Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

IŞJ face demersuri pentru creşterea interesului faţă de învăţământul profesional dual în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » IŞJ face demersuri pentru creşterea interesului faţă de învăţământul profesional dual în judeţ
IŞJ face demersuri pentru creşterea interesului faţă de învăţământul profesional dual în judeţ

IŞJ face demersuri pentru creşterea interesului faţă de învăţământul profesional dual în judeţ

După ce anul acesta, învăţământul dual funcţionează în zona Odorhei, la liceele „Kóos Karoly” şi „Banyai Janos”, acum Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita doreşte să extindă această formă de învăţământ şi în alte oraşe, diversificând, astfel, atât zonele, cât şi calificările profesionale.

Învăţământul profesional în sistem dual este o formă a învăţământului profesional cu multiple avantaje faţă de forma sa clasică. Acest tip de învăţământ face posibilă formarea forţei de muncă în corelaţie cu nevoile reale ale pieţei muncii prin crearea unui parteneriat între şcoală şi angajator.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, spunea că învăţământul profesional ar trebui să fie perceput ca o alternativă la cel liceal. Asta pentru că cei 3 ani de şcoală profesională sunt echivalentul a doi ani de liceu, astfel că tânărul, dacă doreşte, îşi va putea continua studiile; dar cel mai important este că el va avea deja o meserie/certificat de calificare profesională.

Învăţământul profesional dual oferă, totodată, o serie de avantaje şi agenţilor economici, aceştia putându-se implica activ în pregătirea practică a elevului. Acestea vor duce la creşterea calităţii şi nivelului de pregătire profesională, precum şi la satisfacerea cererii mare de personal calificat în domeniu.

În ceea ce priveşte beneficiile tinerilor, am amintit deja durata de 3 ani, studii ce sunt echivalentul clasei a X-a de liceu, oferind astfel posibilitatea continuării studiilor liceale începând cu clasa a XI-a pentru a obţine diploma de Bacalaureat. Pe lângă acest aspect, elevii au posibilitatea ca pe timpul vacanţelor, după ce au încheiat practica, să lucreze în continuare pe o perioadă determinată. De asemenea, cei care urmează cursurile învăţământului profesional beneficiază, prin cadrul Programului Naţional de Protecţie Socială, de „Bursa profesională”, în cuantum de 400 de lei/lună (200 de lei din partea statului şi 200 de lei din partea agentului economic). Nu în ultimul rând,  la finele celor 3 ani, absolvenţii primesc un certificat de calificare profesională şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass, dar au şi posibilitatea de a se angaja la firma care a contribuit la formarea lor profesională.

„În perspectivă – spunea Cristinel Glodeanu – învăţământul dual va putea răspunde următoarelor cerinţe: autorizarea/acreditarea operatorilor economici implicaţi în formarea profesională prin învăţământul dual; facilităţi fiscale pentru operatorii economici care încheie contracte de parteneriat cu unităţile de învăţământ (este vorba de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale)”.

 

XXX

Dacă elevii claselor gimnaziale mai au la dispoziţie câteva luni să se hotărască dacă vor urma această formă de învăţământ, agenţii economici care doresc să încheie contracte au timp să o facă până pe 17 noiembrie. Aceştia se pot adresa unităţilor de învăţământ cu profil tehnologic, cu care vor fi parteneri, pentru a completa formularele de solicitare a cifrei de şcolarizare la învăţământul dual, respectiv învăţământul profesional pentru anul şcolar 2018-2019, conform calendarului până la 17 noiembrie 2017. Formularele pot fi descărcate şi de pe site-ul inspectoratului şcolar: www.isjhr.eduhr.ro. (Liviu Câmpean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.