Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita va demara la începutul lunii viitoare campania de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor, în judeţ nefiind înregistrate focare de rabie de peste un deceniu.
Directorul DSVSA Harghita, dr. István Robert, a declarat că vaccinurile antirabice au fost distribuite, în mare parte, medicilor veterinari din judeţ, vaccinarea fiind deja începută de către unele circumscripţii în cătune mai izolate. Acesta a afirmat că potrivit datelor din ultimii ani, în judeţ sunt între 41.000 şi 43.000 de câini şi în jur de 3.000 de pisici, iar rata de vaccinare este de regulă de 98-99%. Dr. István Robert a precizat că programul campaniei de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor este anunţat, de obicei, la nivel local cu ajutorul primăriilor prin amplasarea de afişe sau prin alte mijloace şi fie animalele sunt transportate de proprietari la cabinetele veterinare, fie specialiştii se deplasează în gospodăriile oamenilor pentru a le vaccina.
Directorul DSVSA Harghita a menţionat că şi anul acesta s-a derulat campania de vaccinare antirabică a vulpilor, prin împărţirea manuală de momeli cu ajutorul specialiştilor de la RNP – Romsilva şi de la asociaţiile şi fondurile de vânătoare şi prin distribuirea momelilor din avion. Totodată, au fost împuşcate, la începutul verii, aproximativ 100 de vulpi din cele câteva zeci de mii existente în zonă, în cadrul unei acţiuni de control pentru verificarea eficacităţii vaccinului.
„Se face de către fiecare fond de vânătoare. Fiecare fond de vânătoare trebuie să împuşte două vulpi. Unele, având efective mai mari, au trebuit să aducă trei vulpi. Deci s-a făcut pe fiecare fond de vânătoare împuşcare de control. Am recoltat noi creierul. S-a trimis la Bucureşti şi eficacitatea a fost pe undeva la aproape 80%. Deci suntem peste media la nivel naţional. Acesta lucru se face la nivel naţional, în toate judeţele. Există un program de afluire a probelor. Până la mijlocul anului, după ce s-au împrăştiat momelile, este un termen de mai multe zile pe care îl aşteptăm după care încep aceste extracţii. Această campanie şi-a dovedit eficacitatea pentru că nici la câini, nici la pisici şi nici la animale sălbatice în Harghita noi n-am avut focare de rabie în ultimii ani”, a mai spus dr. István Robert.
EMIL GROZA