Korodi Attila: Proiectul de lege asumat de Guvern la începutul acestei săptămâni nu va afecta în niciun fel Primăria municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » Korodi Attila: Proiectul de lege asumat de Guvern la începutul acestei săptămâni nu va afecta în niciun fel Primăria municipiului Miercurea-Ciuc
Korodi Attila: Proiectul de lege asumat de Guvern la începutul acestei săptămâni nu va afecta în niciun fel Primăria municipiului Miercurea-Ciuc

Korodi Attila: Proiectul de lege asumat de Guvern la începutul acestei săptămâni nu va afecta în niciun fel Primăria municipiului Miercurea-Ciuc

  • Bannerele cu textul „Guvernul închide teatrul, muzeul, piscina, ansamblul de dans, arena de sport” vor fi înlăturate în cursul acestei zile

În cadrul unei conferinţe de presă pe care reprezentanţii Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc şi ai instituţiilor de cultură din oraş au susţinut-o astăzi, în faţa cinematografului din localitate, Korodi Attila, edilul oraşului, a ţinut să mulţumească părţilor care s-au implicat pentru ca Guvernul să revină asupra deciziei de a reduce din cheltuielile locale în anumite domenii importante pentru comunitate. Este vorba de evenimente culturale şi sportive care ar fi fost afectate dacă proiectul ar fi fost adoptat în forma iniţială.

Korodi Attila amintea faptul că în august, după ce a citit draftul proiectului de lege, a observat „un document care, practic, închidea instituţiile importante culturale şi sportive ale oraşului, dar implicit şi ale ţării, punea pe butuci programe care sunt importante pentru comunitate, care vizează generaţiile tinere sau vârstnice din diferite instituții” care contribuie la susţinerea unei vieţi comunitare sănătoase.

Iar ca semn de protest, pe 8 august, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc organiza o acţiune de protest. În acest sens, de pe Casa de Cultură a Sindicatelor au fost înlăturate toate bannerele cu principalele evenimente care au fost organizate sau urmează să aibă loc în acest an în oraş, iar în locul lor a fost montat un altul pe care scrie, în limbile română şi maghiară, Guvernul închide teatrul, muzeul, piscina, ansamblul de dans, arena de sport. Bannere similare au fost arborate pe alte 6 clădiri din oraş.

Primarul municipiului spunea, în cadrul conferinţei de astăzi, că „vocea noastră de atunci a generat, din fericire, un val de replici de susţinere şi aş dori să mulţumesc în primul rând colegilor noştri din teatrul din Miercurea-Ciuc, din Ansamblul Secuiesc, de la Muzeul Ciucului şi de la clubul sportiv”. Korodi Attila spunea că reprezentanții acestor instituții culturale și sportive, împreună cu UDMR, au purtat negocieri care nu au fost vizibile, dar au fost „foarte pertinente, conturate pe efectele concrete ale unei decizii care putea să omoare viaţa comunitară pe termen lung.

(…) S-a reuşit să se creeze o dezbatere naţională, o dezbatere care a adus un proiect de lege normal, pe care şi l-a asumat Guvernul prin răspundere, pentru că este normal să aduci instrumente de eficientizare a costurilor în zona publică, în administraţia publică”.

Acesta mai preciza faptul că închiderea instituţiilor culturale şi sportive nu aducea atâtea beneficii pe partea de economii bugetare, cât aducea deficienţe, probleme şi efecte negative în viaţa comunităţilor pentru care lucrau. „Şi în cazul comunităţii maghiare, cum noi, autorităţile locale, susţinem cea mai mare parte a instituţiilor culturale care reuşesc să aducă servicii pentru comunitatea maghiară, acestea erau şi mai puternice şi devastatoare”.

Cu această ocazie, primarul municipiului Miercurea-Ciuc a dorit să sublinieze faptul că proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul şi-a asumat, luni, răspunderea în Parlament nu va afecta primăria.

„Primăria Miercurea-Ciuc – spunea Korodi Attila – niciodată nu a folosit numărul total al posturilor publice alocate prin deciziile prefectului anual. Noi acum putem să aplicăm foarte uşor decizia Guvernului de reducere cu 10% a posturilor publice, pentru că în administraţia publică locală din Miercurea-Ciuc au fost momente în care 30%, 20% nu erau ocupate. De ce? Pentru că pentru noi este important ca să cheltuim just banul public şi întotdeauna să rămână bani şi pentru investiţii”.

Nici noile standarde de utilizare a costurilor pentru abonamentele de telefon şi pentru telefoane, pentru utilizarea maşinilor nu va reprezenta o problemă pentru Primăria Miercurea-Ciuc, pentru că, arăta edilul, „permanent eram sub standardul care a fost definit acum de Guvern prin lege. Dar sunt convins că pentru foarte multe zone din ţară aceste decizii vor aduce o eficientizare mai bună a cheltuirii banului public”.

La finalul conferinţei de presă, bannerul cu textul Guvernul închide teatrul, muzeul, piscina, ansamblul de dans, arena de sport a fost înlăturat de pe clădirea cinematografului, iar în cursul zilei astăzi vor fi înlăturate şi restul de pe celelalte 6 clădiri.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.