat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment şi suferinţele animalului rănit”.

De asemenea, potrivit MAI, „vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt şi alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile şi responsabilităţile clare de intervenţie, conform prevederilor legale”.

Un urs adult a fost lovit de o maşină în care se aflau trei persoane, între care şi un copil, sâmbătă seara, la ieşirea din Praid. În urma impactului, cei din maşină nu au fost răniţi, însă copilul a suferit un atac de panică şi a fost asistat de echipajul SMURD ajuns la locul accidentului.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, dr. Ladó Zsolt, a declarat că sâmbătă seara, imediat după ce au fost notificaţi de Garda de Mediu, un medic veterinar s-a deplasat la locul accidentului, a evaluat starea de sănătate a animalului rănit, constatând că avea trei picioare fracturate.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv „Târnava Mare” a sosit duminică, în jurul orei 10:30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita „au emis imediat un punct de vedere favorabil pentru împuşcare”, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare.

Ursul rănit a fost tranchilizat abia duminică după prânz, după 19 ore de agonie, şi apoi împuşcat.

Necropsia efectuată după eutanasiere a evidenţiat că ursul suferise, în urma impactului cu autoturismul implicat în accident, „leziuni interne grave”, care i-ar fi provocat „în scurt timp” decesul.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, consideră că autorităţile locale trebuie să aibă dreptul să ia decizia şi să poată interveni la nivel local în situaţii precum cea a ursului rănit la Praid. „Faptul că Guvernul a decis demiterea prefectului este praf în ochii presei; noi avem nevoie de măsuri concrete din partea ministerului. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost invitat la workshop-ul regional al Platformei Europene privind coexistenţa omului şi a carnivorelor mari, care are loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc. În cadrul acestui workshop, vor fi prezentate şi discutate rezultatele obţinute până în momentul de faţă în cadrul platformei regionale Harghita, într-un cadru mai larg, în context naţional şi european, cu scopul soluţionării conflictului între speciile de carnivore mari şi om, respectiv reducerea conflictelor între diferite grupări ale societăţii. Din păcate, însă, până în acest moment Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a semnalat intenţia participării la acest eveniment”.

În încheierea mesajului său, preşedintele CJ Harghita îl roagă pe destinatar să nu continue „atitudinea de dezinteres şi nepăsare a predecesorilor” săi. (D.M.)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Ministrul Vela s-a grăbit cu destituirea prefectului de Harghita! Nici nu a apucat să citească bine instrucțiunile de lucru și gata „a luat o măsură forte” care să-i sperie pe ceilalți! Se vrea autoritar, altfel decât au fost pesediștii. Slab, domnule Vela. Aveți răbdare, că vine iarna și să vezi atunci situații limită. Poate reușiți să dați afară pe toată lumea, domnule ministru!

  2. Da, da, PNL este „cel mai cel”! Ministrul Vela s-a grăbit să fie „dur” să-i sperie pe subordonați! Stați să vină iarna, dle Vela!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.