Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Într-o atmosferă românească, au fost premiați copiii care au participat la faza județeană a Olimpiadei de „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Într-o atmosferă românească, au fost premiați copiii care au participat la faza județeană a Olimpiadei de „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”
Într-o atmosferă românească, au fost premiați copiii care au participat la faza județeană a Olimpiadei de „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”

Într-o atmosferă românească, au fost premiați copiii care au participat la faza județeană a Olimpiadei de „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”

 „Pentru noi, simbolurile naționale și ia românească au semnificație mai puternică”

Cu aceeași ocazie a avut loc finalizarea a altor patru proiecte desfășurate de Asociația Social Educativă „Andrei Șaguna”  

Ca de fiecare dată, toți elevii care participă la faza județeană a Olimpiadei de „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” sunt premiați într-un cadru festiv la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea-Ciuc, iar Muzeul „Oltului și Mureșului Superior” le găzduiește lucrările.

La ediția a XXII-a a Olimpiadei județene au participat 93 de copii (de la clasele pregătitoare și până la liceu), care au realizat 137 de lucrări – 90 de icoane pe sticlă și pe lemn, 27 de cusături și 20 de ouă încondeiate. Sunt copii de la Școala Gimnazială Tulgheș, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Toplița, Liceul „O.C. Tăslăuanu” Toplița, Grupul Școlar „Miron Cristea” din Subcetate, Liceul „Sf. Nicolae” Gheorgheni, Liceul Pedagogic din Odorheiu-Secuiesc, Colegiul Național „Octavian Goga” și Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc.

Într-o atmosferă de sărbătoare românească – în curtea Centrului Cultural „Miron Cristea” și a Muzeului „Oltului și Mureșului Superior”, elevii din Miercurea-Ciuc au pus pe scenă, în fața părinților, un spectacol de muzică, versuri și scenetă din folclorul românesc – PS Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, i-a binecuvântat pe cei mici, totodată spunându-le că sunt „cei mai frumoși români din această parte de țară, pentru că frățiile voastre sunteți viitorul de mâine”.

„Când discutăm despre ceea ce înseamnă tradiție, ceea ce înseamnă obiceiuri, ceea ce înseamnă meșteșugul românesc, de fiecare dată mă încearcă aceeași emoție”, spunea și prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei.

Acesta a mai spus că după ce a văzut expoziția cu icoanele și cusăturile realizate de cei mici, și-a dat seama că nu a greșit atunci când, „împreună cu preasfinția sa, am fost de acord să creăm un proiect prin care copiii noștri să învețe să fie români. Să fie români prin a învăța meșteșugul, prin a învăța cum se coase o ie, prin a învăța cum putem să conservăm tradițiile noastre românești, cum putem să ne păstrăm identitatea în această zonă”, pentru că, „pentru noi, simbolurile naționale și ia românească au altă semnificație, una mai puternică”.

Harghita, județul cu cei mai mulți elevi la faza națională

Inspectoarea școlară Lucica Erdei preciza că, în urma unei solicitări, organizatorii fazei naționale a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, care va avea loc la Sibiu, au alocat mai multe locuri județului Harghita. Această cerere a venit ca urmare a faptului că sunt foarte mulți copii care practică meșteșugurile. Astfel, dacă din alte județ participă câte 2-3 elevi, din Harghita vor ajunge 12 – șase de la secția română și șase de la secția maghiară (faza județeană a fost organizată la Odorheiu-Secuiesc).

Anul acesta, la secția română, harghitenii care vor merge la Sibiu în perioada 25-30 iulie sunt: Dorina Nechita, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Octavian Goga” – va participa la icoane pe lemn; Vasilica Olaru, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Octavian Goga” – cusături; Aurel Dan Dobrean – clasa a X-a, de la Grupul Școlar „Miron Cristea” Subcetate – icoane pe sticlă; Nidia Iustina Cosău, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială Tulgheș – icoane pe sticlă; Raluca Ungureanu, de la Școala Gimnaziala „Liviu Rebreanu” – icoane pe sticlă; Sonia Tepeș-Ciucanu, elevă în clasa a V-a la Liceul „Sf. Nicolae” din Gheorgheni, care va participa la icoane pe sticlă.

„Potrivit condițiilor impuse de organizatori – a spus Lucica Erdei – la faza națională, copiii concurenți trebuie să fie îmbrăcați exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului sau zonei de rezidență.

Temele pentru pictură de icoane pe sticlă sunt, în acest an, Maica Domnului cu pruncul Iisus Hristos sau Sfântul Mare Mucenic Haralambie, iar pentru secțiunea pictură de icoane pe lemn sunt Schimbarea la față, Maica Domnului sau Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Copiii nu au voie să lucreze acasă, vor lucra doar în tabăra de la Sibiu, o săptămână, și cele mai reușite lucrări vor fi premiate. Ei își duc materialele de acasă, iar noi vom organiza plecarea copiilor cu un microbuz de la Palatul Copiilor”.

Alte patru proiecte au ajuns la final

În anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești, al anului comemorativ Justinian Patriarhul, cea de-a 22-a ediție a Olimpiadei județene „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” a găzduit și finalitatea altor patru proiecte desfășurate de Asociația Social-Educativă „Andrei Șaguna”. Este vorba de: Micul grafician – care este un curs în arta picturii, desenului și graficii; Copilărie, joc și bucurie – proiect ce cuprinde dansuri populare, acestea regăsindu-se și în cadrul spectacolului de ieri organizat cu ocazia premierii olimpicilor; Împletim cultură și tradiție – în cadrul căruia participanții au realizat mici costume populare; Pictură și culoare, picuri pe cer – un curs de pictură.

Părintele Cristian Cristinoi, care este președintele asociației și consilier social al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, spunea că aceste proiecte, la care au fost angrenați 165 de elevi din Miercurea-Ciuc, s-au desfășurat cu sprijinul Primăriei municipiului, din finanțarea acordată cumpărându-se materialele necesare desfășurării acestor activități.

Derularea acestor proiecte, spunea părintele Cristinoi, „sunt bine-venite și unice în același timp, pentru că noi chiar ne dorim și chiar facem ceva pentru copiii noștri. Încercăm, astfel, să aducem la rangul cuvenit portul și obiceiurile noastre strămoșești, tradiționale, încercăm să ne îndeletnicim și să inițiem copiii și să-i formăm în această artă frumoasă, chiar și a cusutului iei tradiționale, a purtării ei, a aducerii aminte a folclorului românesc, a cântecului popular, al dansului popular”.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.