Îndrăzneşti să citezi din Eminescu? Árus Zsolt te vrea la puşcărie! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Îndrăzneşti să citezi din Eminescu? Árus Zsolt te vrea la puşcărie!
Îndrăzneşti să citezi din Eminescu? Árus Zsolt te vrea la puşcărie!

Îndrăzneşti să citezi din Eminescu? Árus Zsolt te vrea la puşcărie!

Fundaţia Szekler Monitor, condusă de Árus Zsolt, îl denunţă pe doctorul Mihai Sorin Tîrnoveanu la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, prezidat de Csaba Ferenc Asztalos. Tîrnoveanu este învinuit, printre altele, că are la profil pe Facebook un citat din Eminescu, respectiv „Cu Dumnezeu înainte pentru biruinţa Neamului Românesc!”.

„Mihai Tîrnoveanu citează de fapt din articolul Ecuilibrul, scris de tânărul Eminescu la vârsta 20 de ani, în care scriitorul şi publicistul demontează ficţiunea revizionistă. Conform Mihai-Eminescu.ro, în urma acestui articol, autorul a fost urmărit de organele ungureşti şi dat în judecată, motiv pentru care a trebuit să părăsească Austro-Ungaria. Nu e de mirare că aceste scrieri tulbură până astăzi pe adepţii revizionismului maghiar, care îşi adresează plângerile unei instituţii conduse, întâmplător sau nu, de un etnic maghiar, Csaba Asztalos” – scrie Vlad Pârău pe ActiveNews.

„În urma sesizării Fundaţiei Szekler Monitor, sunt convocat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a da socoteală acuzaţiilor ce mi se aduc de către mai sus-numita fundaţie maghiară. Acuzaţiile sunt: incitare la ură interetnică şi religioasă, comportament discriminativ, degradant şi hărţuitor faţă de comunitatea maghiară, activitate antimaghiară. (…) Cam asta e situaţia… lumea în care trăim, în care eşti tras la răspundere pentru faptul că îţi iubeşti Ţara şi Neamul, ba mai mult, că ai tupeul să şi acţionezi în acest sens. Eşti considerat periculos dacă afirmi anumite realităţi, dacă spui că albul este chiar alb, dacă te străduieşti să lupţi pentru Identitatea Naţională, dacă nu-ţi negi Istoria Ţării, dacă iei apărarea românilor din Covasna şi Harghita. Să se analizeze întreaga mea activitate? Să se analizeze aşadar faptul că împreună cu mulţi alţi români am dăruit costume naţionale, daruri şi premii copiilor, alimente de bază orfanilor şi bătrânilor, steaguri tricolore şi icoane românilor. Să se analizeze, dar bine de tot faptul că s-a reuşit să dăruim un strop de speranţă şi bucurie sutelor de oameni la care am ajuns. Este interzis în România să mergi de Ziua Naţională în Covasna şi Harghita cu Steagul Tricolor? Să se analizeze şi lucrul acesta, să ştim şi noi dacă încălcăm vreo lege. Afirmarea valorilor şi simbolurilor naţionale româneşti este interzisă în România? Drepturile românilor sunt interzise? Mihai Eminescu este scos în afara legii? Căci veţi vedea că domnii de la fundaţia maghiară au o mare problemă cu Mihai Eminescu. Sper ca această problemă să nu o aibă şi CNCD. Mi se anchetează gândirea şi cuvântul? Unde este libertatea de expresie? Oameni buni, unde este Libertatea de a fi Român în România?”, a reacţionat Mihai Sorin Tîrnoveanu într-o postare pe contul lui de social media.

„Oameni buni, avem senzaţia că ne aflăm în plină eră bolşevică, prin 1950, când orice referire la Dumnezeu, Neam, Mihai Eminescu, îţi atrăgea automat o condamnare, fiind declarat duşman al poporului, inamic al statului comunist!”.

„De altfel, petentul Zsolt Árus, preşedintele fundaţiei reclamante, care denigrează memoria poetului naţional al românilor, este una şi aceeaşi persoană cu organizatorul unei manifestări de omagiere a criminalului de război Wass Albert, responsabil de uciderea unor cetăţeni români şi evrei după Dictatul de la Viena, care prevedea în 1940 cedarea Nord-Vestului Transilvaniei de România către Ungaria”, scrie Activenews.

„Unii au vrut să ne arunce în aer la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie 2015, când am avut prima acţiune 1.000 de Steaguri Tricolore pentru Inima Ţării, alţii vor acum să fim sancţionaţi de CNCD pentru activităţile româneşti din Covasna si Harghita.
Árus Zsolt, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc din zona Gheorgheni, care este de altfel unul dintre susţinătorii celor doi cetăţeni condamnaţi pentru tentativa de atac terorist din 2015, reclamă la CNCD şi întreaga mea activitate practică. Aici este vorba aşadar nu numai de persoana mea, ci de condamnarea unui principiu, căci prea bine se ştie că acţiunile noastre au ca obiectiv întărirea identităţii naţionale din Arcul Intracarpatic şi nu numai, iar implicarea românilor din afara judeţelor Covasna şi Harghita în aceste activităţi deranjează cel mai tare. Aşa este, scopul nostru este într-adevăr atragerea a cât mai multor energii româneşti în Covasna şi Harghita. Este ilegal acest lucru? Trebuie sancţionat, amendat, acest lucru? Se vrea sancţionarea de către o instituţie a statului român sprijinirea identităţii naţionale româneşti? Sancţionarea şi amendarea faptului că am dăruit mii de cărţi de literatură română, mii de steaguri tricolore şi icoane ortodoxe, sute de costume naţionale tinerilor, premii pentru copiii unităţilor de învăţământ cu predare în limba română? Este amendabilă de către statul român încurajarea înscrierii elevilor în aceste secţii sau şcoli cu predare în limba română, în condiţiile în care elevii care se înscriu în unităţile de învăţământ cu predare în limba maghiară primesc burse de studiu din partea statului ungar prin intermediul diferitelor asociaţii şi fundaţii? Vom vedea pe 27 august, ora 10:00, atunci când mă voi prezenta la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dacă activitatea aceasta trebuie să fie sancţionată. Vom vedea dacă îndeplinirea datoriei de român încalcă vreo lege în această ţară” – a comentat Mihai Tîrnoveanu pe Facebook.

E de precizat că acelaşi Árus Zsolt a reclamat şi Fundaţia „Adevărul Harghitei”, editor al ziarului Informaţia Harghitei, la Parchet şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, formulând acuzaţii de un grotesc halucinant.

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Dl.Asztalos Csaba nu poate judeca obiectiv, deci trebuie să se abțină. Oricine poate face reclamație oriunde dorește. Numai că hotărârea dată va fi a unui organism al statului român, în baza legilor statului român. Dl.Arus poate fi un nationalist maghiar convins, dar nu un șovin-naționalist obraznic.

  2. Cine l-a desemnat pe un etnic maghiar – Asztalos Csaba, să facă jurisdicție în problema discriminării?? Acolo trebuie
    să fie un român corect și nu un minoritar! Care va fi întotdeauna subiectiv în privința ungurilor. In afară de maghiari nimeni nu se mai plânge în România de discriminare și alte invenții șoviniste. Dar antiromânismul unora dintre extremiștii unguri cine îl sancționează?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.