În zona Cristur, Guvernul României finanţează investiţii de peste 30 de milioane de lei (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » În zona Cristur, Guvernul României finanţează investiţii de peste 30 de milioane de lei (I)
În zona Cristur, Guvernul României finanţează investiţii de peste 30 de milioane de lei (I)

În zona Cristur, Guvernul României finanţează investiţii de peste 30 de milioane de lei (I)

În Cristuru Secuiesc şi în comunele Şimoneşti şi Secuieni, în ultimii ani au fost finalizate, începute ori contractate investiţii a căror valoare totală depăşeşte 15 milioane de lei

Zona Cristur cuprinde oraşul Cristuru Secuiesc şi comunele Şimoneşti, Secuieni, Avrămeşti, Săcel şi Atid. Aici, în ultimii 3 ani au fost finalizate lucrări finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) de peste 1,2 milioane de lei. Pe lângă acestea se află în diferite stadii alte proiecte pentru care finanţarea asigurată prin PNDL sau Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) depăşeşte 30 de milioane de lei.

Potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, în Cristuru Secuiesc, în prezent se lucrează la 3 investiţii, toate beneficiind de finanţare prin PNDL 2. Pentru reabilitarea străzilor Harghitei şi Morii, finanţarea alocată este de 1,6 milioane de lei, respectiv 1,1 milioane de lei. Iar pentru Instalaţii de iluminat public ANL şi cartier rezidenţial în str. Dávid Ferencz prin PNDL 2 se finanţează un sfert de milion de lei.

Pe lângă acestea este deja contractat un proiect ce vizează reabilitarea străzii Dávid Ferencz, pentru care, tot prin PNDL 2, se alocă aproape 3,5 milioane de lei.

În faza de contractare se află un alt proiect pentru reabilitarea unor străzi laterale în Beteşti, valoarea acestuia depăşind 900.000 de lei.

Comuna Şimoneşti are în derulare un proiect de reabilitare a două drumuri comunale, pentru care a obţinut o finanţare prin PNDL 2 de peste 3,7 milioane de lei.

Contractate sunt două investiţii: Alimentare cu apă a comunei Şimoneşti, satele Turdeni şi Medişoru Mare, pentru care finanţarea prin PNDL 1 este de un milion de lei, respectiv Alimentare cu apă în comuna Şimoneşti, satele Şimoneşti, Rugăneşti, cu o finanţare de 243.000 lei prin PNDL 1.

În curs de contractare se află un alt proiect ce are în vedere reabilitarea a două drumuri comunale, pentru care finanţarea de 1,3 milioane de lei va fi asigurată prin PNDL 2.

După ce în 2016 a finalizat un proiect care a vizat alimentarea cu apă potabilă în satele Secuieni, Eliseni şi Bodogaia, finanţarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale prin PNDL 1, comuna Secuieni are în prezent un alt proiect contractat. Este vorba de Canalizare menajeră comuna Secuieni şi satele aparţinătoare, pentru care, prin PNDL 1, comuna va primi aproximativ 860.000 de lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.