Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lecţii de înot cu un olimpic | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sport » Lecţii de înot cu un olimpic
Lecţii de înot cu un olimpic

Lecţii de înot cu un olimpic

Norbert Trandafir a început selecţia pentru propriul său club

Înotul este cel mai complex sport care există, în primul rând pentru că se face în apă, care este un mediu foarte familiar copiilor de 4-5 ani. Din acest motiv, un copil aflat la această vârstă, neavând frica de apă, va învăţa să înoate mult mai uşor decât unul de 10, chiar dacă acesta din urmă va percepe mai repede.

Apoi, fiind practicat în apă, înotul nu solicită articulaţiile şi oasele, lucru benefic pentru copiii aflaţi în creştere.

Însă, cel mai important e faptul ca să se înveţe să se înoate corect, tehnica fiind însuşită de mic: degeaba ai învăţat să pluteşti peste apă, dacă nu ştii să înoţi corect, pentru că la 20-30-50 de ani o să te zbaţi în apă.

Scriam în urmă cu câteva săptămâni că CSM Miercurea-Ciuc şi-a înfiinţat secţie de înot, iar antrenorul care se ocupă cu pregătirea sportivilor este Norbert Trandafir, campion naţional la înot şi participant la 3 ediţii a Jocurilor Olimpice (Beijing, Londra şi Rio). Mai spuneam atunci că nu oricine poate ajunge în cadrul CSM, deoarece se doreşte ca aici să se facă performanţă, sens în care aspiranţii vor trebui să se încadreze în nişte baremuri.

Pentru cei care nu se încadrează în aceste, Norbert Trandafir vine cu o alternativă – clubul său, Sprint Team 88, înfiinţat la Târgu-Mureş şi care va funcţiona şi la Miercurea-Ciuc.

Norbert spunea că în cadrul acestui club se vor înfiinţa grupe de la începători şi până la avansaţi şi chiar profesionişti, urmând ca acesta să fie o rampă de lansare pentru cei care nu reuşesc să intre la CSM.

Acesta spunea că a început deja selecţia copiilor care vor dori să înveţe să înoate cu el, iar în perioada imediat următoare va merge şi prin şcolile din municipiu pentru a sta de vorbă cu profesorii şi părinţii elevilor.

„Părinţii nu ştiu care e diferenţa între a înota corect şi între a veni la înot. Iar diferenţa este foarte mare, pentru că a înota corect înseamnă să înoţi uşor pe apă, iar a înota înseamnă să pluteşti peste apă. Este mare diferenţă când vii şi înoţi 100 de bazine şi ieşi afară revigorat sau să înoţi două bazine şi ieşi mort de oboseală”, preciza Norbert Trandafir.

„Eu – continua acesta – folosesc o cu totul altă metodă decât cei care sunt aici. Este o mare diferenţă între a fi înotător de performanţă timp de 25 de ani şi a învăţa la şcoală jumătate de semestru cum se învaţă înot; e altceva să înveţi din proprie experienţă, să ştii peste ce ai trecut când ai fost la vârsta aia şi să le dai mai departe metoda prin care pot depăşi acele frici, pentru că şi eu am avut extraordinar de mare frică de apă.

Asta e diferenţa mare între un antrenor care învaţă să predea înotul la şcoală şi mine, că eu am experienţă în înot”.

O idee rămasă în urmă

Deşi a venit în Miercurea-Ciuc cu gândul de a ajuta performanţa, Norbert Trandafir recunoaşte că se confruntă şi cu unele piedici din partea celorlalţi instructori şi antrenori de aici.

„Ideea clubului meu – spunea Norbert – este să creştem sportivi pentru CSM, pentru că ceea ce văd, momentan, la faţa locului e că nu se vrea să se predea copii (n.a. – instructorii şi antrenorii nu doresc să-i lase pe copii să se îndrepte către un alt club). Cei care au cluburi au zis că ei au format acei copii şi să nu plece de la ei, pentru că nu de asta au lucrat.

Este o idee rămasă în urmă. În lumea sportului nu există plafonare ca antrenor: mă duc la altul care e mai bun, mă duc la celălalt. Şi de la mine, probabil, o să plece la urma-urmei cândva, pentru că, deşi învăţ continuu, lumea sportului evoluează şi nu putem şti totul. Când o să simtă copiii că sunt plafonaţi o să-i îndrum către cineva care e mai bun”.

Paralel cu selecţia copiilor, Norbert vrea să-şi completeze clubul cu instructori şi antrenori. Spunea că face selecţie şi pentru antrenori, cei care vor să lucreze în domeniul sportului acvatic în cadrul clubului său şi vor să devină antrenori de înot, pot şi ei să facă parte din echipa sa, el asumându-şi sarcina de a-i iniţia şi învăţa metodele cele mai moderne.

Ce trebuie să facă un părinte care vrea să-şi trimită copilul la înot?

Cine vrea să-şi trimită copilul să înveţe înot cu un olimpic, în primul rând, trebuie să ia legătura cu Norbert. O poate face fie prin telefon (0743/13.87.87), fie prin intermediul paginii de Facebook. De asemenea, pe Norbert îl poate găsi şi la bazin.

Iar ca o completare: Norbert spunea că e deschis să înfiinţeze şi o grupă pentru adulţi, în cazul în care vor fi doritori să înveţe să înoate.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.