Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (IV)Comunele Lupeni, Corund şi Praid au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 83 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate »
În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (IV)
Comunele Lupeni, Corund şi Praid au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 83 milioane de lei

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (IV)
Comunele Lupeni, Corund şi Praid au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 83 milioane de lei

În Corund şi Praid, comunele cu cele mai multe fonduri atrase, se află în derulare 13 proiecte

Zona Odorhei cuprinde, pe lângă municipiul de pe Târnava Mare, 18 comune: Căpâlniţa, Lueta, Mereşti, Ocland, Mărtiniş, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu, Lupeni, Corund, Praid, Feliceni, Mugeni, Ulieş, Dârjiu, Porumbenii Mari, Vărşag. Acestea, în ultimii ani au finalizat, derulează ori au în diferite stadii proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală ori prin Compania Naţională de Investiţii de peste 270 de milioane de lei.

Din zona Odorhei, comunele care atrag cele mai multe fonduri de la Guvernul României sunt Corund şi Lupeni, cele două totalizând peste 67 de milioane de lei.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, numai în comuna Corund în derulare se află 7 investiţii finanţate prin PNDL 2 sau PNDR cu peste 30 de milioane de lei. Este vorba de modernizări de drumuri (drumul forestier Valea lui Pavel, drumuri comunale), de extinderea reţelei de canalizare şi alimentare cu apă potabilă, de construirea unei grădiniţe şi de reabilitarea liceului din comună.

În afară de proiectele în desfăşurare, Corund mai are în faza de contractare alte două proiecte a căror valoare se apropie de 7 milioane. Finanţate ambele prin PNDL 2, acestea vizează asfaltarea unor străzi, respectiv modernizarea şi înfiinţarea unei infrastructuri de agrement şi şcolare.

De precizat şi faptul că, pe lângă acestea, în 2016, comuna a finalizat o investiţie pentru care a beneficiat prin PNDL 1 de o finanţare de aproape un milion de lei. Este vorba de construirea unui centru multifuncţional în localitatea Valea lui Pavel.

În comuna Praid, valoarea proiectelor care s-au finalizat în ultimii ani, a celor care se află în derulare sau contractate se apropie de 30 de milioane de lei.

În derulare se află 6 proiecte, finanţate prin PNDL 2 şi PNDR cu aproape 24 de milioane de lei. Aproape toate sunt lucrări de infrastructură: reţele de apă şi canalizare în satele Ocna de Sus şi de Jos, modernizări de străzi în Ocna de Sus şi de Jos, consolidarea podului din beton armat pe DC 49 Ocna de Sus – Ocna de Jos. Pe lângă aceste 5 proiecte de infrastructură, comuna mai are în derulare o investiţie care vizează construirea unei grădiniţe cu program prelungit, valoarea acesteia depăşind 2,25 milioane de lei, finanţare asigurată prin PNDR.

În faza de contractare se află două investiţii, ambele finanţate prin PNDL 2: construirea unui pod peste pârâul Corund şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Şcoala Generală „Becas”.

Şi în Praid, în urmă cu 3 ani, prin PNDL 1, s-a finalizat o lucrare care a vizat extinderea reţelei de canalizare menajeră.

Deşi comunele Corund şi Praid sunt fruntaşe în ceea ce priveşte investiţiile realizate prin finanţare guvernamentală, nici Lupeni nu a stat degeaba şi a reuşit să acceseze mai multe proiecte pentru care, prin diferite programe, s-au alocat ori se vor aloca aproximativ 16 milioane de lei.

Astfel, după ce anii trecuţi au finalizat două lucrări (modernizarea unor străzi, prin PNDL 1, respectiv dotarea căminelor culturale din Lupeni, Păltiniş, Păuleni, Morăreni, Bulgăreni şi Bisericani, prin PNDR), acum primăria are în derulare 4 proiecte. Este vorba de un sistem suplimentar de alimentare cu apă (lucrare finanţată prin PNDL), de înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, de modernizarea reţelei de drumuri de interes local şi de extinderea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare (lucrări finanţate prin PNDR).

Contractată este deja reabilitarea energetică a Şcolii Generale „Tamási Áron”, iar în faza de contractare se află reabilitarea trotuarelor şi şanţurilor pe strada principală din Lupeni, ambele investiţii fiind finanţate prin PNDL 2.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.