Lidera Partidului Social-Democrat, Viorica Dăncilă a fost preferată de 29,63% dintre harghitenii care s-au prezentat la urne, diferenţa între cei doi candidaţi la preşedinţie fiind de 22.529 de voturi
Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), preşedintele Klaus Werner Iohannis, candidatul Partidului Naţional Liberal la preşedinţia României, a obţinut, în turul doi, 38.916 din cele 55.303 de voturi valabil exprimate în judeţul Harghita.
Contracandidata sa, Vasilica Viorica Dăncilă, a întrunit sufragiile unui număr de 16.387 de alegători.
Conform statisticii AEP, în judeţul Harghita s-au prezentat la urne 61.304 alegători, din care 54.629 au fost înscrişi pe lista permanentă, 6.131 de electori au votat pe lista suplimentară, iar 544 persoane şi-au exercitat dreptul electoral la urna specială.
Numărul voturilor valabil exprimate este de 55.303, iar cel al buletinelor de vot declarate nule este de 6.001.
Astfel, prezenţa la vot în Harghita a fost de 22, 86%, cea mai scăzută din ţară, în condiţiile în care media naţională a fost de 49,87%.
Au votat la urna specială
Urna mobilă a fost solicitată de 544 de persoane cu drept de vot din judeţ, faţă de cei 1.392 de alegători care au ţinut să-şi exprime votul în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
La Penitenciarul Miercurea Ciuc au votat la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru preşedintele României 127 de deţinuţi, reprezentând 59% din totalul de 215 care îşi ispăşesc pedepsele în această puşcărie, potrivit informaţiilor oferite de subinspector Tatiana Popescu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei de detenţie. „În incinta penitenciarului, într-un spaţiu în care au loc activităţi educative, au fost amenajate două cabine de vot şi a fost adusă o urnă specială de la secţia de votare unde este arondată unitatea. Au votat 127 de deţinuţi care şi-au exprimat în scris opţiunea de a vota, din totalul de 188 de deţinuţi cu drept de vot”, a precizat Tatiana Popescu. Cel mai tânăr dintre aceştia are 20 de ani şi este arestat preventiv pentru omor, iar cel mai vârstnic are 70 de ani şi execută o pedeapsă privativă de libertate de 15 ani şi 8 luni pentru omor calificat. Procesul de votare, care a durat aproximativ două ore „s-a desfăşurat în condiţii optime, fără incidente”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Miercurea Ciuc. Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie cetăţeni români, să aibă peste 18 ani, să deţină acte de identitate valabile şi să nu aibă interzis acest drept prin sentinţa de condamnare.
Urne mobile au fost solicitate şi la două spitale din judeţ. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc s-au depus în jur de 160 de cereri din partea pacienţilor internaţi şi a personalului medical care a lucrat în ziua turului II al alegerilor prezidenţiale, iar de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc au fost înregistrate 112 cereri pentru urna mobilă.
O urnă mobilă a ajuns şi la arestul Inspectoratului de Poliţie Harghita, solicitată pentru două persoane care au dorit să-şi exercite dreptul de vot, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Gheorghe Filip.
Cărţi de identitate eliberate în regim de urgenţă, pentru vot
Angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Harghita au lucrat sâmbătă şi duminică, pentru a veni în sprijinul persoanelor care aveau nevoie de acte de identitate valabile, pentru a-şi putea exercita dreptul electoral. Potrivit dnei Birta Zsuzsanna, în cursul zilei de sâmbătă au fost eliberate 69 acte de identitate, dintre care 5 sunt cărţi de identitate provizorii, iar duminică, în ziua alegerilor, alte 67 de acte de identitate, 6 dintre acestea fiind cărţi de identitate provizorii.
Statistici
Cu excepţia zonei de nord a judeţului, unde alegătorii s-au mobilizat mai bine, electoratul din zonele locuite preponderent de maghiari a manifestat un interes scăzut comparativ cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. „Noi ştiam că va fi o prezenţă scăzută, pentru că niciunul dintre candidaţi nu a avut mesaje coerente şi o strategie politică şi mesaje politice spre comunitatea maghiară. Dar în ultimele zile au cerut voturile maghiarilor şi, după această perioadă de cinci ani de zile, sigur, maghiarii mai mult au rămas acasă. A fost mesajul lor”, a explicat liderul UDMR Kelemen Hunor.
Conform datelor făcute publice de Biroul Electoral Central, la urne s-au prezentat 30.863 de persoane în mediul rural şi 30.436 în mediul urban. Femeile au votat în număr mai mare (31.485) decât bărbaţii (29.814), cei mai mulţi dintre votanţi, în jur de 13.000, având vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani.
Prezenţa cea mai ridicată din judeţ a fost consemnată la secţiile de votare din Lacu Roşu (97,36%) şi Puntea Lupului (81,25%). S-au mobilizat mai bine alegătorii din Gălăuţaş (50,13%), Capu Corbului (49,75%), Bilbor (între 46,23% şi 49,64%) şi Corbu (42,1%).
Cei mai puţini alegători s-au prezentat la Ciucsângeorgiu (9,4%), Lueta (9,45%), Avrămeşti (10,03%) şi Corund (în jur de 12%), iar lista este lungă.
Dacă ne uităm la votul exprimat în oraşele harghitene, constatăm că prezenţa la urne s-a situat între 14,23% şi 28,24% în secţiile de vot din municipiul Odorheiu Secuiesc, între 15,4% şi 18,9% la Cristuru Secuiesc şi între 15,24% şi 17,04% la Vlăhiţa. În secţiile din municipiul Gheorgheni prezenţa a fost între 16,2% şi maximum 22%, iar la Miercurea Ciuc între 18,19% şi 34,77%. La Bălan şi-au exprimat opţiunea electorală în medie 24,67% de persoane. Situaţia se schimbă în zona de nord a judeţului, unde prezenţa la vot a fost mai ridicată, variind între 14,63% şi 41,08% în secţiile de la Borsec, iar în municipiul Topliţa între 37,92% şi 46,59%.
Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, a declarat că „înainte de turul 2 singura noastră necunoscută era cu cât va depăşi Klaus Iohannis procentul de 60% din voturile valabil exprimate. Previziunile noastre s-au adeverit, Klaus Iohannis fiind preferat în ţară şi în diasporă de peste 60% dintre alegători. În Harghita, candidatul PNL a fost votat de către 70,4% din alegători, câştigând detaşat alegerile, dar dezamăgirea noastră este prezenţa scăzută la vot în judeţ. Dacă în nordul judeţului, în localităţile cu populaţie majoritară de etnie română prezenţa la vot a fost apropiată de media pe ţară, în localităţile cu populaţie majoritară de etnie maghiară prezenţa la vot a fost dezamăgitoare, în aceste localităţi participarea la vot a fost între 14% şi 30%. Este îngrijorător faptul că o mare parte din populaţia de etnie maghiară nu se simte reprezentantă de nimeni altcineva în afară de candidaţii de etnie maghiară, chiar dacă în turul 2 unul dintre candidaţi face parte tot dintr-o etnie minoritară în România.
În toate localităţile din Harghita, cu excepţia localităţii Atid, candidatul PNL Klaus Iohannis a câştigat detaşat alegerile. Mulţumim tuturor votanţilor care ne-au acordat încrederea lor şi îi asigurăm că ne vom strădui să le împlinim aşteptările.
Românii au votat pentru o Românie pro europeană, o Românie normală, pentru o Românie, după cum spunea Preşedintele Klaus Iohannis, în care statul, prin tot ceea ce face, prin instituţiile sale, trebuie să fie in slujba cetăţeanului, nu invers.
Mulţumesc tuturor colegilor din PNL pentru munca depusă, de asemenea le mulţumesc şi membrilor USR+ pentru sprijinul acordat”.
DANIELA MEZEY