Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incendiul de turbă de la marginea oraşului şi creşterea cazurilor de pediculoză, scabie şi faringită la elevi, dezbătute, între altele, la Colegiul Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Incendiul de turbă de la marginea oraşului şi creşterea cazurilor de pediculoză, scabie şi faringită la elevi, dezbătute, între altele, la Colegiul Prefectural
Incendiul de turbă de la marginea oraşului şi creşterea cazurilor de pediculoză, scabie şi faringită la elevi, dezbătute, între altele, la Colegiul Prefectural
dav

Incendiul de turbă de la marginea oraşului şi creşterea cazurilor de pediculoză, scabie şi faringită la elevi, dezbătute, între altele, la Colegiul Prefectural

Incendiul de turbă continuă să creeze probleme

Luni, un nou apel la 112, al şaselea în ultimele două săptămâni, a mobilizat pompierii militari şi angajaţii primăriei la ieşirea din municipiul Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc, unde incendiul de turbă se manifestă pe o suprafaţă de 5 hectare.

„Se acţionează pentru inundarea cu apă a focarelor răzleţe, întinse pe întreaga suprafaţă incendiată. Intervenţia este anevoioasă, îngreunată de terenul accidentat şi din cauza faptului că acest incendiu nu se manifestă cu flacără deschisă la suprafaţă, ci cu emanaţii de fum şi cenuşă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, Alina Ciobotariu.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a adresat rugămintea tuturor factorilor implicaţi să ia măsurile legale pentru stoparea incendiului şi să se intervină cu „maximă responsabilitate”.

„Am rugămintea la ISU, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Direcţia pentru Agricultură, să luaţi măsuri mai bune decât le-aţi luat până acum. (…) Primăria şi consiliul local, prin forţele pe care le au, au acţionat în toate zilele, împreună cu pompierii, dar în aer tot se simte mirosul de turbă arsă. Am rugămintea să luaţi toate măsurile legale de stopare a acestui incendiu de turbă, pentru că aduce atingere sănătăţii populaţiei municipiului Miercurea Ciuc. Şi mai am rugămintea să îmi faceţi o informare privind stadiul actual al suprafeţei incendiate şi să acţionaţi cu maximă responsabilitate în zona respectivă”, a declarat prefectul.

Directorul APM Harghita, Domokos László, a afirmat că indicatorii rezultaţi în urma măsurătorilor arată o creştere a nivelului de amoniac în aer după izbucnirea incendiului de turbă, care nu pune în pericol sănătatea locuitorilor.

„Am constatat un pic de creştere a amoniacului, cred că din cauza incendiului de turbă, care nu depăşeşte valoarea maximă admisibilă. De la începutul lunii a crescut cu 10-15% (…) dar acum este în scădere, deci nu e nici o problemă pentru sănătatea omului, calitatea aerului încă e bună”, a arătat Domokos László.

Incendiul de turbă de la marginea oraşului a izbucnit în data de 16 octombrie şi arde mocnit, în subteran, la peste un metru şi jumătate adâncime. În zonă s-au format deja cratere în stratul de turbă şi există pericolul ca roţile maşinilor care ajung în perimetru să se afunde. Incendiul se manifestă într-o zonă care face parte din reţeaua Natura 2000, motiv pentru care reprezentanţii Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu au sesizat organele de cercetare şi de urmărire penală. Incendiile de turbă sunt greu de stins, experienţele anterioare demonstrând că acestea se întind şi ard chiar şi iarna, când solul este acoperit cu zăpadă.

Harghita este pregătită de iarnă

Prefectul Jean-Adrian Andrei a dat asigurări, la şedinţa Colegiului Prefectural, că există stocurile necesare de material antiderapant pentru sezonul rece, iar utilajele de deszăpezire sunt pregătite să intervină în orice moment. De asemenea, sunt asigurate şi stocurile de materiale pentru încălzirea instituţiilor de învăţământ şi a altor aşezăminte.

„Deşi condiţiile meteo încă nu ne creează probleme, împreună cu colegii din instituţii am radiografiat situaţia stocurilor de materiale antiderapante necesare atât pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale şi pot să afirm că la nivelul judeţului sunt asigurate toate stocurile de materiale antiderapante pentru viabilitatea tronsoanelor de drumuri. Mai mult decât atât, consiliul judeţean, primăriile, dar şi Secţia Drumuri Naţionale – chiar dacă în cadrul SDN încă nu s-au semnat contractele subsecvente – pot asigura utilajele necesare, dacă vremea o impune. De asemenea, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sunt asigurate stocurile de materiale pentru încălzirea unităţilor de învăţământ şi pentru desfăşurarea întregii activităţi economice şi sociale din judeţ”, a precizat prefectul Andrei.

„Nu se respectă transparenţa decizională”

Instituţiile deconcentrate au fost atenţionate, la şedinţa Colegiului Prefectural desfăşurată luni, să îşi actualizeze site-urile, care, în prezent, nu respectă transparenţa decizională.

„Nu ştiu de câte ori să vă mai rog, să vă mai spun că site-urile instituţiilor nu sunt în regulă. În primul rând, site-ul este oglinda activităţii instituţiei dumneavoastră către cetăţean, trebuie să faceţi cunoscute cetăţeanului actele normative în baza cărora vă desfăşuraţi activitatea. Dacă aveţi campanii, acestea trebuie aduse la cunoştinţă şi în sistem electronic şi, mai mult decât atât, nu se respectă transparenţa decizională”, a spus prefectul judeţului Harghita.

Jean-Adrian Andrei a atras atenţia instituţiilor deconcentrate şi asupra urgentării întocmirii bugetului, a situaţiilor financiare, precum şi atribuţiilor pe care le au fiecare dintre ele, până la sfârşitul anului.

A crescut numărul copiilor identificaţi cu pediculoză, scabie şi faringită

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat, ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural, că numărul copiilor identificaţi cu pediculoză, scabie şi faringită la triajul epidemiologic a crescut în acest an şcolar, faţă de precedentul.

Statisticile întocmite de DSP Harghita arată că la începutul actualului an şcolar au fost identificare 332 de cazuri de pediculoză, faţă de 224 în anul 2017, numărul cazurilor de scabie a crescut, de la 41 anul trecut, la 64 în 2018, în vreme ce cazurile de faringită la elevi s-au înmulţit de la 625 anul trecut, la 715 în acest an.

„Ce îmi spune mie, ca om de sănătate publică, acest fenomen? Că, deşi autorităţile şi comunităţile fac totul ca în şcoli condiţiile să devină tot mai bune, în familie există, totuşi, problemele sociale. (…) Nivelul general al judeţului se ridică, dar există o categorie care rămâne în urmă, care se pierde, şi se măreşte distanţa dintre categoriile sociale favorizate şi cele defavorizate, şi acesta este un indicator. Pentru că bolile astea apar, evident, atunci când grija de acasă nu mai este cum ar trebui să fie, când părinţii sunt plecaţi, copiii sunt lăsaţi în grija altor persoane sau singuri, nici nu este anunţat sistemul de asistenţă socială. Şi atunci problemele apar şi la şcoală, se perpetuează şi, din păcate, fiind vorba de nişte boli care se transmit de la un copil la altul, se întâmplă să mai ia boala şi copiii care, de altfel, sunt îngrijiţi, prin contactul cu ei”, a explicat dr. Tar Gyöngyi.

Directoarea DSP Harghita susţine că soluţionarea problemelor sociale care se repercutează asupra familiilor, de cele mai multe ori cu situaţie materială precară, ar duce la scăderea numărului de copii afectaţi de astfel de boli în rândul elevilor.

„Rezolvarea problemelor sociale este de bază. Noi putem să intervenim şi întotdeauna încercăm să sprijinim primăriile, pentru că e atribuţia lor. În trecut era inclusă în programele naţionale (de sănătate – n.a.) şi achiziţionarea soluţiilor antiparazitare; acum nu mai avem această posibilitate. În legislaţia care reglementează medicina şcolară, asistenţa medicală comunitară şi şcolară, care este un întreg, această sarcină revine primăriilor, ele trebuie să intervină. Şi mai sunt şi probleme de conştientizare la nivelul primăriilor, nu vreau să acuz pe nimeni, dar există mii de sarcini, între care nu se pot împărţi”, a conchis directoarea DSP Harghita.

La finalul şedinţei de luni, prefectul judeţului a anunţat că Instituţia Prefectului Harghita a fost premiată, săptămâna trecută, pentru a patra oară, la Gala Administraţie.ro, pentru proiectele depuse şi pentru activitate. El a mulţumit reprezentanţilor şi angajaţilor instituţiilor care au derulat proiecte în parteneriat cu Instituţia Prefectului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.