Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Introducerea noului SUMAL 2.0 nu a afectat activitatea Direcţiei Silvice Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Introducerea noului SUMAL 2.0 nu a afectat activitatea Direcţiei Silvice Harghita
Introducerea noului SUMAL 2.0 nu a afectat activitatea Direcţiei Silvice Harghita

Introducerea noului SUMAL 2.0 nu a afectat activitatea Direcţiei Silvice Harghita

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat, ieri, că activitatea instituţiei pe care o conduce nu a avut de suferit în urma intrării în vigoare a SUMAL 2.0, chiar dacă la începutul implementării au fost înregistrate anumite erori, fie de sistem, fie ale personalului silvic la introducerea datelor în aplicaţie.

Acesta a explicat că silvicultorii folosesc două module ale SUMAL 2.0. Modulul esenţial pentru ocoalele silvice este cel de creare a actelor de punere în valoare. Mai exact, marcările arborilor în teren, datele fiind introduse de personalul silvic în SUMAL 2.0 cu ajutorul unui telefon direct din pădure, fără a mai fi folosit caietul de inventariere, în format fizic. După ce se finalizează punerea în valoare în teren, actele ulterioare, de exemplu actele de punere în valoare, autorizaţia de exploatare etc., se vor întocmi de la birou.

Conform sursei citate, la început au fost erori, temeri. În cazul direcţiei silvice, personalul silvic a primit sprijin din partea RNP – Romsilva (în subordinea căreia funcţionează DS Harghita), iar „echipa care a coordonat SUMAL la nivel de minister, cu programatori de la STS”, au efectuat repede modificările necesare sau chiar au furnizat informaţiile utile în teren „astfel încât să nu avem erori majore la întocmirea actelor de punere în valoare”. Directorul DS Harghita a spus că în continuare urmează o perioadă în care personalul silvic se va obişnui cu noul soft. Mai ales că în perioada următoare se marchează produsele secundare, fiind vorba despre zeci de mii de fire, fiindcă arborii sunt subţiri. „Cu această ocazie, colegii din teren mai mult ca sigur că vor avea posibilitatea să se obişnuiască foarte bine cu sistemul şi am speranţa că lucrurile o să meargă bine în perioada următoare”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Al doilea modul folosit de ocoalele silvice este SUMAL Agent. Este vorba despre eliberarea documentelor de transport pentru materialul lemnos care se vinde din platformele primare. Pentru persoanele fizice, care au în proprietate suprafeţe forestiere aflate în administrarea DS Harghita, personalul silvic din teren are obligaţia să inventarieze lemnul şi să elibereze documentele de transport pentru materialul lemnos. Documentele de transport se întocmesc, la fel, în aplicaţie, pe telefon, în format PDF şi se transmit transportatorilor care preiau materialul lemnos.

Pe tot acest parcurs avizul există în sistem. Reprezentanţii instituţiilor care au drept de control pot intra în sistem şi pot să verifice documentele după numărul mijlocului de transport. „Şi la acest modul au fost erori la început, neclarităţi, dar săptămână de săptămână lucrurile au început să intre pe un făgaş normal. (…) Bineînţeles că sunt şi critici ai sistemului. Dar cred că atunci când toţi utilizatorii se vor obişnui cu el şi dacă obiectivele pe care le are SUMAL 2.0 vor fi îndeplinite, sunt sigur că pentru toată lumea o să fie un câştig”, a conchis ing. Cătălin Mutică.

Conform Gărzii Forestiere Braşov, în prima lună au fost peste 250 cazuri de erori comise de operatori în utilizarea noului sistem

SUMAL 2.0, sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, a intrat în vigoare începând cu 31 ianuarie a.c. Potrivit unui comunicat de presă remis de Garda Forestieră Braşov, care are în aria de competenţă judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Mureş şi Sibiu, în prima lună de la intrarea în vigoare a sistemului SUMAL 2.0 „s-au suplimentat activităţile Direcţiei Control prin pregătirea şi implicarea masivă a personalului în consilierea agenţilor economici şi a ocoalelor silvice”.

De asemenea, se arată în document, s-au introdus în aplicaţia SUMAL 2.0 toţi agenţii economici şi structurile silvice care au solicitat înscrierea în sistem. Pe parcursul lunii februarie au fost introduse în SUMAL 2.0 un număr de 2.474 companii/entităţi, din care 77 de ocoale silvice şi 424 de transportatori (societăţi comerciale şi persoane fizice).

Totodată, au fost sprijinite ocoalele silvice în introducerea în sistem a 4.807 acte de punere în valoare (APV) – 1.840 APV-uri noi şi 2.967 APV-uri istorice, „astfel încât activitatea în domeniul forestier să nu fie blocată”. În aceeaşi perioadă „au fost activate toate depozitele de materiale lemnoase ale entităţilor existente în SUMAL, care au solicitat această operaţiune”.

Potrivit sursei citate, de luni până duminică, de la ora 07:30 la ora 20:30, un reprezentant al Gărzii Forestiere Braşov a asigurat consilierea agenţilor economici şi ocoalelor silvice din toată ţara pe linia de Call Center alocată.

„Un alt specific îl reprezintă activitatea desfăşurată atât la birou, cât şi pe teren, pentru constatarea şi deblocarea disfuncţionalităţilor semnalate de utilizatorii SUMAL 2.0. Astfel, s-a asigurat asistenţa instituţiei noastre în peste 250 cazuri de erori comise de operatori în utilizarea noului sistem. S-au colectat, centralizat şi înaintat către MMAP situaţiile în care au fost constatate erori de funcţionare a sistemului SUMAL 2.0, precum şi propunerile de îmbunătăţire a acestuia”, se mai arată în comunicatul citat.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.