După ce a parcurs mai multe etape de organizare şi reorganizare, fosta Inspecţie de Stat din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Harghita a ajuns, cam de o lună, să poarte un nume nou de botez.
Cu sublinierea că acum vorbim despre Compartimentul Judeţean de Inspecţie şi Control, aflat în subordinea MADR, voi mai spune aici că pe drumul ce trebuia să ducă spre ţintă s-au pierdut „Inspecţia în zootehnie”, plus inspectorul ei, prin transferarea la ORSA şi s-au câştigat carburanţii, respectiv banii ce vor acoperi cheltuielile cu service-ul pentru cele două autoturisme din dotare, cu care se fac deplasările în judeţ şi în afara judeţului.
Dacă balanţa a rămas sau nu în echilibru n-aş putea să spun eu, dar ceea ce ştiu e că atribuţiunile celor 5 membri ai Compartimentului coordonat de ing. Máthé György sunt cam aceleaşi, responsabilităţile fiecărui specialist în parte vizând, de la caz la caz, inspecţia vinului şi inspecţia în industria alimentară; inspecţia în agricultura ecologică şi cea de pe sectorul legumelor şi fructelor; controlul persoanelor, producători individuali, pe pieţele agroalimentare ş.a.m.d., până la îngrăşămintele chimice sau plantele psihotrope, aflate încă în afara planului de cultură din judeţ.
Ceea ce contează poate cel mai mult în acest moment e faptul că experienţa acumulată de-a lungul anilor nu a avut de pătimit, firul derulat în timp având pe mai toate segmentele continuitate. Dovadă că, ştiind foarte bine prevederile Legii nr. 145/2014, ale cărei norme metodologice au apărut abia în luna iulie a.c., domnului ing. György Tamás nu i-a fost deloc greu să urmărească modul de implementare a ei, pentru ca mai apoi să sesizeze Ministerul Agriculturii în legătură cu deficienţele constatate. Aşa se face că datorită observaţiilor sale pertinente, formularele tipărite de pe care lipsea data vor fi cât de repede corectate şi retipărite spre a nu mai permite utilizarea unui singur exemplar în mai multe cazuri de transport a mărfii de la producător la piaţă.
Foarte uşor au fost, de asemenea, identificate greşelile făcute de unele consilii locale care, atunci când au eliberat atestatele de producător şi certificatele de comerciant, nu au avut în vedere că produsele trebuiau enumerate pe specii, înscriind doar cantitatea totală şi atât.
Oricum din iulie şi până acum s-au efectuat peste 60 de controale şi tot ceea ce se poate spune e că oamenii din piaţă, adică producătorii individuali şi comercianţii au înţeles bine ce au de făcut, problemele de formă localizându-se în principal la primării. Aşa stând lucrurile, d-l ing. György nu a dat nimănui nici măcar un avertisment! Foarte bine, pentru că temerile de început ale producătorilor, dar şi ale consumatorilor din zonă, erau dintre cele mai sumbre.
Cu elementul de noutate privitor la obligativitatea inscripţionării pe eticheta produselor aflate pe tarabă a datei recoltării, dar şi cu reluarea lui în primăvară, când vor apărea trufandalele, am să vă dau veşti bune legate de vin. Licoarea care, aşa cum îmi spuneau ing. Orbán István, inspector pe acest segment şi ing. Máthé György, coordonatorul activităţii Compartimentului, a început să capete tot mai mult teren şi în Harghita, unde numărul unităţilor ce comercializează vinuri vărsate creşte îmbucurător. „Vinurile sunt controlate pe întreaga filieră, alături de producător fiind acum responsabil de calitatea lui şi vânzătorul”.
Bune sunt însă toate vinurile româneşti, pentru că, spuneau gazdele mele, acum începe să se vadă efectul reconversiei în viticultură şi dacă prin noul PNDR se va avea în vedere şi reconversia în pomicultură, după cum se aude, atunci „suntem pe drumul cel bun!”.
Să dea Domnul să fie aşa, dar să nu dea Domnul ca, ameţiţi de succes, unii producători sau unii comercianţi să cadă în ispită şi să trişeze, pentru că situaţia este foarte atent supravegheată. Şi ca să mă credeţi vă spun în plus că vinurile care se vând cu 4 lei/litru ajung dintr-una să facă obiectul unor analize de laborator, iar dacă ele se dovedesc a fi falsuri grosolane, nu cred că aţi dori să aflaţi la cât se ridică amenzile, lucru valabil de altfel pentru toate falsurile ce uşor se pot dovedi.
Despre celelalte probleme aflate în vizorul Compartimentului Judeţean de Inspecţie şi Control Harghita vă voi spune mai multe cu o altă ocazie! Până atunci să auzim numai de bine!
ŞTEFANA DRĂGHICI