La început de anSolicitări de colaborare între Consiliul Judeţean şi Prefectura Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate »
La început de an
Solicitări de colaborare între Consiliul Judeţean şi Prefectura Harghita
<h5><i>La început de an</i></h5>Solicitări de colaborare între Consiliul Judeţean şi Prefectura Harghita

La început de an
Solicitări de colaborare între Consiliul Judeţean şi Prefectura Harghita

Ieri a avut loc prima şedinţă de Colegiu Prefectural din acest an şi prima prezidată de Ion Proca, care a fost învestit în funcţia de prefect la sfârşitul lunii decembrie.

Ca de obicei, şedinţa de debut a Colegiului Prefectural este cea în care Instituţia Prefectului prezintă cele mai importante realizări avute în anul precedent. A fost un raport de activitate prezentat de subprefectul Pestres Sándor, asupra căruia vom reveni în unul din următoarele numere ale ziarului nostru.

Astăzi, în schimb, ne vom opri la punctul Diverse, acolo Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a punctat o serie de probleme în care cele două instituţii pot conlucra.

Este vorba, spunea Borboly Csaba, de legea privind vânătoarea carnivorelor mari, recent modificată, în cadrul căreia competenţe are şi Consiliul Judeţean. „Foarte repede ar trebui să avem acele măsuri prin care vom putea, atât la despăgubiri, cât şi la alte activităţi să avem măsurile concrete. Pentru că, să ştiţi, din martie, din păcate, iarăşi problemele vor reveni. Deci, Jandarmeria trebuie să se pregătească în aşa fel încât să ne fie alături şi anul acesta. Dar şi APM trebuie să fie pregătită şi să încercăm să extragem acele exemplare care o să revină lângă curţile oamenilor”, preciza preşedintele CJ Harghita.

Ion Proca recunoştea că atacurile carnivorelor mari creează probleme specifice şi afirma că „trebuie să ne luăm răspunderea şi să spunem că noi am hotărât aici, împreună, că aşa trebuie făcute lucrurile şi să nu mai aşteptăm mereu atât de mult decizii din altă parte care să creeze probleme suplimentare”.

Microbuze şcolare noi

O altă problemă semnalată de Borboly Csaba a fost cea a microbuzelor şcolare. Acestea au venit în judeţ, la aproape toate şcolile şi primăriile, cam în acelaşi an, iar între timp s-au învechit, o bună parte dintre ele chiar s-au stricat, aşa că se impune schimbarea lor. „Pentru că, începând de la Tulgheş, până jos, până la Băile Tuşnad, peste tot ne lipsesc aceste microbuze. Eu cred că unde sunt şcoli comasate, clase comasate fără aceste mijloace de transport activitatea de educare va avea de suferit”, afirma preşedintele CJ Harghita.

„Pot să vă spun, dle preşedinte – a răspuns Ion Proca – că deja am făcut o mică încercare. Am lansat puţin buzduganul şi am trimis deja, la sugestia unuia dintre primarii care ne-au vizitat, o solicitare către Ministerul Dezvoltării. Să vedem ce răspund. Deocamdată ştiţi cum e: începem cu paşii mici, deocamdată e o testare. Dar aceasta este o realitate, că maşinile şcolare sunt învechite, ele nu mai fac faţă şi costă, la un moment dat, mai mult reparaţiile lor decât refacerea parcului”.

Program de dezvoltare al judeţului pentru 10 ani

Un subiect pe care reprezentanţii Consiliului Judeţean doresc să-l pună pe masa de discuţii cu Instituţia Prefectului şi cu şefii deconcentratelor este noul exerciţiu financiar pentru perioada 2021-2027, pentru că acum se poartă discuţii între Comisia Europeană şi România referitoare la condiţiile de finanţare, iar 13 judeţe din ţară nu au reuşit să înregistreze un ritm de dezvoltare asemănător cu cele care au municipii reşedinţă de sute de mii de locuitori.

De asemenea, Borboly Csaba a mai solicitat colaborarea în ceea ce priveşte programul de dezvoltare al judeţului pentru următorii 10 ani, care are numele de Harghita 2030. „O să solicităm opinia dumneavoastră – spunea acesta – pentru că vom avea mai multe capitole, mai multe domenii şi să vedem cam unde vrem să ajungem până în 2030 în acest judeţ”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.