La sfârşitul săptămânii trecute: 31 de intervenţii ale pompierilor militari, din care şase incendii de vegetaţie uscată | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 decembrie 2021
Home » Societate » La sfârşitul săptămânii trecute: 31 de intervenţii ale pompierilor militari, din care şase incendii de vegetaţie uscată
La sfârşitul săptămânii trecute: 31 de intervenţii ale pompierilor militari, din care şase incendii de vegetaţie uscată

La sfârşitul săptămânii trecute: 31 de intervenţii ale pompierilor militari, din care şase incendii de vegetaţie uscată

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au acţionat, la nivel judeţean, week-end-ul trecut, pentru gestionarea unui număr de 31 de intervenţii, majoritatea dintre acestea constând în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în 22 de cazuri SMURD. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 21 de persoane adulte şi doi copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a 18 diverse afecţiuni medicale, iar cinci intervenţii au fost în cazul unor traumatisme, asistate de echipajele SMURD. De asemenea, pompierii au acţionat şi la două intervenţii de deblocare/salvare persoane.

În cele trei zile, echipajele ISU Harghita au acţionat pentru stingerea a şapte incendii. Dintre acestea, şase au fost arderi necontrolate, în localităţile Topliţa (zona Călimănel-Plai), Gheorgheni (zona Vf. Mediaş), Tulgheş, Sărmaş, Topliţa şi Odorheiu Secuiesc, în urma acestora fiind afectată o suprafaţă totală de peste 15 ha de vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploataţii forestiere şi 150 brazi din regenerare naturală.

Potrivit Biroului de presă din cadrul ISU „Oltul”, o misiune complexă a avut loc în zona Călimănel-Plai, municipiul Topliţa. În această zonă, joia trecută a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploatare forestieră, iar pe tot parcursul zilei de vineri echipajele de stingere au acţionat pentru limitarea propagării flăcărilor la pădurea masivă şi plantaţia de molid din apropierea unei păşuni împădurite, care se manifesta pe o suprafaţă de circa 12 ha.

Pe lângă echipaje ale Gărzii de Intervenţie 2 Topliţa, au intervenit şi 30 de angajaţi ai Ocolului Silvic Topliţa, trei pompieri civili ai SVSU Topliţa, precum şi 15 membri ai Clubului Off Road Topliţa. Aceştia din urmă au transportat apă asupra focarelor, cu cele 6 autoturisme de teren şi 6 rezervoare a câte 1.000 litri apă. Pentru limitarea propagării flăcărilor s-a delimitat zona afectată de incendiu prin crearea unor fâşii, cu ajutorul unui buldoexcavator din cadrul Primăriei Topliţa şi a unui utilaj tip volă al Carierei de piatră Topliţa. Echipele angrenate în misiunea de stingere, dificilă din cauza zonei greu accesibile şi a vântului puternic, au reuşit să lichideze flăcările în cursul serii de vineri.

Un alt incendiu, de astă dată produs la o autoutilitară, pe DN 13A, a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 18:00. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc în cooperare cu SVSU Vlăhiţa. La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta în partea din spate a autoutilitarei, unde erau depozitate scule electrice. Incendiul a fost localizat în scurt timp şi lichidat în limitele găsite. Incendiul a fost, cel mai probabil, cauzat de un acumulator electric defect. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.