Istorie pentru tine | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Cultură » Istorie pentru tine
Istorie pentru tine

Istorie pentru tine

Săptămâna trecută, un grup de tineri din Miercurea-Ciuc și Sfântu Gheorghe au vizitat Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Prima Școală Românească, precum și Muzeul Spiritualității Românești din reședința județului Covasna.

Un număr de 30 de tineri din Miercurea-Ciuc, în perioada 5 aprilie – 5 iulie, desfășoară activități în cadrul proiectului ”Istorie pentru tine”, desfășurat de către Asociația Social Educativă Andrei Șaguna în parteneriat și cofinanțare cu Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, unde tinerii participă la cursuri de istorie antică, medievală, a diferitelor imperii și așezări, având ocazia să se familiarizeze cu povestea fiecărei expoziţii, să practice meşteşuguri vechi, să descopere lucruri noi şi interesante. Beneficiarii proiectului și-au putut alege singuri nivelul de informaţie pe care vor să-l acceseze, prin intermediul proiecţiilor video şi a dispozitivelor interactive de redare a informaţiilor folosite.

Tinerii sunt elevi ai Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, însoțiți de profesorul de religie Bijec Loredana, coordonatorul de proiect pr. Laurențiu Panciu – inspector eparhial tineret și cateheză, și pr. Cristian Cristinoi – consilier social, cărora li s-au alăturat un grup de 22 de tineri ai Școlii Gimnaziale ”Váradi Jószef” din Sfântu Gheorghe însoțiți de pr. Sebastian Pârvu – consilier cultural, și preoții parohi Teodor Mocanu, Ioan Marin și Macarie Mircea Coliban.

La Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni s-a vizitat Expoziţia de arheologie – Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc “Dâmbul Cetăţii” unde au fost prezentate vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramică şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii.

Tot aici, tinerii au participat la ateliere de lucru în lut, organizați pe echipe, creând cu sprijinul și bunăvoința personalului de la muzeu diferite obiecte.

S-a vizitat Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, atestată documentar în anul 1799, formată din patru încăperi: sala de clasă, vestibulul, biblioteca și locuința învățătorului, unde sunt expuse piese și documente reprezentative pentru istoricul învățământului confesional românesc ortodox din zonă.

La Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, elevii au putut vedea obiecte liturgice vechi, icoane, cărți care au aparținut bisericilor românești din zonă, precum și un frumos epitaf.

Pr. Cristian Cristinoi,

Consilier –Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.