Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” are o nouă faţă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » Învățământ » Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” are o nouă faţă
Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” are o nouă faţă

Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” are o nouă faţă

  • Lucrarea de reabilitare a clădirii a fost recepţionată ieri

După aproape 7 luni de la începerea reabilitării clădirii internatului şcolar al Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, ieri s-a făcut şi recepţia finală la terminarea lucrărilor.

Ráduly Róbert Kálmán, primarul în funcţie al municipiului, spunea, cu ocazia recepţiei, că pe lângă partea exterioară, schimbări complete s-au făcut şi în interior. Au fost schimbate pardoselile, uşile şi geamurile, a fost refăcută instalaţia electrică şi cea termică, zona de băi şi duşuri. „Practic – constata edilul – putem să zicem că, în afară de mobilier şi structura clădirii, restul a fost modernizat în întregime”.

Acesta mai preciza că lucrările au fost începute pe 25 martie, iar termenul de finalizare a fost de 6 luni. De asemenea, lucrările care vizau intrarea în clădire nu au fost incluse în proiect, motiv pentru care şantierul a rămas în zonă. Liceul a primit banii necesari pentru aceste lucrări ieri şi se speră ca în două-trei săptămâni să fie finalizată şi partea de intrare.

  • Se estimează că va creşte numărul copiilor care vor sta în internat

„Ne bucurăm enorm că în sfârşit internatul şcolar atinge normele europene, atât de necesare nu numai pentru cazarea copiilor, dar şi pentru partea estetică care lăsa foarte mult de dorit”, a afirmat Magdalena Dumbravă, directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga”.

Aceasta sublinia că de peste 40 de ani nu s-a făcut nici o investiţie, nici un fel de reparaţie la faţada internatului „şi chiar ajunsesem să fim disperaţi că elevii noştri nu au condiţiile optime pentru studiu, pentru cazare”.

Aceasta mai spunea că internatul are o capacitate cuprinsă între 80 şi 100 de locuri. Dacă înainte de reabilitare în clădire locuiau aproximativ 60 de elevi, acum se estimează că numărul acesta va creşte până la 80, pentru că mulţi dintre cei care stau, actualmente, în gazdă sau chirie vor veni în internatul şcolar, costurile fiind foarte mici.

Pe lângă cei din Miercurea Ciuc, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” mai învaţă elevi din Bălan, din zona Gheorgheni, din zona Tuşnad şi chiar din judeţul Bacău.

***

Valoarea totală a investiţiei a fost de peste 4,466 milioane de lei (TVA inclus), adică aproape 1 milion de euro. Din această sumă, cea mai mare parte a reprezentat contribuţia locală – aproape 2,3 milioane de lei (61,17%); o treime a fost contribuţia UE (1,264 milioane de lei), iar o cincime contribuţia guvernamentală (puţin peste 193 de mii de lei).

Elaborarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) a fost efectuată de către o firmă din Botoşani, proiectul tehnic de una din Iaşi, în timp ce dirigintele de şantier şi constructorul au fost din Miercurea Ciuc. Astfel, remarca primarul municipiului, mare parte a sumei a fost plătită către societăţi şi persoane din localitate.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.