Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului: Un gând către ostaşii români care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi reîntregirea patriei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » La Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului: Un gând către ostaşii români care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi reîntregirea patriei
La Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului: Un gând către ostaşii români care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi reîntregirea patriei

La Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului: Un gând către ostaşii români care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi reîntregirea patriei

Prefectul judeţului Harghita: Eroii sunt cu noi şi fac parte din istoria noastră naţională, din ceea ce suntem noi astăzi, până la sfârşitul veacurilor

 În ziua în care Biserica Ortodoxă are marcată în calendar Înălţarea Mântuitorului la Ceruri, România îi omagiază pe eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea şi reîntregirea neamului.

Ca în fiecare an, la Monumentul Eroilor de la Gura Secului, harghitenii din Topliţa şi comunele învecinate se adună pentru a-i omagia pe cei care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial pentru eliberarea Ardealului sau în cel antifascist din 1944-1945. Sub edificiul ridicat în cinstea lor de primul patriarh al României, Miron Cristea, aproape de punctul de întâlnire a Moldovei şi Transilvaniei, se află rămăşiţele a 771 de ostaşi români. Iar pe frontispiciu stă scris:

Ostaşi eroi din vechiul regat:

Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici.

Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi să-nchină!

Topliţa Română 1925

Miron, Patriarhul României”.

Vouă, ostaşilor români, vi s-a ridicat acest monument din partea Societăţii Cultului Eroilor.

În cinstea voastră că ne-aţi scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la Ţara Mamă” (Miron, Patriarhul României).

Evenimentele de ieri de la Gura Secului au început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, după care a fost rostită, de către un sobor de preoţi, în frunte cu PS Andrei, o rugăciune către ceruri pentru eroii neamului şi poporul român. Apoi, principalele instituţii din judeţ au depus coroane de flori la monument.

Momentul a fost încheiat de defilarea gărzii.

Stelu Platon: Prin acest gest ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care au făcut România Mare

Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, gazda din fiecare an a acestui eveniment, spunea că ceea ce se întâmplă la Gura Secului a devenit o tradiţie. „Practic, de la fondarea acestui mausoleu de către primul nostru patriarh, topliţeanul Miron Cristea, se omagiază eroii cu foarte multă pioşenie. (…) Noi nu facem, de fapt, prin acest gest decât să ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care au făcut România Mare şi cărora trebuie să le datorăm pe vecie respectul şi recunoştinţa noastră”, spunea edilul municipiului de pe Mureşul Superior.

La rândul său, Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, mărturisea că a mers „cu bucurie, dar şi cu recunoştinţă şi în acest an la Mausoleul Eroilor de la Secu, unde îşi dorm somnul de veci cei 771 de români eroi, fii ai acestei ţări, cei care au luptat alături de eroii României pentru reîntregirea acestei ţări în Primul Război Mondial”.

„Astăzi – continua Jean-Adrian Andrei – este nu doar Ziua Eroilor, este şi o zi extrem de importantă pentru sufletele noastre: este şi Ziua Înălţării Domnului. Aşa cum Iisus le spunea apostolilor Săi: Sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor, aşa eroii sunt cu noi şi fac parte din istoria noastră naţională, din ceea ce suntem noi astăzi, până la sfârşitul veacurilor.

Astăzi am venit să depunem o coroană de flori cu recunoştinţă pentru istoria noastră şi pentru cei care au făurit-o şi să vărsăm o lacrimă pe mormântul acestora, dar şi să aprindem o candelă care să le lumineze calea spre veşnicie.

Glorie eternă eroilor neamului!”.

∗∗∗

După ceremonialul militar şi religios de la Gura Secului, topliţenii au fost invitaţi la un spectacol de muzică populară, care a avut loc în centrul municipiului. În cadrul unui Regal Folcloric,pe scena amplasată în faţa primăriei au urcat Ansamblul „Topliţana”, Grupul Folcloric „Flori Topliţene”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor”, Maria Butilă şi alţi artişti locali.

Acest spectacol a înlocuit serbarea câmpenească care avea loc în fiecare an la Gura Secului, imediat după terminarea evenimentelor militare şi religioase, primarul municipiului precizând că din cauza vremii au fost nevoiţi să mute spectacolul folcloric în centrul oraşului.

∗∗∗

Ziua Eroilor a fost marcată prin ceremonii religioase şi activităţi culturale şi în comunele Tulgheş, Sărmaş şi Voşlăbeni.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.