Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La 33 de ani de la Revoluţie, eroii harghiteni nu au fost uitaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » La 33 de ani de la Revoluţie, eroii harghiteni nu au fost uitaţi
La 33 de ani de la Revoluţie, eroii harghiteni nu au fost uitaţi

La 33 de ani de la Revoluţie, eroii harghiteni nu au fost uitaţi

La Miercurea-Ciuc, în fiecare an, autorităţile locale, conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita şi reprezentanţii Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” alături de familia eroului Müller László se adună în cimitirul de pe strada Leliceni pentru a-i cinsti memoria.

Pe monumentul ridicat în amintirea lui Müller Antal László, care a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent, stă scris: a „căzut eroic în noaptea de 22-23 decembrie 1989, la Braşov, în timpul Revoluţiei pentru democraţie, împotriva tiraniei. RECUNOŞTINŢĂ VEŞNICĂ”.

În anii ’90, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a hotărât ca strada pe care a stat Müller László să-i poarte numele.

Ca de fiecare dată, slujba religioasă de pomenire a fost oficiată atât de preoţi romano-catolici, cât şi de cei ortodocşi.

La final, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, a adresat câteva cuvinte.

„În fiecare decembrie, an de an, lumea se linişteşte în perioada Crăciunului. Îl aşteptăm pe pruncul Iisus Cristos şi din această aşteptare întotdeauna primim, din nou, câte o şansă pentru mai bine. Acum 33 de ani, în mijlocul lui decembrie, în loc ca România să se liniştească, a răbufnit de sub dictatură şi Revoluţia din 1989 a adus libertatea pentru noi. Dar a adus-o cu jertfă. Am pierdut foarte mulţi tineri, l-am pierdut pe Müller László, care avea 18 ani – nu cu mult mai mult decât aveam eu în acea perioadă.

O viaţă a unui tânăr de 18 ani care s-a întrerupt este o jertfă foarte mare pentru familie, dar şi pentru comunitate”, spunea edilul.

Acesta mai preciza că trebuie să avem amintirea lui Müller László, iar aceasta se face an de an, atât de cei dragi, familia lui, cât şi de oraşul Miercurea-Ciuc, prin comemorarea jertfei lui, dar şi prin numele străzii care a fost numită în amintirea sa.

„Nu a fost degeaba Revoluţia din 1989 – continua Korodi Attila. Nu degeaba au căzut tineri la Revoluţie. Nu degeaba, pentru că ne-au creat şi ne-au dat şansa pentru libertate. Dar întrebarea este dacă ştim să utilizăm acea libertate, dacă ştim să trăim cu acea libertate, dacă ştim ce drepturi avem. Cum putem face aceasta? Prin a ne respecta unii pe ceilalţi, prin a gândi către viitor, prin a utiliza toată moştenirea pe care o avem, cu toate valorile pe care le avem lăsate de strămoşii noştri. O comunitate trebuie să aibă puterea de a se reînnoi, dar trebuie să aibă puterea de a aduce orice valoare în frontispiciul activităţii, în frontispiciul vieţii ei.

În decembrie 1989, prin moartea lui Múller László au fost deschise porţi pentru comunitatea noastră. Visul acelor tineri de la Revoluţie poate nu este în totalitate desăvârşit la ora actuală, dar avem obligaţia să-l facem, chiar dacă avem tendinţa, câteodată, să spunem că e mai rău, pentru că cu greu vedem binele. Dacă suntem convinşi de setea de libertate, comunitatea noastră va câştiga, jertfa nu va fi degeaba şi libertatea va desăvârşi viaţa noastră.

Asta doresc pentru noi acum, în momentul comemorării. Urez familiei acceptarea acestei jertfe, linişte sufletească şi pentru noi tărie de a lupta pentru libertate”.

XXX

Ceremonii similare au fost organizate şi la Subcetate şi Gălăuţaş, în amintirea eroilor Marinel Cotfas, respectiv Lőrincz Ioan Raimund, ambii căzuţi în timpul Revoluţiei din 1989.

Liviu C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.