Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Klaus Iohannis rămâne inflexibil în privinţa desemnării lui Dragnea ca premier: Criteriul de integritate rămâne valabil | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Klaus Iohannis rămâne inflexibil în privinţa desemnării lui Dragnea ca premier: Criteriul de integritate rămâne valabil
Klaus Iohannis rămâne inflexibil în privinţa desemnării lui Dragnea ca premier: Criteriul de integritate rămâne valabil

Klaus Iohannis rămâne inflexibil în privinţa desemnării lui Dragnea ca premier: Criteriul de integritate rămâne valabil

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că „rămân în picioare” criteriile de integritate legate de desemnarea viitorului prim-ministru, după ce ziariştii l-au întrebat dacă îl va numi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, în această funcţie. Reamintim că Iohannis a declarat în repetate rânduri că nu îl va desemna premier pe Dragnea din cauză că a fost condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul fraudelor la referendum. Iohannis a mai anunţat în prima sa conferinţă de presă după alegerile câştigate categoric de PSD că azi vor avea loc primele consultări cu partidele.

„Criteriile de integritate le-am anunţat înainte de campanie pentru a nu fi discuţii după şi ele rămân în picioare”, a răspuns Iohannis, la finalul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni.

Aceste precizări vin după ce preşedintele a avertizat în mai multe rânduri, înaintea alegerilor parlamentare, că nu va numi un premier condamnat penal, caz în care se află Liviu Dragnea.

Ziariştii l-au întrebat ce se întâmplă în cazul în care viitorul Parlament va modifica legea care interzice unei persoane condamnate penal să ocupe funcţia de prim-ministru, dar Klaus Iohannis a subliniat că nu a „legat criteriile de integritate de nici o lege”.

Tot ca răspuns la întrebările ziariştilor legate de anumiţi lideri PSD care au ridicat spectrul unei posibile suspendări, în cazul în care va refuza să îl desemneze pe Dragnea premier, preşedintele a subliniat că nu se teme de „nici un demers politic legitim”.

„Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se ştie că mâine  (azi – n.n.) voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data aceasta are de-a face cu formarea unui Guvern. Dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament”. (HotNews)

 Ce scrie în Constituţie la articolul privind învestitura Guvernului

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.