Incapacitatea Bucureştiului în centrul atenţiei la Bruxelles | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Incapacitatea Bucureştiului în centrul atenţiei la Bruxelles
Incapacitatea Bucureştiului în centrul atenţiei la Bruxelles

Incapacitatea Bucureştiului în centrul atenţiei la Bruxelles

Raport european despre urşii din România

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi membru titular în delegaţia României la Comitetul Regiunilor, a iniţiat elaborarea unui raport privind relaţia om – carnivore mari, inclusiv urşii din România, şi în funcţie de necesităţi să fie formulate propuneri de revizuire a directivelor de mediu ale Uniunii Europene.

Propunerea a fost aprobată in unanimitate la reuniunea Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie (ENVE) de ieri, de la Tallin. Borboly Csaba, desemnat ca raportor al acestui aviz, a subliniat că situaţia cauzată de schimbările de comportament în rândul populaţiei de urs din România, în afara faptului că reprezintă un pericol direct asupra oamenilor, conduce la schimbări genetice majore în cazul unei specii protejate, fapt care va contribui la degradarea acesteia.

În România există cea mai mare populaţie de urşi, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar atacurile şi pagubele cauzate sunt deja cotidiene şi în creştere exponenţială în România, datorită unui management defectuos aplicat de la Bucureşti.

Acest lucru a fost recunoscut şi cu ocazia conferinţei referitoare la Platforma privind carnivorele mari care a avut loc în luna iunie la Bucureşti, iar rezoluţia platformei europene a recomandat implementarea unor măsuri care să conducă la stabilizarea populaţiei carnivorelor mari. Partenerii sociali prezenţi, inclusiv ecologişti şi organizaţii pentru protecţia animalelor, au recunoscut că suspendarea cotei de recoltare a dus la creşterea exponenţială a numărului de atacuri şi pagube cauzate de carnivorele mari, inclusiv de către urşi.

Luând în calcul că până acum autorităţile din Bucureşti nu au luat măsurile necesare pentru soluţionarea situaţiei, în urma unei iniţiative cetăţeneşti, mai mult de 500 cetăţeni şi reprezentanţi locali din judeţele Argeş, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş vor susţine un protest în faţa sediului Ministerului Mediului, iar un grup de 10 reprezentanţi ai protestatarilor va fi primit şi de ministrul de resort.

Iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean a fost susţinută şi de facţiunea Partidului Popular European din cadrul Comitetului Regiunilor (Biroul de presă al CJ)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.