Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Klaus Iohannis: „Astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » (Inter)Național » Klaus Iohannis: „Astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România”
Klaus Iohannis: „Astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România”
Sursa foto: http://www.turnulsfatului.ro/

Klaus Iohannis: „Astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România”

Declarații ale unor oficiali europeni prezenți la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu întâmplător a ales data de 9 Mai pentru organizarea Summitului Partidului Popularilor Europeni şi al Uniunii Europene, ci pentru că aceasta este Ziua Europei.

„Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România. (…) Este un moment cu totul special să deschid Summitul PPE cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu. Vom discuta, astăzi (joi, 9 mai – n.n.), în primul rând, despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune, despre ce trebuie să facem dacă ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri. Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai – Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni – Summitul PPE şi Summitul de la Sibiu. Şi cum toţi suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei”.

∗∗∗

„Astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici, în centrul României, de la Sibiu se va decide viitorul UE. (…) Vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem pregătită o declaraţie, declaraţia pentru cetăţenii europeni – Declaraţia de la Sibiu – care va arăta că suntem hotărâţi, suntem uniţi, ştim ce vrem, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al Uniunii Europene. O zi foarte importantă pentru România, foarte importantă pentru români. Astăzi Europa vine la noi, România contează, românii contează”.

∗∗∗

„Liderii de astăzi ai Uniunii (…) au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat Uniunea în ultima perioadă. Viziunea şi efortul constant al acestora au jucat un rol decisiv în menţinerea unităţii de care au dat dovadă ţările membre în vremuri foarte dificile. Ca preşedinte al României, membru al familiei Popularilor Europeni, am contribuit la acest efort colectiv care, cred eu, a dat roade şi care trebuie fructificat astăzi, aici, la Sibiu, dar şi în anii care vin”.

∗∗∗

„Toţi preşedinţii din UE, preşedinţii de state, am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. Aceste alegeri europarlamentare nu sunt alegeri obişnuite. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Avem peste tot partide eurosceptice, politicieni populişti, politicieni care nu vor să continuăm în această frumoasă Uniune Europeană. Iar cetăţenii europeni sunt chemaţi să decidă prin vot ce fel de viitor vrem pentru UE. Este clar că avem de ales între partide tradiţionale, partide care vin cu soluţii şi partide populiste, extremiste, care vin cu sloganuri, dar nu cu soluţii. Iată şi pentru români acest vot contează şi acest vot contează şi la europarlamentare şi la referendum”.

∗∗∗

„Am muncit enorm de mult şi această chestiune – Schengen – a fost pusă în discuţie de nenumărate ori. Şi astăzi voi discuta cu liderii europeni despre Schengen. Însă lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum ne imaginăm. Avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem numai o faţă frumoasă, avem şi politicieni care atacă Justiţia, din păcate, avem politicieni care din păcate atacă chiar şi instituţiile europene. Şi, în aceste condiţii, în loc să mergem mai departe, să fim acceptaţi cu totul, inclusiv în Spaţiul Schengen, au apărut acele discuţii despre statul de drept din România, discuţii care evident au fost antamate de politicienii noştri care vor altceva decât binele României”.

(Agerpres)

 

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ne trebuie o Europă care protejează şi deci trebuie să avem o Europă care protejează, la frontierele sale, europenii şi, în această privinţă, pentru mine, refondarea Schengen – să avem o protecţie adevărată – este absolut esenţială”. (Agerpres)

„În această zi a Europei suntem cu toții împreună să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile vom avea alegeri europene. Cetățenii europeni vor avea de ales dacă vrem să construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziții naționaliste. Azi vom discuta despre viitorul Europei și despre proiectele pe care trebuie să le apărăm”. (turnulsfatului.ro)

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Vreau să mulţumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei. (…) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene. Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne interesează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene”. (turnulsfatului.ro)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.