La Odorheiu Secuiesc: Mărţişor Centenar – „Şezătoarea Mărţişorului, dăruind devenim mai buni!” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Cultură » La Odorheiu Secuiesc: Mărţişor Centenar – „Şezătoarea Mărţişorului, dăruind devenim mai buni!”
La Odorheiu Secuiesc: Mărţişor Centenar – „Şezătoarea Mărţişorului, dăruind devenim mai buni!”

La Odorheiu Secuiesc: Mărţişor Centenar – „Şezătoarea Mărţişorului, dăruind devenim mai buni!”

Mărţişoare confecţionate de membrele grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc au fost oferite comunităţii din Odorheiu Secuiesc, iar cei care au dorit au dăruit mici donaţii, suma strânsă fiind oferită, la sfârşitul acţiunii, Casei pentru copii în dificultate „Sfântul Iosif”

Liceul Teoretic „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc a găzduit, luni seara, un eveniment deosebit. Este vorba despre acţiunea Mărţişor Centenar – Şezătoarea Mărţişorului, dăruind devenim mai buni!, în cadrul căreia membrele grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc au oferit celor prezenţi mărţişoare, în schimbul unei donaţii modice. Donaţiile au ajuns la finalul evenimentului la Casa de copii „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc.

În cadrul evenimentului, Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Prefecturii Harghita, instituţie ce susţine proiectele şi acţiunile grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc, a dat citire mesajului prefectului judeţului, Jean-Adrian Andrei. „Iată că un alt proiect extrem de important ce se circumscrie celebrării Centenarului Marii Uniri este şi cel de astăzi, care aduce în prim-plan mărţişorul nostru românesc, tradiţie păstrată cu sfinţenie de sute de ani. (…) La fel ca întotdeauna, de când s-a înfiinţat, Şezătoare la Miercurea Ciuc este şi astăzi alături de cei ce iubesc, păstrează şi transmit mai departe tradiţiile noastre, identitatea noastră românească, zi de zi. Nu poate fi nimic mai frumos decât să dăruieşti din inimă şi să primeşti, în acelaşi timp, printr-un gest, un semn al apropierii de semenul tău, fără să ceri nimic în schimb”, a transmis prefectul, precizând că „noi, autorităţile publice judeţene, vom fi întotdeauna alături de astfel de gesturi”.

La rândul ei, Adreana Teslovan, preşedinta Asociaţiei pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) Harghita, a amintit că grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc s-a constituit în cadrul unui proiect al ASCA, derulat în 2015. „De fiecare dată ne-am dorit să realizăm o legătură cu comunităţile din judeţul Harghita. Am reuşit să ajungem în Topliţa, în Gheorgheni şi ne-am propus să ajungem în Odorheiu Secuiesc. Nu în ultimul rând, încă mai avem zone de bătut în judeţul Harghita”, a spus preşedintele ASCA.

Iniţiatoarea şi coordonatoarea grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc, Alexandra Ţifrea, a evidenţiat faptul că prin acţiunea „Şezătoarea mărţişorului – dăruind devenim mai buni!” s-a dorit atât coagularea comunităţii din Odorheiu Secuiesc, cât şi strângerea de mici donaţii care să fie oferite copiilor de la Casa „Sfântul Iosif”. „Am organizat acest eveniment pe de o parte pentru a transmite acest mesaj de bucurie, lumină, pace şi înţelegere pe care îl semnifică mărţişorul în sine, această tradiţie a poporului român, dar pe de altă parte, să încercăm să coagulăm comunitatea din Odorheiu Secuiesc, oferind un mic dar, ca la rândul lor să ofere din ceea ce au şi ei mici donaţii, care după finalizarea activităţii vor merge către copiii de la Casa Sfântul Iosif”, a spus Alexandra Ţifrea.

Aceasta a precizat că au fost realizate şi aduse la Odorheiu Secuiesc aproximativ… (citește integral în ediția print din data de 7 martie 2018) (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.