Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita:Prevenirea criminalităţii informatice şi combaterea violenţei domestice în primele opt luni din 2024 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Societate »
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita:
Prevenirea criminalităţii informatice şi combaterea violenţei domestice în primele opt luni din 2024
<h5><i>Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita:</i></h5>Prevenirea criminalităţii informatice şi combaterea violenţei domestice în primele opt luni din 2024

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita:
Prevenirea criminalităţii informatice şi combaterea violenţei domestice în primele opt luni din 2024

Luni, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita s-a desfăşurat o conferinţă de presă importantă, care a adus în atenţia publicului două teme majore: evoluţia infracţiunilor informatice înregistrate în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024 şi măsurile de prevenire adoptate şi activităţile poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor de violenţă domestică în acelaşi interval.

Conferinţa a fost deschisă de către inspectorul şef al IPJ Harghita, comisar-şef Mircea-Ştefan Iordan, care a prezentat situaţia actuală şi a oferit detalii statistice despre cele două categorii de infracţiuni, precum şi măsurile luate pentru a le preveni şi combate eficient. Alături de acesta, din partea structurilor de specialitate au participat şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisar-şef de poliţie Dumitru Cezar Barut, subinspector de poliţie Marius Constantin Călugăru, comisar-şef Radu Gheorghe, şeful Serviciului de Ordine Publică şi agent şef  adjunct de poliţie Mariana-Ramona Răducanu.

Criminalitatea informatică: O ameninţare în creştere

Comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan a prezentat datele statistice la nivelul judeţului Harghita, care arată o creştere semnificativă a numărului de infracţiuni informatice sesizate, reflectând diversificarea metodelor utilizate de infractori pentru a comite fraude online. În primele opt luni ale anului 2024, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a înregistrat 99 de dosare penale pentru infracţiuni informatice, dintre care doar 32 au fost soluţionate până la sfârşitul lunii august. Cele mai frecvente infracţiuni raportate au fost înşelăciunile privind platformele de investiţii false şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

Fraudele pe platformele de investiţii false au devenit un fenomen îngrijorător, cu numeroase victime care investesc sume importante de bani în acţiuni şi criptomonede promovate pe reţelele sociale. Infractorii folosesc imagini şi nume de personalităţi publice sau companii cunoscute (cum ar fi Hidroelectrica, Romgaz sau OMV Petrom) pentru a câştiga încrederea victimelor şi a le induce în eroare. Reclamele sponsorizate pe reţele sociale direcţionează utilizatorii către pagini web în care li se solicită date personale şi efectuarea de plăţi iniţiale pentru presupuse investiţii rentabile.

În majoritatea cazurilor de „efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, victimele constată că fondurile dispar din conturi bancare, fără ca ele să fi efectuat vreo tranzacţie. Aceste plăţi neautorizate sunt cauzate, de regulă, de compromiterea datelor bancare ale victimelor, inclusiv a datelor de pe carduri.

Cea mai mare pagubă raportată la nivelul judeţului Harghita în acest interval a fost de 200.000 de euro. Dumitru Cezar Barut a menţionat că banii sunt furaţi din conturile unei persoane fizice şi ale firmei acesteia.

Prevenirea criminalităţii informatice reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, iar în acest sens IPJ Harghita a iniţiat campanii locale de informare şi prevenţie. Una dintre campaniile recente, intitulată „Protejează-ţi datele personale şi financiare”, a fost dezvoltată de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu Serviciul de Investigaţii Criminale. Campania îşi propune să crească gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor cu privire la riscurile din mediul online şi să promoveze măsurile de siguranţă esenţiale pentru protejarea datelor financiare.

Un alt fenomen semnalat a fost compromiterea datelor bancare ale persoanelor vătămate, care, fără să realizeze, ajung să plătească sume mari către comercianţi din străinătate.

Campania, iniţiată de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu Serviciul de Investigaţii Criminale, are ca scop informarea şi educarea publicului cu privire la principalele măsuri de siguranţă care trebuie adoptate pentru a preveni fraudarea informatică. Această iniţiativă îşi propune să reducă riscul ca cetăţenii să devină victime ale acestor infracţiuni, printr-o informare constantă şi diversificată.

Campania este desfăşurată pe mai multe canale de comunicare. Spoturi audio cu mesaje de prevenire sunt difuzate zilnic la posturile de radio locale, atenţionând publicul asupra riscurilor implicate de investiţiile online nesigure. În plus, magazinele Kaufland din judeţ sunt implicate activ, difuzând mesaje de prevenire prin sistemul audio intern, asigurându-se astfel că un număr mare de oameni sunt informaţi într-un mod direct şi eficient.

Pe lângă aceste acţiuni, comunicatele de presă periodice transmise presei locale explică metodele prin care infractorii operează şi oferă sfaturi utile pentru prevenirea victimizării. Poliţia subliniază câteva măsuri esenţiale pentru a evita fraudele online, printre care: verificarea legitimităţii platformelor de investiţii înainte de a plasa bani, evitarea instalării de aplicaţii de control la distanţă recomandate de persoane necunoscute, evitarea accesării link-urilor suspecte din reclame pe reţelele sociale şi protejarea atentă a datelor personale şi bancare.

Violenţa domestică: Prevenire şi combatere

În partea a doua a conferinţei s-a discutat despre violenţa domestică şi măsurile luate de poliţişti pentru combaterea acestui fenomen. În primele opt luni ale anului, la nivelul judeţului Harghita au fost înregistrate 390 de fapte de violenţă domestică, cu 19 cazuri mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

Comisar-şef Radu Gheorghe, şeful Serviciului de Ordine Publică, a prezentat date detaliate privind tipurile de infracţiuni şi măsurile preventive adoptate. Dintre infracţiunile raportate, lovirea sau alte violenţe reprezintă majoritatea cazurilor, cu 263 de incidente, adică 67% din totalul faptelor. Alte infracţiuni frecvente includ ameninţarea şi abandonul de familie.

Au fost identificate 425 de persoane, victime ale violenţei domestice, dintre care 293 femei şi 132 bărbaţi. În acelaşi timp, un număr semnificativ de autori ai acestor infracţiuni sunt de sex masculin, în timp ce un număr mic, dar îngrijorător, de minori sunt implicaţi fie ca autori, fie ca victime.

Un aspect central al discuţiilor a fost emiterea de ordine de protecţie provizorii. În primele opt luni ale acestui an, poliţiştii harghiteni au emis 103 astfel de ordine, dintre care 87 au fost confirmate de procurori, iar 40 de ordine de protecţie au fost ulterior emise de instanţele de judecată. În cazuri grave, agresorii au fost obligaţi să poarte dispozitive electronice de monitorizare pentru a asigura respectarea ordinelor de protecţie.

Începând cu 31 august 2024 au intrat în vigoare modificări legislative care extind aplicabilitatea ordinelor de protecţie provizorii şi pentru victime din afara sferei familiale. Până la data conferinţei au fost emise patru ordine de protecţie provizorii în baza noilor reglementări.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.