Kelemen Hunor, reacţie fermă la reluarea votului pentru Legea spălării banilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Politic » Kelemen Hunor, reacţie fermă la reluarea votului pentru Legea spălării banilor
Kelemen Hunor, reacţie fermă la reluarea votului pentru Legea spălării banilor

Kelemen Hunor, reacţie fermă la reluarea votului pentru Legea spălării banilor

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care transpune o directivă europeană, a fost adoptat la al doilea vot în Camera Deputaţilor. Proiectul a fost respins la primul vot, însă liderul deputaţilor social-democraţi a cerut reluarea acestuia, pe motiv că au fost votanţi în sală care nu apar pe listă. După a doua încercare, proiectul a trecut cu 170 de voturi pentru, 70 împotrivă şi o abţinere. Parlamentarii UDMR au decis să nu mai voteze a doua oară.

Kelemen Hunor a spus că nu a susţinut proiectul. Liderul UDMR a dat de înţeles că social-democraţii trişează la vot. Kelemen Hunor a susţinut că de fiecare dată când nu au voturi suficiente invocă probleme tehnice. Preşedintele UDMR a reacţionat imediat după încheierea şedinţei: „Nu trebuie reluat votul în Camera Deputaţilor. Nu poţi să votezi până îţi iese. Procedura a fost o porcărie. Prima dată a picat”, a declarat acesta.

După ce Comisia Juridică şi Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor au introdus în lege amendamentul conform căruia organizaţiile cetăţenilor minorităţilor naţionale sunt exceptate de la raportarea către stat a beneficiarilor finali, părea că între PSD şi UDMR a intervenit un troc politic, precum multe altele înainte. Dar UDMR a votat totuşi împotriva adoptării Legii privind combaterea spălării banilor. „Nu este normal să amesteci organizaţiile neguvernamentale în această lege”, a declarat Kelemen Hunor, întărind ulterior că această prevedere nu face parte din directiva europeană.

Liviu Dragnea nu a dorit să vorbească despre afirmaţia lui Kelemen Hunor, care a spus că este „o porcărie” faptul că legea privind combaterea spălării banilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, după ce iniţial fusese respinsă.

„Eu nu folosesc asemenea cuvinte în Parlamentul României şi nici nu le comentez. Au fost câţiva deputaţi care şi-au exercitat votul şi nu a fost preluat de sistemul informatic. Şi de la PSD, şi de la minorităţi, şi de la ALDE. A fost o solicitare a liderului de grup al PSD. Era firesc. Nu poţi să iei dreptul unui deputat să voteze. Eu am cerut să se facă o revizuire serioasă pentru că, după vot, mai mulţi colegi au spus că sunt mereu probleme la vot. Îmi pare rău că s-a ajuns aici”, a spus Liviu Dragnea.

Şi Liviu Dragnea a negat un troc politic la acest vot, după ce au fost exceptate de la lege ONG-urile minorităţilor, iar deputaţii minorităţilor au votat acest proiect, cu excepţia UDMR.

Textul adoptat prevede ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului, printre care şi Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, toţi beneficiarii. De exemplu, ziarul Informaţia Harghitei este editat de o fundaţie, aşadar de o organizaţie neguvernamentală. Conform legii, ar trebui să raportăm nominal (cu toate datele – domiciliu, adresă, act de identitate, CNP etc.) pe fiecare cetăţean care cumpără un ziar de la chioşc, fapt nu doar complet stupid, ci şi imposibil. În aceeaşi situaţie se găseşte şi o parte a presei culturale din România.

Conform unui amendament stabilit luni în Comisia juridică, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, sunt exceptate de la aceste prevederi şi nu vor fi entităţi raportoare.

Proiectul de lege mai prevede de asemenea şi interzicerea emiterii de acţiuni la purtător, aşa cum este cazul mult suspectatei şi mult comentatei firme Teldrum. (M.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.