Jandarmeriţele harghitene, motiv de mândrie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Jandarmeriţele harghitene, motiv de mândrie
Jandarmeriţele harghitene, motiv de mândrie

Jandarmeriţele harghitene, motiv de mândrie

Gânduri din Afganistan

S-au impus întâi în munca de birou, dar cu tenacitate şi o răbdare pe care doar ele, femeile, pot să o aibă, au pătruns şi în operativ. Fiecare dintre ele dovedesc, acolo unde sunt, prin forţa lor, că ştiu şi pot să facă şi ceea ce cândva credeam că e apanajul bărbaţilor.

Având în vedere faptul că este printre primele femei ofiţer jandarm care a participat într-o misiune în Afganistan – NATO Resolute Suport, îi oferim ocazia colegei noastre, căpitan Rodica Mazilu, să ne împărtăşească câteva gânduri.

Şi înainte de a-i da cuvântul, ne luăm dreptul de a le ura tuturor femeilor, o lume plină de iubire, de pace şi fericire. La mulţi ani!

Gândurile doamnei căpitan Rodica Mazilu, prima femeie jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita care a participat la o misiune în afara ţării:

„Zece ore de zbor şi iată-ne aterizând pe aeroportul din Kabul! Obosiţi, abia aşteptăm să furăm o oră de somn. Urmează întâlnirea cu necunoscutul. Colegi noi, uniforme diferite, alte concepţii despre viaţă. Ascult şi ascult. Cum şuieră vântul, munţii falnici pe care-i zăresc în zare, câte un foc de armă, vuiet de motoare şi… limba engleză rostită în atâtea feluri, cu atâtea accente. Sună frumos. Fiecare are ceva de spus.

Alte cursuri şi instructaje.

Afganistan. Kabul. Cota 1.700 m. Clădiri de tip oriental, munţi golaşi, fără vegetaţie. Ziduri de protecţie cu garduri de sârmă şi militari afgani gata să tragă. Pregătiţi de război. Peste tot unde-mi întorc privirea e gol. Stâncă şi praf. Mă întreb cu ce-or trăi oamenii ăştia… Numai Dumnezeu ştie. Atâţia ani de războaie! Acum trebuie să înveţe ce înseamnă pacea…

Primele întâlniri cu afganii le-am avut în bază. Amabili, zâmbitori, curioşi. A! Din România! M-au şi întrebat Ce faci?. Surprinsă le-am răspuns zâmbind bine. Ei, colegii pe care i-am schimbat, i-au învăţat câteva cuvinte.

Viaţa în bază nu e chiar uşoară. Nici o zi liberă. Reguli stricte, coduri de învăţat, ameninţări, exerciţii în caz de atac şi atacuri… cu rachete… Apoi explozii… colegi răniţi, unii trecuţi în nefiinţă… Elicoptere survolând, M-RAP-uri în convoaie… Şi-atunci când ai scăpat, îţi pui întrebarea fireasca de ce eu nu…? Şi înţelegi… Dumnezeu.

Am ieşit foarte mult în convoaie, pe distanţe mai scurte sau lungi. În zone nu foarte sigure. Cu echipamentul pe mine, cu armă cu ţeavă lungă şi ţeavă scurtă, cu zâmbetul pe buze şi cu încrederea că o să fie bine. Eu am lucrat mai mult cu ofiţeri afgani, comandanţi bărbaţi. Am colaborat foarte bine. Am întâlnit şi femei. Femei militar şi civile. Amabile. Mă invitau acasă la ele să mă prezinte familiilor lor, să îmi arate unde trăiesc şi cum trăiesc. Erau încântate să audă că am băieţi. Femeile care nasc băieţi în cultura lor se bucură de apreciere şi respect. Şi eu făceam parte din categoria aceasta… La noi în ţară nu contează dacă o femeie naşte un băiat sau o fată. Tot ce contează e ca mama şi fătul să fie sănătoşi. În Afganistan, numărul băieţilor într-o familie contează. Altă cultură, alte obiceiuri.

Zilele se scurg uşor. Nici nu îmi vine să cred că a trecut aproape un an de zile. Şi mă întorc acasă, la băieţii mei!

Rămas bun, fraţi români, colegi americani, englezi, germani, finlandezi, danezi, turci, croaţi… şi alţii…

Rămas bun, Afganistan!”.

Doamna căpitan Rodica Mazilu este una dintre cele trei femei jandarm care au plecat pentru prima oară într-un teatru de război. S-a întors acasă sănătoasă, cu o experienţă inedită, iar noi am primit-o cu drag, ca şi cum nici nu ar fi fost plecată.

Welcome home, dear colleague!

Biroul informare, relaţii publice şi cu publicul al IJJ Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.