Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În ultimele zile: Numărul donatorilor de sânge din judeţ s-a dublat | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Sănătate » În ultimele zile: Numărul donatorilor de sânge din judeţ s-a dublat
În ultimele zile: Numărul donatorilor de sânge din judeţ s-a dublat

În ultimele zile: Numărul donatorilor de sânge din judeţ s-a dublat

 Acest lucru se datorează, în Harghita, în special mobilizării militarilor din judeţ care au sărit în ajutorul semenilor aflaţi în suferinţă

 Apel către cetăţeni pentru donarea voluntară de sânge

 

Numărul donatorilor de sânge din judeţ s-a dublat, în ultimele zile, de la 15-20 zilnic, miercuri prezentându-se la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc 40 de persoane. În creştere este şi numărul persoanelor care donează sânge în punctele de lucru ale Centrului din municipiile Gheorgheni şi Odorheiu-Secuiesc. Acest lucru se datorează apelurilor făcute în ultima săptămână de demnitarii statului către cetăţeni pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de sânge, la nivelul ţării înregistrându-se un deficit de sânge şi produse din sânge. La nivelul judeţului creşterea donatorilor se datorează în special militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte, însă au fost voluntari şi de la Prefectura Harghita, au declarat reprezentanţii Centrului de Transfuzie. În ceea ce priveşte judeţul Harghita, nu sunt probleme cu stocurile de sânge în momentul de faţă, acestea fiind completate în ultima perioadă. Majoritatea cantităţii de sânge recoltată este trimisă în spitalele din judeţ, iar surplusul la Târgu-Mureş, unde mulţi pacienţi din Harghita ajung pentru diferite intervenţii chirurgicale.

Maiorul Daniel Toboltoc, şeful Compartimentului cooperare civil-militară din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, a declarat, miercuri, că este o campanie de donare de sânge la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, la care, ca de obicei, participă şi Brigada. „Toate unităţile din subordine, în această perioadă, prin militari voluntari, donează sânge. E un efort la care participăm cu plăcere în ajutorarea societăţii civile şi pentru bunul mers al societăţii”, a spus maiorul Daniel Toboltoc. Acesta a precizat că la Centrul din Miercurea-Ciuc, timp de trei zile, participă cinci unităţi – patru din Miercurea-Ciuc şi una din Garnizoana Lunca de Sus. În cazul unităţii din Lunca de Sus se va deplasa un laborator mobil întrucât numărul de voluntari este destul de mare, aproximativ 50 de persoane, a mai spus maiorul. La Centrul din Miercurea-Ciuc, în perioada amintită, s-au prezentat să doneze voluntar sânge în medie 25-30 de militari. De altfel, militarii harghiteni organizează periodic asemenea campanii, ultima desfăşurându-se la jumătatea lunii trecute.

 

 Subprefectul de Harghita, apel la instituţiile publice 

jenicadonare

Tot miercuri la prima oră, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc s-a prezentat şi subprefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, alături de mai mulţi angajaţi ai Prefecturii, pentru a dona sânge. „Împreună cu mai mulţi colegi de la Instituţia Prefectului am considerat să ne raliem şi noi gestului de solidaritate pentru cei care au într-adevăr nevoie de viaţă. De aceea vrem neapărat să venim în ajutorul bolnavilor, a celor care au nevoie de sânge, pentru că există penurie extraordinară la nivel de ţară. Având în vedere că mulţi dintre noi avem grupele 01 şi A2, am considerat să fim şi noi astăzi prezenţi, la fel cum au făcut-o şi alţii pentru a ajuta pe cei în nevoie”, a spus subprefectul Adrian Jean Andrei. Acesta a precizat că nu e prima oară când angajaţii Prefecturii donează sânge, „eu personal sunt donator din anul 2003”. „Cred că e nevoie de prezenţa mai multor donatori şi fac un apel la instituţiile publice, la cei care se simt în stare şi pot să doneze sânge pentru semenii noştri, pentru cei care au nevoie de încă o viaţă”, a conchis subprefectul.

De altfel, printr-un comunicat de presă, şi Direcţia de Sănătate Publică Harghita a făcut un apel către cetăţenii judeţului pentru a dona voluntar sânge. În judeţul Harghita se poate dona sânge zilnic la Centrul din Miercurea-Ciuc, o dată pe săptămână, miercuri, la punctul de lucru din Gheorgheni (Spitalul municipal) şi de două ori pe săptămână, marţi şi joi, în Odorheiu-Secuiesc (clădirea Policlinicii). (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.