Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Kelemen Hunor nu înţelege nimic din democraţie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Opinii » Kelemen Hunor nu înţelege nimic din democraţie
Kelemen Hunor nu înţelege nimic din democraţie

Kelemen Hunor nu înţelege nimic din democraţie

Reacţia liderului maghiar la decizia CCR privind liceul din Tg. Mureş: Unii ar trebui să meargă la psihiatrie, nu la tribunal

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, acuză că decizia CCR privind Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş reprezintă un mesaj extrem de dur către comunitatea maghiară, că nu are dreptul la o şcoală, afirmând că „România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale”.

„Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală a unui stat de drept, către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi, care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. (…) Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii Constituţionale. Ne vom întâlni cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi cu reprezentanţii părinţilor, vom vedea care este următorul pas după ce va apărea şi motivarea Curţii Constituţionale”, a declarat luni preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a lansat acuzaţii şi către PNL şi PMP: „Încă o dată, PNL şi PMP au arătat faţa adevărată a partidelor respective. Şi CCR a demonstrat, încă o dată, că România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale. Într-un stat model, nu se iau astfel de decizii, nici măcar nu ar fi trebuit să ajungem la CCR fiind vorba despre o şcoală, despre o instituţie în care se predă limba maternă”.

El a mai spus că autorităţile locale au decis înfiinţarea liceului, dar secretarul primăriei nu a semnat deciziile. „Dacă ei nu semnează, acea hotărâre poate fi atacată în contencios-administrativ. Aşa s-a întâmplat, aşa a fost de fiecare dată. Nu poţi să ieşi din acest cerc vicios dacă mergi permanent la autoritatea locală, ai majoritate acolo şi, după aceea, te trezeşti la tribunal de unii care ar trebui să meargă la psihiatrie, nu la tribunal şi atunci nu ai cum să ieşi din acest cerc vicios”.

„Decizia CCR este una pe care nu pot să o înţeleg şi nu pot să o explic în nici un fel. O accept, pentru că deciziile CCR le acceptăm, dar este o decizie ruşinoasă. Ca instituţie fundamentală a statului de drept, să spui că o comunitate nu poate folosi dreptul consacrat în Constituţie, adică nu poate înfiinţa o şcoală, înseamnă că transmiţi mesajul că degeaba ai drepturi pe hârtie, pentru că în practică nu vor fi aplicate niciodată”.

Kelemen crede că este absolut halucinant modul în care Valer Dorneanu a susţinut această decizie, spunând că este o lege cu caracter individual pentru o personalitate juridică.

………

Şeful UDMR elucubrează astfel pe spaţii largi şi mă întreb: oare ce-o să spună omul acesta foarte nervos când va afla că acea clădire n-a fost niciodată în proprietatea Statusului Romano-Catolic şi că retrocedarea este ilegală? Cum va putea intra în căpşorul său această realitate, dacă orizontul maxim al marelui om politic este limita geografică a comunei Cârţa?

Kelemen Hunor nu înţelege nimic din democraţie şi nu-şi poate depăşi limitele, oricât îl aghesmuiesc la cap ofiţerii de informaţii încadraţi la Oficiul Maghiarilor de peste Graniţe care se freacă unul de altul prin Transilvania. Faptul că acea lege abuzivă va cădea la CCR era limpede şi pentru un novice, darămite pentru cineva care se pretinde legiuitor. Acum nu-l înţelege pe Valer Dorneanu, dar când a mers la slujba religioasă catolică din Biserica îngerilor din Ciuc şi a donat 2 miliarde din partea statului român l-a înţeles foarte bine. Kelemen Hunor înţelege numai când capătă. De asemenea, nu-l înţelege pe secretarul Primăriei Tg. Mureş, care a refuzat să semneze un act ilegal (după cum s-a dovedit ulterior în instanţă). După Kelemen, cu psihologia lui de om care capătă, respectivul funcţionar ar fi trebuit să semneze şi apoi să meargă cuminte la puşcărie, ca să nu-l deranjeze la inteligenţă pe marele politician udemerist.

Decizia Curţii Constituţionale i-ar fi dat ocazia unui mare discurs manipulator, care să-i convingă cel puţin pe fraieri, cum făcea adineauri Frunda, dar el nu reuşeşte să fie decât iritat, plângăreţ şi confuz. Plus că minte de îngheaţă Dunărea: pretinde că acei copii minoritari n-au drept la şcoală. Dar de unde naiba au fost transferaţi la ilegalul Liceu teologic, nu cumva de la o şcoală care funcţiona PERFECT LEGAL şi în care învăţau toate materiile în limba maghiară? Nu de la Liceul „Unirea” – unitate de învăţământ aflată pe locul 36 în ţară – au fost transferaţi ilegal la un liceu neautorizat şi neacreditat? Deci copiii aveau şcoală, iar cei care au făcut tâmpenia şi au creat din nimic un scandal monstru sunt tocmai udemeriştii lui Kelemen. Şi n-au făcut-o de deştepţi, ci din pricina ideologiei lor de antediluvieni care nu acceptă ideea unui liceu etnic mixt, care nu-i acceptă pe români în aceeaşi curte!

De fapt, poate că tocmai cei care fac pe discriminaţii ar trebui să înfunde puşcăria pentru iniţierea şi punerea în operă a unor acţiuni aidoma apartheid-ului, singurul lucru de care au fost în stare în ultimii 28 de ani! Timp în care au condus în exclusivitate Harghita şi Covasna, iar PIB-ul pe cap de locuitor în cele două judeţe a scăzut continuu faţă de media naţională… Sub conducerea UDMR s-a ajuns acolo încât n-ai încotro şi eşti obligat să constaţi că, în timpurile moderne, singura perioadă în care cele două judeţe s-au dezvoltat este perioada ceauşistă – singura de altfel în care şi sporul natural al populaţiei de etnie maghiară a fost pozitiv. În rest, vremea trecută de la Revoluţie a fost folosită doar pentru transferul proprietăţii statului în mâinile oligarhilor şi pentru tocatul banilor primiţi pentru prezervarea identităţii etnice de la statul român.

Vedeţi, domnule Kelemen, că până vor prinde rădăcini minciunile proferate de dvs., aveţi de răspuns asociaţiei Átlátszó Erdély Egyesület, care a câştigat în instanţă ca UDMR să facă publică destinaţia a 28 milioane de euro primiţi în ultimii 6 ani (2011-2017) de la bugetul de stat. Şi după ce răspundeţi, poate vă apucaţi în sfârşit de lucru şi ridicaţi cumva zona pe care doriţi s-o autonomizaţi, că azi-mâine, din lipsă de perspective locale, un apartament din Ciuc va costa cât o colibă de lângă Braşov. (M. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.